Långvarig stress ökar kroppens nivåer av stresshormonet kortisol och kan påverka systemen som styr ”lyckohormonerna” serotonin och dopamin. Stress kan även ge sömnstörningar, låg energi, minskad sexlust, hormonell obalans och oro. Tom och Maibritt Johnsson, grundare av MedicineGarden, har arbetat med hälsa i över 35 år. De kom i kontakt med medicinalväxten ashwagandha under ett av deras besök på Ayurvediska sjukhus i Indien.
– Där arbetar örter sida vid sida med kemiska läkemedel. Och den mest använda läkeväxten är rot av ashwagandha som är känd för att stödja kroppens motståndskraft mot stress och trötthet. Den hjälper även till att reglera nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket bidrar till ökad balans och energi.
LÄS OCKSÅ: Läkeörterna som ger både energi och vila
Ashwagandha avlastar binjurarna
– Ashwagandha är den medicinalväxt som är absolut bäst för att bryta den onda cirkeln som bland annat skapar hormonell obalans och stress. Under alla år i branschen har vi aldrig träffat på ett bättre kosttillskott för att avlasta binjurarna och att normalisera produktionen av stresshormon, framför allt kortisol. Resultatet blir att kroppen får lättare att vila och att återhämta sig vilket märks på ork, lugn och hormonell balans, berättar Tom.
Ashwagandharot ges i Indien som tilläggsbehandling till cirka 70 procent av alla patienter, framförallt vid kroniska sjukdomar och cancer.
– Förklaringen som läkarna ger, är att ashwagandha, genom sin förmåga att stärka kroppen, ökar produktionen av cellenergi vilket hjälper kroppen att läka. Ashwagandha är också standardbehandlingen för att öka fertilitet och libido samt påskynda konvalescens. Men all ashwagandha är inte lika och därför kan effekt och säkerhet variera.
– När man väljer ashwagandha är det därför viktigt att det är ett äkta fullspektrumextrakt av rot. Det innebär att extraktet innehåller alla rotens aktiva ingredienser, i sin naturliga form. Dessutom ska man alltid vara noga med att det finns upprepade, publicerade studier, gjorda på det extrakt och i den mängd som finns i en produkt.
LÄS OCKSÅ: Örterna som skyddar mot mental och fysisk stress
Saffran vid ångest och sömnstörningar
Omfattande forskning visar att ashwagandha i kombination med saffran kan ge en djupare och snabbare effekt, eftersom de båda extrakten arbetar mot samma mål men på olika sätt.
– På de indiska sjukhusen såg vi hur ashwagandha med framgång kombinerades med saffran vid mer långtgående stress, ångest, sömnstörningar och hormonell obalans med låga nivåer av östrogen eller testosteron. Kombinationen ger så goda resultat för att saffran och ashwagandha arbetar synergistiskt, de förstärker varandras egenskaper, berättar Tom.
Något förenklat kan man säga att ashwagandha framför allt jobbar via kroppens stressystem och balanserar produktionen av stresshormon, sköldkörtelhormon och könshormon vilket resulterar i ökad balans, ork och lugn. Saffran däremot arbetar via kroppens nervsystem, speciellt belöningssystemet som styr njutning, tillfredsställelse och harmoni.
– De indiska läkarna förklarar denna effekt med att saffran föryngrar nervsystemet samtidigt som mängden serotonin och dopamin ökar. Nya studier visar dessutom att saffran förbättrar kroppens egen produktion av melatonin vilket förklarar saffrans goda effekt på sömn, säger Tom.
Precis som när det gäller ashwagandha är det viktigt att välja ett kliniskt, dokumenterat extrakt, eftersom kvalitén på saffran varierar mycket.
Av Anne Haavisto
Foto: Privat
Tom och Maibritt Johnsson, grundare av MedicineGarden, skördar saffran under en resa i Spanien.
Ashwagandha och saffran
- Ashwagandha är en medicinalväxt som använts i 4000 år inom den ayurvediska läkekonsten. Ashwagandharot har särskilt positiv påverkan vid stress, trötthet, fysisk utmattning, fokus och uthållighet.
- Saffran har i många studier visat på tydliga hälsoeffekter. Bland annat förbättrar saffran sömnen, lindrar depression, förbättrar hjärthälsan samt ökar blodflödet och libido. En kombination av ashwagandha och saffran ger en djupare och snabbare effekt då de arbetar på olika sätt, men mot samma mål; att öka stresståligheten, lugnet och orken.