Annons

Är du chef? Så kan du minska risken för psykisk ohälsa på ditt jobb

I morgon börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för att motverka psykisk ohälsa på arbetsplatsen att gälla. Då ska alla arbetsplatser kunna leva upp till de nya kraven. Har du koll på vad du som chef måste göra för att anpassa din arbetsplats till de nya reglerna? Arbetsmiljöexperten Malin Strömberg delar med sig av fem konkreta råd du som chef bör följa.

Redaktionen

30 mars, 2016
Är du chef? Så kan du minska risken för psykisk ohälsa på ditt jobb
Dela inlägget

I morgon börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för att motverka psykisk ohälsa på arbetsplatsen att gälla. Då ska alla arbetsplatser kunna leva upp till de nya kraven. Har du koll på vad du som chef måste göra för att anpassa din arbetsplats till de nya reglerna?
Arbetsmiljöexperten Malin Strömberg delar med sig av fem konkreta råd du som chef bör följa.

Den sista mars 2016 börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö att gälla. De nya reglerna förtydligar och skärper kraven för det förebyggande arbetsmiljöarbete som arbetsgivare är skyldiga att bedriva.
Läs mer om de nya arbetsmiljöföreskrifterna här.

Läs också: 7 tecken på att du har för mycket kortisol

Så anpassar du din arbetsplats till de nya reglerna
Malin Strömberg är projektledare och sakkunnig i organisatoriska och sociala frågor på arbetsmiljöorganisationen Prevent.
Tidningen Chef bad henne att läsa igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter och ge sina bästa råd om hur man ska göra för att anpassa sin organisation till de nya reglerna.
Här är fem konkreta tips som kan hjälpa dig att förebygga arbetsmiljöproblem i din organisation.

Expertens tips för att förebygga arbetsmiljöproblem:


1. Ta reda på hur personalen mår


I föreskriften står:

Chefer och arbetsledare ska ha kunskap i hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling av medarbetare.

Annons

Malin Strömberg:
– Tillräcklig kunskap har man när alla medarbetare är friska och krya och producerar och mår bra på jobbet. Det handlar om att behandla människor väl. Ta reda på hur personalen mår, till exempel genom medarbetarundersökningar och var uppmärksam på om medarbetare under en särskild chef inte klarar deadlines, jobbar övertid eller har sämre hälsa. Då kan du anta att den chefen inte har tillräckligt med kunskap. Gå kurser och utbildningar.

Läs också: Jobbpress stor riskfaktor för hjärtsjukdom! Så skyddar du dig!

2. Säg inte bara att det är okej att stänga av


I föreskriften står:

Arbetsgivaren ska motverka ohälsosamma arbetstider som nattarbete, skiftarbete eller arbete på distans där medarbetare förutsätts vara ständigt nåbara.

Malin Strömberg:
– Jag tror inte det räcker med att främja en kultur där det är okej att stänga av. Jag tror att man behöver en skriftlig policy för vad som gäller, som att det inte är okej att mejla efter arbetstid eller att ringa en kollega på kvällen och börja prata jobb.
– Gör en skriftlig policy för vad som gäller arbete efter arbetstid och gör klart att det gäller precis som andra regler. Ha samtal med personer som inte respekterar policyn.

3. Bygg på er befintliga arbetsmiljöpolicy


I föreskriften står:
Företag med minst tio anställda ska ha skriftliga mål för hur man arbetar med den organisatoriska och sociala social arbetsmiljön.

Annons

Malin Strömberg:
– Föreskriften säger att policyn ska främja arbetsmiljön. Ett råd är att bygga på arbetsmiljöpolicyn som redan ska finnas på arbetsplatsen. Se till att chefer, skyddsombud och eventuellt andra parter samverkar för att komma fram till hur ert företag ska göra och hur ni vill ha det. Hitta inspiration från andra företag kan vara bra men kopiera aldrig utan omforma det till vad som passar ert företag, era arbetsuppgifter och arbetstider. Om din policy ska fungera måste alla på företaget känna igen sig i policyns språk och utformning.

Läs också: Hårdare arbetsmiljöregler ska få bukt med arbetsrelaterad ohälsa

4. Våga fråga


I föreskriften står:

All kränkande särbehandling ska vara oacceptabel som till exempel mobbning – det är inte kopplat till diskrimineringspunkterna.”

Malin Strömberg:
– Den här lagen har funnits sedan 1993 men har bakats in i de nya föreskrifterna så det borde chefer ha koll på. Kom ihåg att det alltid är offret som har rätt i sin tolkning. Man kan aldrig säga att ‘det där var ingen gliring – du tycker fel’. Det kan leda till ohälsa och att personen mår dåligt.
– Vi är så olika som personer och en del kommer alltid att känna sig utanför och kanske behöver hjälp med sin egen självbild och självkänsla. Alla chefer kan inte vara psykologer eller vänner. Men man ska se till att verksamheten funkar. Yttersta ansvaret ligger på arbetsgivaren.
– Gör en medarbetarundersökning. Det är ofta lättare att skriva ner att man känner sig mobbad eller utanför än att gå in till chefen och tala om det. Blunda inte för problemen och ha rutiner för hur företaget ska hantera liknande situationer.

Läs också: Ny undersökning: Allt fler sjukskrivs på grund av jobbpress

5. Var särskilt uppmärksam på arbetsuppgifter som innebär stor psykisk press


I föreskriften står:

”Chefer ska vara särskilt uppmärksamma på tjänster som innefattar stor psykisk press, som att lösa konflikter eller fatta svåra beslut.”

Detta gäller främst tjänster inom den offentliga sektorn som hanterar svåra situationer och krissituationer – som socialtjänst, poliser och brandmän. Den här lagen har delvis funnits i föreskrifterna om ‘omvårdnadsarbete i enskilt hem’ men har nu förts in i de nya föreskrifterna och breddats för att gälla fler branscher som kan vara psykiskt påfrestande.

Malin Strömberg:
– Se till att det finns tid för debriefing och avlastande samtal. Se till att medarbetare har kompetens, kunskap, mandat och resurser att utföra sitt arbete. Ibland kan en mentor eller handledare med erfarenhet från arbetet vara till hjälp.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Tidningen Chef

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Den 31 mars 2016 börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö att gälla.
De nya reglerna förtydligar och skärper kraven för det förebyggande arbetsmiljöarbete som arbetsgivare är skyldiga att bedriva.

Arbetsgivarens ansvar enligt de nya föreskrifterna är bland annat:
• En rimlig arbetsbelastning.
• Hälsosamma arbetstider.
• Rutiner kring kränkningar.

Syftet är att minska den psykiska ohälsan på Sveriges arbetsplatser som kraftigt har ökat under de senaste åren.
Läs mer här.

Annons