Annons
Annons

Artikeln om utmattning blev så populär att sajten kraschade

Enligt den aktuella arbetsskadestatistiken har anmälda arbetssjukdomar som beror på stress ökat med drygt 70 procent sedan år 2010. Frågan om utmattningssyndrom har aldrig varit ett hetare ämne – tråkigt nog. Något även Kurera märkt av. När vi i höstas intervjuade stressexperten Karin Isberg i artikeln ”Det här borde alla veta om utmattning” blev den så välbesökt att sajten Kurera.se kraschade. Själv är Karin Isberg inte alls förvånad. "Väldigt många är drabbade eller i riskzonen", säger hon.

Redaktionen

14 april, 2016
Artikeln om utmattning blev så populär att sajten kraschade
Dela inlägget

Enligt den aktuella arbetsskadestatistiken har anmälda arbetssjukdomar som beror på stress ökat med drygt 70 procent sedan år 2010.
Frågan om utmattningssyndrom har aldrig varit ett hetare ämne – tråkigt nog. Något även Kurera märkt av.
När vi i höstas intervjuade stressexperten Karin Isberg i artikeln ”Det här borde alla veta om utmattning” blev den så välbesökt att sajten Kurera.se kraschade.
Själv är Karin Isberg inte alls förvånad.
– Väldigt många är drabbade eller i riskzonen, säger hon.

Artikeln är en Kureras mest lästa någonsin och har delats (och länkats vidare till) många tusentals gånger – från sidor som Facebook, Twitter, andra tidningar, olika bloggar och internetforum.
Den intervjuade stressexperten Karin Isberg själv uppger att hon så klart blev glad över den stora responsen och att artikeln fick en sådan stor spridning. Men inte odelat glad.
– Jag blev självklart samtidigt bedrövad för det visar hur många människor som är drabbade och som dessutom är i riskzonen eftersom de känner sig alltför stressade, säger hon.
Däremot är hon inte alls förvånad. Hon har själv varit där. I utmattningsträsket.

Läs artikeln här: Experten: ”Det här borde alla veta om utmattning”

Karin Isberg
Stressexperten Karin Isberg.

”Utmattning drabbar de starka och omtänksamma”
Hon tror att artikeln blev så läst och delad just för att så oerhört många kände, och känner, igen sig.
– I artikeln tog jag upp några punkter som alla borde känna till om utmattning, bland annat att utmattning inte är depression och att det drabbar dem som är starka och omtänksamma.

Metoder som sänker stressen och förebygger utmattning
Efter att hon såg vilket genomslag artikeln fick insåg hon att intresset för frågan är enormt och att många är i behov av hjälp. Av den anledningen har hon nu tagit fram en onlinekurs för Kureras läsare om hur man förebygger utmattning.
I kursen ”Så förebygger du utmattning” lär hon ut vad utmattning egentligen innebär och vad det beror på. Framför allt lär hon ut metoder som sänker stressen och ger bättre livsbalans.
– Vi vill ofta få resultat nu på en gång så därför får man lära sig metoder som sänker stressen på bara en minut.

Lär dig manipulera ditt nervsystem
Men att förebygga utmattning handlar inte bara om snabb stresslindring utan också om att långsiktigt förändra sina invanda beteenden, poängterar Karin Isberg. Därför lär hon i kurserna också ut flera enkla sätt för att få mer ork och bättre balans i sitt liv.
– Metoderna i kursen handlar om allt från att manipulera sitt nervsystem till att lära sig hur man ställer mer rimliga krav på sig själv, undviker onödiga konflikter, avslutar långdragna diskussioner, sätter gränser och säger nej – det vill säga hur man förändrar vanliga beteenden som kan leda till utmattning.

Läs också: Hårdare arbetsmiljöregler ska få bukt med arbetsrelaterad ohälsa

Själv varit utmattad
Karin Isberg vet vad hon talar om. Hon har själv varit en av de drabbade.
– Jag har lidit av både utmattning, depression och ångest. Det var den perioden i mitt liv som på allvar fick mig att intressera mig för hur kropp och hjärna hänger ihop. Sedan dess ägnar jag mig på heltid att följa forskningen inom neurovetenskap och att föreläsa och skriva om den.
Det är också den forskningen om hjärnan och stress, bland annat från de amerikanska universiteten Harvard och Berkeley, som metoderna i kursen bygger på, berättar hon.

Onlinekurs för att det ska vara enkelt och stressfritt
Varför hon valt att lägga kursen enbart online är för att så många som möjligt – på ett enkelt och lättillgängligt sätt – ska få hjälp.
– För att den ska vara enkel och stressfri att använda. Som användare kan man logga in när som helst och göra kursen precis i den takt som man själv vill. Man behöver inte boka in någon tid utan kan göra ett avsnitt när man har behov eller känner för det.

Läs också: Professorn: ”200 svenskar dör av jobbstress varje år”

Lovar resultatgaranti till alla som går kursen
Karin är så säker på att kursen ger resultat att hon lovar pengarna tillbaka om någon mot förmodan inte märker någon skillnad.
– Ja, den garantin ger jag. En kvinna som provade kursen hörde av sig och berättade att den hade hjälpt henne att komma tillbaka till jobbet bara fyra veckor efter att hon blivit sjukskriven. En annan mejlade och skrev ”Tack! Tack! Tack!”.

”En investering du bara kan vinna på”
Garantin ska också vara en trygghet till dem som köper kursen, säger Karin Isberg.
– Ingen ska behöva fundera om den verkligen är värt pengarna. Du blir nöjd eller får pengarna tillbaka – så det är en investering som du bara kan vinna på, säger hon och fortsätter:
– Dessutom är den godkänd av Skatteverket så man kan betala den med sitt friskvårdsbidrag.

Läs också: Utmattad? Här är näringen för dig

Du hittar kursen ”Så förebygger du utmattning” här.
Som Kureraläsare får du hundra kronor rabatt när du köper kursen. Skriv bara ”Kurerautmattning” när du kommer till kassan.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Utmattningssyndrom är ett allt mer uppmärksammat problem i samhället – och antalet som sjukskrivs på grund av stress ökar för varje dag.
En ny undersökning som Arbetsmiljöverket genomfört bekräftar problemet med ökande psykisk ohälsa. Över hälften av arbetsgivarna och arbetstagarna känner någon som de anser riskerar att bli sjuk på grund av stress på jobbet.
Källa: Arbetsmiljöverket

Annons
Annons