Idag mår många unga psykiskt dåligt på grund av stress och alla krav som ställs. Ismael Hamoudi är läkarstudent och har utvecklat appen Universal Kid. Den ska hjälpa skolor att mäta elevernas psykiska hälsa. Hans mål är att uppnå nollvisionen mot självmord.
När Ismael Hamoudi skrapade under ytan på unga människor upptäckte han att det var väldigt många som mådde dåligt. Och han märkte att det inte spelade någon roll om personer var högpresterande eller inte, så kunde må dåligt under ytan.
Själv hade han vänner som inte mådde bra genom hela grundskolan och under gymnasietiden. När han arbetade på en skola märkte han hur svårt det är att som lärare ha koll på eleverna när dessa inte var klassrummet. Under raster, i matsalen och i omklädningsrummet kunde det hända saker som aldrig kom fram till lärarna.
LÄS OCKSÅ: Stillasittande kan ge psykisk ohälsa
Ett tidigt hjälpmedel
Psykisk ohälsa kan få tråkiga slut och när två personer i hans närhet begick självmord så bestämde han sig för att göra något. Han uppfann mobilappen, Universal Kid, som gör att skolor ska kunna mäta hur eleverna mår.
– Jag har fått mycket stöd, både vad gäller finansiering och rådgivning, och en marknadsundersökning visade att skolorna var positiva till appen och idén med att mäta elevernas psykiska hälsa. Nu har jag låtit jurister granska vilka lagar och regler som gäller kring hantering av data och personliga uppgifter, säger Ismael Hamoudi.
Nästa steg är att hitta en första pilotskola.
– Appen ska hjälpa lärare och skolpersonal att tidigt upptäcka psykisk ohälsa, mobbning och otrygghet bland barnen. Det långsiktiga målet är att uppnå nollvisionen mot självmord. I Sverige är det en person var sjätte timme som tar sitt liv och det är inte bra, säger Ismael Hamoudi.
Av Inger Palm
Källa: Örebro universitet