Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna på café tittar på sin mobil

Är du allergisk mot din mobiltelefon?

Hur ofta rör du vid din telefon varje dag? Troligen för många gånger. Ännu en anledning att minska ditt mobilanvändande är att det kan leda till allergier.

Det är en hisnande siffra att ta in, men vi rör i snitt våra mobiler mer än 2600 gånger (!) per dag, enligt en studie från 2016. Mobilanvändande har negativa effekter på ögonen som blir torra och trötta, på nacke och huvud som lättare drabbas av värk, och inte minst på hjärnan vars belöningssystem blir "hackat" och vi får försämrat fokus och arbetsminne. Men inte nog med det, våra telefoner kan också orsaka allergiska symtom.

Ny forskning visar nämligen att våra mobiler kan vara täckta i mängder av allergener. När forskarna undersökte ytan på mobiltelefoner hittade de både allergiframkallande husdjursmjäll, bakterier, endotoxiner (bakteriella miljögifter) och svamp.

 

LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Allergiframkallande bakterier och svamp

Har du allergier, ligger i riskzonen för att få det, eller har astma är det därför viktigt att rengöra mobilen lite oftare än du kanske tror.

Detta visar en ny forskningsstudie från the American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) i Louisville, Kentucky. Forskarna fann förhöjda nivåer av BDG, ett ämne som finns i cellväggen hos svampar, samt endotoxiner, på mobiltelefonerna. Hos husdjursägare hittade man även allergener från katt och hund som finns i husdjursmjäll.

Om du tar på mobilen och därefter nuddar ögon, näsa och mun kan allergenerna ta sig in i luftvägarna och i ögats slemhinna, vilket kan leda till utsöndring av histamin som ger allergiska symtom.

 LÄS OCKSÅ: Allergivänliga husdjur, finns det?

Mobiler drar till sig mer smuts

Även om många ytor och föremål i vår omgivning kan bära på allergener, så är mobiler extra dåliga eftersom vi bär med oss dem överallt. Vi placerar dem exempelvis på olika ytor utanför hemmet, vilket gör att allt möjligt skräp fastnar på dem.

Vill du minska riskerna för allergiska symtom rekommenderar därför forskarna att du rengör mobilen med jämna mellanrum. När de undersökte vilka ämnen som mest effektivt eliminerar endotoxiner och BDG från olika ytor så vann en blandning av det ytaktiva antibakteriella ämnen cetylpyridin och det antiseptiska desinfektionsmedlet klorhexidin.

 

För att få bort husdjursallergener var det bästa en blandning av garvsyra och bensylbensoat, en organisk förening som ofta återfinns i insektsmedel mot skabb och löss.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Två och vatten kan räcka

Men dessa är kemiska ämnen som inte bara kan vara svåra att få tag på utan även i sig kan skapa irritationer. Ett mer allergivänligt alternativ är att ta bort skalet/fodralet från din mobil (om du har ett) och bara tvätta det i tvål och vatten.

För att rengöra själva mobiltelefonen är det säkrast att läsa instruktionerna från tillverkaren. Apple skriver till exempel att de rekommenderar rengöring med en lätt fuktad, luddfri trasa. Efter att först ha kopplat bort eventuella sladdar och stängt av telefonen.

Källa: Healthline

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.