Annons

Är du pollenallergiker? Var försiktig med dessa livsmedel

Visste du att din pollenallergi kan förvärras om du äter livsmedel du inte tål? Fenomenet kallas korsallergi. Här är några livsmedel du som allergiker kan försöka undvika.

Redaktionen

30 juli, 2016
Är du pollenallergiker? Var försiktig med dessa livsmedel
Dela inlägget

Visste du att din pollenallergi kan förvärras om du äter livsmedel du inte tål? Fenomenet kallas korsallergi. Här är några livsmedel du som allergiker kan försöka undvika.

Det kanske inte bara är gräset eller björkblomningen som ger dig symtom under pollensäsongen. Prova att undvika denna mat för att se om du din allergi blir bättre:

Pollen
Pollenallergiker kan korsreagera med: Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar.

Läs också: Allt om pollenallergi – och så lindrar du besvären!

Gråbo
Gråbo är en av de vanligaste pollensorter att framkalla allergi. Gråboallergiker kan korsreagera med: Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt. Tyvärr hjälper det inte för gråboallergiker att man tillagar maten.

Annons

Björk
Är du björkallergiker kan det vara bra att undvika äpple och selleri eftersom de innehåller proteiner som liknar björkpollen. Under pollenperioden kan därför ditt immunsystem blanda ihop äpple och selleri med björkpollen och utlösa eller förstärka en allergisk reaktion. För en björkallergiker minskar risken för korsallergi vid tillagning av maten.

Läs också: Sätt stopp för din pollenallergi – utan mediciner

Gräs
Är du gräsallergiker är det ofta lite extra jobbigt. Många mår bättre av att undvika jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat och lök eftersom de korsreagerar mot dessa livsmedel. Likt för gråbopollenallergiker hjälper det inte heller att tillaga maten.
Liksom hos björkallergiker uppkommer de allergiska reaktionerna på grund av att proteinerna i mat och pollen liknar varandra.

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Så kan du undvika allergi
Vädra på kvällen och inte under dagen, häng varken upp kläder eller sängkläder på tork eller vädring utomhus, undvik gräsklippning, byt kläder när du varit utomhus, ta inte in växter med pollen, till exempel björkris.

Vad är skillnaden mellan förkylning och allergi?
Näsa och hals
Pollenallergi: Näsan kliar, rinner och är täppt. Snuvan är lättflytande. Du får nysattacker med flera nysningar i sträck.
Förkylning: Näsan kan rinna och vara täppt men snuvan är mer trögflytande. Sporadiska nysningar och ont i halsen.
Ögon
Pollenallergi: Ögonen kliar, är röda, svullna och irriterande.
Förkylning: Ögonen påverkas oftast inte.
Kroppstemperatur
Pollenallergi: Ingen ökad temperatur.
Förkylning: Feber är vanligt.
Varaktighet
Pollenallergi: Kan vara i många veckor och återkommer varje år.
Förkylning: Går ofta över av sig själv inom någon vecka.

Annons