Annons

Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Ekoutbudet på Systembolag, krogar och restauranger ökar i rekordfart. Fenomenet ekologiskt engagerar och såväl myter som åsikter är många. Men vad är egentligen skillnaden mellan ekodryckerna och de traditionella? Och vilka myter – om några – stämmer? Här får du svar på några av dina frågor.

Redaktionen

8 juli, 2015
Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker
Dela inlägget

Ekoutbudet på Systembolag, krogar och restauranger ökar i rekordfart. Fenomenet ekologiskt engagerar och såväl myter som åsikter är många.
Men vad är egentligen skillnaden mellan ekodryckerna och de traditionella? Och vilka myter – om några – stämmer?

Här får du svar på några av dina frågor.

Ekoutbudet när det gäller drycker ökar med enorm fart. Bara på Systembolaget finns idag 1 200 ekologiska drycker, för bara några år sedan var siffran inte ens en tredjedel.
För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Här får du veta mer.

Läs också: 12 tips för att bota baksmälla

7 vanliga frågor om ekologiska drycker

 

1. Är ekologiska drycker bättre för hälsan än vanliga drycker?
Att frågan dyker upp är ju inte så konstigt eftersom det är hårdare regler för kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och tillsatser när det gäller ekologiskt. Men Systembolaget hävdar att det i den färdiga drycken är kvar så lite giftiga ämnen att det inte gör någon skillnad för konsumenten. Om du tror på det avgör du själv.
Det råder dock ingen tvekan om att eko gör skillnad på andra håll: för arbetarna och miljön där råvarorna odlas. Där gör det stor skillnad (läs mer längre ner).

Annons

2. Är ekologiska drycker dyrare?
Så var det tidigare men idag har Systembolaget ekologiska drycker som passar de flesta plånböcker – och inte minst ett betydligt större utbud.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

3. Är det verkligen någon skillnad mellan ekologiska och ”vanliga” drycker?
Jo, det är det och det handlar främst om råvaran. Öl, vin och sprit börjar som spannmål, vindruvor eller potatis. Odlas råvaran ekologiskt är reglerna hårdare när det gäller konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Eko gör därför gott för djur och natur i närheten av odlingarna och de som arbetar på odlingarna får en bättre arbetsmiljö med mindre gifter.
Att använda kemiska bekämpningsmedel inom vinproduktion är förhållandevis nytt. Det var först under 1960- och 1970-talen som diverse kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur och ogräs slog igenom inom jordbruket. Till skillnad från de traditionella medel som använts i samma syfte i många år, som kopparsulfat och svavel, tränger kemiska bekämpningsmedel in i växten och verkar inifrån. Det innebär att de oftast finns kvar som restprodukter i druvan och därmed även i vinet.

Läs också: Därför ska du välja ekovin

4. Eko är väl bra när man köper mjölk och annat man dricker mycket av – men att köpa ekologisk dryck är väl ändå lite som en droppe i havet?
Det kanske känns som en droppe i havet men allt bidrar till miljö – och hälsa. Så att välja ekologiskt öl och vin har absolut betydelse. En liten fakta i sammanhanget är att Systembolaget stod för 13 procent av den ekologiska mat- och dryckförsäljningen i Sverige 2014.

Annons

Läs också: Samma effekt på hjärthälsan av druvjuice som rödvin

5. Förekommer kemiska bekämpningsmedel inom ekologisk vinproduktion?
Nej, dessa kemiska bekämpningsmedel som de ekologiska odlarna inte tillåts använda. En begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid, som lägger sig utanpå växten och sköljs bort när det regnar, är dock tillåten för bekämpning av vissa sjukdomar. I övrigt används biologiska alternativ, till exempel naturliga fiender till skadedjur och skadeinsekter.

Läs också – WHO-rapport: Kemikalier är orsaken till våra folksjukdomar

6. Vad används istället för kemiska bekämpningsmedel vid framtagningen av ekoviner?
Man använder naturgödsel istället för konstgödsel. Skyddsmedlen och besprutningen är bara en del av den ekologiska processen. Till exempel har man ersatt konstgödsel med naturgödsel, och man tillåter ogräset att vara kvar istället för att ta kål på det med gifter. Ogräset plöjs sedan ner och används som gödning.

7. Ekologiskt öl? Det finns väl knappt?
Det har inte funnits så mycket ekologiskt öl, men det håller snabbt på att förändras. Utbudet både växer i antal och i bredd. Nu finns allt från lager och ale till veteöl. Systembolagets utbud på ekoöl är inte samma som för ekologiskt vin men definitivt på frammarsch.

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Av Isabelle G Hedander

Källa: Systembolaget

Annons