Sophie Bohnstedt har kammat hem vinsten som Årets bloggare i nyinstiftade ”Kurera Blog Awards”! Sophie och hennes blogg ”Mat för hälsan och planeten” inspirerar oss med sina oemotståndliga recept och holistiska hälsotänk. Grattis säger vi på redaktionen!
Kurera Blog Awards utser och uppmärksammar en bloggare på Kureras sajt som lyst lite extra starkt på blogghimlen under året som gått. Juryn består av Kureras redaktion och premiäråret har Sophie Bohnstedts blogg ”Mat för hälsan och planeten” kammat hem den åtråvärda vinsten. Du hittar bloggen här!
Grattis Sophie! Hur känns det att ha blivit utsedd till årets bloggare?
–Det känns fantastiskt roligt! Jag är verkligen smickrad och tacksam. Och ju mer jag bloggar, desto roligare blir det.
LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hemmagjorda kokosyoghurt med probiotika
På vilket sätt tycker du att Kurera passar som plattform för din blogg?
– Kurera skriver och värnar om en naturlig fysisk, mental och själslig hälsa. Dessutom försöker ni främja en hälsosam livsstil utifrån en hållbar framtid för vår planet. Det rimmar väldigt bra med vad som känns viktigt för mig. Med min blogg vill jag genom goda recept och artiklar inspirera till medvetenhet när det gäller hur vår matkonsumtion påverkar vår egen hälsa, andra människor, djur, naturresurser och klimat. Mat är som en livsstil för mig. Med andra ord tror jag att både Kurera och jag värnar om både människors hälsa och vår planets naturliga, hållbara framtid.
LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt
Vilka är dina främsta ledord när det kommer till matlagning och ingredienser?
– Jag lagar och förespråkar näringsrika och ekologiska ingredienser. Gärna mat som är i säsong och närproducerade. Jag undviker bland annat tillsatt raffinerat socker, agave, gluten, mejeri och onaturliga tillsatser. Jag väljer helt enkelt att äta det som är naturligt för oss människor framför det som ofta anses vara normalt. Jag älskar smakrik och fräsch mat. Varmast om hjärtat ligger att laga mat som är växtbaserad.
Nationalekonomen som blev glassmakerska
Sophie Bohnstedt är från början utbildad nationalekonom med naturresursinriktning som efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som utredare på en myndighet sadlade om till raw food-kock och sedermera startade eget företag inom (raw-) glassbranschen.
Vad ledde fram till beslutet att starta eget?
– Jag ville förena mitt intresse för god och näringsrik mat med mitt intresse för hur vår matkonsumtion påverkar andra människor, djur och natur. Jag började allt starkare drömma om att introducera en produkt som var bättre för vår hälsa och miljön än någon av de redan existerande, konventionella produkterna på marknaden. Med min affärsidé om ekologiska och veganska glassar, kunde jag uppfylla mycket av vad jag ville bidra med för vår hälsa, djuren och planeten. Samtliga ingredienser i Sophie´s Raw glassar är ekologiska och har orsakat ett mindre negativt avtryck på jorden såväl ur klimat- som naturresursperspektiv än traditionella glassar. De är djuretiskt framställda då de inte innehåller mjölk, vilket delvis innebär att ingen ko har fått sin kalv separerad efter födseln för att människan ska ha mjölken. Glassarna innehåller inte heller ägg, mjölkprodukter, mjöl, gluten, tillsatt raffinerat socker, agave, artificiella sötningsmedel, onyttiga tillsatser, färgämnen och emulgeringsmedel.
LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hummus med shiitakesvamp, sötpotatis och curryblomkål
Till sist: vad gör – och äter – du för att må bra så här i coronatider?
–Jag lagar och äter framför allt näringsrik och ekologisk mat. Eftersom jag bor på Mallorca, har jag förmånen att även kunna välja närproducerade och nyskördade grönsaker. Jag älskar grönsaker i alla dess former och gör gärna soppor, gratänger och grytor nu när det är lite kallare ute. Men jag äter också en hel del råkost. Jag tar även raw ekologiska whole food-baserade kosttillskott, bland annat whole food av c-vitamin, zink, multivitamin och magnesium varje dag. Jag är väldigt noggrann med kvaliteten när det gäller kosttillskott.
Av Carolina Eriksson