Inte nog med att vårt flitiga resande till Thailand och Indien är skadligt för miljön, det är också den enskilt största orsaken till antibiotikaresistens. Varannan svensk asienresenär kommer hem med resistenta bakterier.
Bara i Europa beräknas 33 000 ha avlidit till följd av antibiotikaresistenta bakterier under 2015 , de allra flesta som drabbas är spädbarn och åldringar.
Vårt resande största boven
Vårt eget resande är den stora källan, huvuddelen av de resistenta bakterierna är importerade, enligt smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, ordförande i Strama – Samverkan mot antibiotikaresistens. Han menar att det inte finns någon större riskfaktor än att vistas utomlands, näst största risken är att bli inlagd på sjukhus utanför Norden.
LÄS OCKSÅ: Allt fler förskolebarn bärare av antibiotikaresistens
Hälften av alla Thailandsresenärer drabbas
Thailand är ett populärt resmål för många svenskar och varannan resenär kommer hem därifrån med resistenta bakterier i kroppen. När det kommer till Indien är andelen 65 procent.
LÄS OCKSÅ: Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens
Indien världens antibiotikafabrik
I Indien utvecklas överlägset mest resistensgener och en anledning till att Indien sticker ut är att landet producerar en stor del av all världens antibiotika. Ett reningsverk i staden Patencheru tar emot spillvatten från 90 läkemedelsfabriker och det som rinner ut har en nio gånger högre koncentration av antibiotika än hos en patient som behandlas på svenskt sjukhus, skriver Land Lantbruk.
Av antibiotikan ciprofloxacin uppmättes utsläpp på 44 kilo per dygn vilket motsvarar 88 000 tabletter.
LÄS OCKSÅ: EU varnar för resistenta superbakterier
Ökning även på hemmaplan
Även i Sverige ökar mängden resistenta bakterier om än i mindre omfattning. en undersökning av avföring i blöjorna på dagisbarn i Uppsala visar en ökning av andelen bärare från 3 till 20 procent på tio år.
I dagsläget finns inga utsläppsgränser och det finns därför ingen möjlighet att välja den antibiotika som produceras med störst miljöhänsyn.
Av redaktionen
Källa: Land lantbruk