I februari 2024 släpptes en ny rapport som redogjorde för hur ofta och mycket som de hälsoskadliga ”evighetskemikalierna” PFAS förekommer i konventionellt odlade frukter och grönsaker, som blivit besprutade med bekämpningsmedel.
Rapporten, som kommer från nätverket Pesticide Action Network (PAN), är baserad på statistik från myndigheter i nätverkets alla medlemsländer mellan åren 2011–2021. Den visar att PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönsaker nästan tredubblades mellan 2011 och 2021.
Många hälsorisker med PFAS
Mest PFAS från bekämpningsmedel hittade man (år 2021) i:
- jordgubbar
- persikor
- aprikoser
- cikoria (rosensallat/endive)
- gurka
- paprika
Enligt Livsmedelsverket och Efsa är de övriga livsmedel som bidrar mest till PFAS-exponering: dricksvatten, fisk och ägg.
Hälsoriskerna med PFAS är många, som leverskador, sköldkörtelrubbningar, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och även sämre vaccinsvar hos barn. Dessutom är PFAS-ämnena PFOS och PFOA misstänkt cancerframkallande och kan ha en negativ påverkan på reproduktionsförmågan. Det som spelar en avgörande roll för hälsan är vilka halter man har blivit exponerad för samt när i livet och under hur lång tid.
LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel
Köp ekologiskt för att minska risken
Så varför började man ens använda PFAS i bekämpningsmedel? Jo för att medlen skulle bli mer effektiva under lång tid. I dagsläget är 37 olika PFAS-ämnen fortfarande godkända inom EU för användning i bekämpningsmedel. Man sprejar dem direkt på odlingsmarken för att skydda grödorna mot svampangrepp, ogräs och skadedjur. Men medlen hamnar också oavsiktligt i, sjöar, vattendrag, jord och levande organismer.
Vill du minska risken att få i dig PFAS-ämnen från bekämpningsmedel så är det bästa att välja ekologiskt, eftersom det vid ekologisk odling och produktion är förbjudet med kemiska bekämpningsmedel. Dessutom leder som bekant ekologisk produktion av livsmedel till bland annat en rikare biologisk mångfald, gladare djur och bättre villkor för bonden.
PFAS sprejas på odlingsmark
Ett stort problem både i Sverige och i världen dock, exempelvis i USA, är att man sprider avloppsslam som gödsel över odlingsmarker, framförallt för att återföra fosfor, som är ett näringsämne, till marken. Men i dagsläget sprids även en lång rad kända miljögifter genom detta slam. Analyser visar att det innehåller en kemikaliecocktail som är en fara för både miljön och vår hälsa: PFAS, flamskyddsmedel, PCB, läkemedelsrester samt tungmetaller som kadmium och silver; vilka är kemikalier med egenskaper som kan skada både våra ekosystem, och leda till hormonstörningar och cancer.
LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald
Farliga PFAS-halter uppmätta i blodet
I ett uppmärksammat fall i USA har man uppmätt farliga halter av PFAS i blodet hos en familj i delstaten Maine som köpt all mat närodlat från en ekologisk farm. Allt från grönsaker, ägg, mjölk och kött. Men när de tre barnen i familjen blev sjuka på olika sätt tog föräldrarna dem till läkaren. Där konstaterade man att barnen hade skyhöga värden av bland annat kolesterol i blodet – och även av PFAS. (Maine är den enda delstaten som börjat mäta PFAS-halter i läkarkontroller.)
Man kunde härleda barnens PFAS-halter till farmen som familjen hade handlat all sin mat från. För trots att farmen hade odlat allt ekologiskt och gjort så i två decennier, så hade marken tidigare brukats konventionellt och då gödslats med avloppsslam. Vilket man fortfarande gör på majoriteten av alla farmer och bondgårdar i USA.
Detta visar på att PFAS stannar kvar längre än 20 år i marken som det har sprejats över och därmed gjort maten giftig. För att vara säker på att de ekologiska råvaror man köper och äter ändå inte är PFAS-förgiftade kan man alltså behöva försäkra sig om att marken de odlats på inte tidigare har använts för konventionell odling.
Vad är PFAS?
- En grupp på cirka 5 000 syntetiska kemikalier som finns i princip överallt i dagens samhälle.
- Finns i allt från rengöringsmedel, möbeltyger, brandskum, impregnerade textilier och läder till pappersförpackningar för take away-mat.
- De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning.
- Ämnena är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.
- Utsläpp från produktion och användning av produkter med PFAS går rätt ut i naturen och hamnar i maten vi äter, i luften vi andas och i vattnet vi dricker.
- PFAS är svårnedbrytbara, ibland omöjliga att bryta ner. Därför har de även fått namnet ”evighetskemikalier”. Nästan alla människor har ämnena i sina kroppar.
Stor kunskapsbrist om kemikalier
Det finns mer än 140 000 olika kemikalier registrerade bara i Europa och det råder en stor kunskapsbrist om dessa ämnen och deras eventuella kombinationseffekter på hälsa och miljö. Att gödsla med avlopsslam är därför ett orimligt stort risktagande, menar Naturskyddsföreningen. De understryker att den kemikalielagstiftning som vi har idag ger ett mycket svagt skydd för miljö och hälsa vad gäller slamspridning. Alla farliga kemikalier som kommer till reningsverken ”fångas inte upp” av kemikalielagstiftningen. Tre sådana exempel är PFAS, nanopartiklar och hormonstörande ämnen.