Skärpta regler för antibiotika vid djuruppfödning

Efter flera års förhandlingar har EU-parlamentet beslutat om nya lagar som förbjuder uppfödare att rutinmässigt ge djur antibiotika i förebyggande syfte. 

Förbudet innebär att det i fortsättningen måste ske en klinisk bedömning innan behandling sätts in. Undantag kan göras vid epidemier, som till exempel bland fåglar skriver Dagens Nyheter.

“Viktigt för att motverka antibiotikaresistens”
En begränsning av användandet av antibiotika i djuruppfödningen minskar risken för att antalet resistenta bakterier ökar. Sven-Erik Bucht sade tidigare i år i ett pressmeddelande att ”Om vi vill ha effektiva antibiotika i framtiden är det oerhört viktigt med en lagstiftning som innehåller bestämmelser om ansvarsfull användning av antibiotika.”

 

LÄS OCKSÅ: Krassliga britter ska ordineras vila framför penicillin

Ett historiskt beslut
EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) kallar det för ett historiskt beslut och säger till DN att han är överlycklig att EU har tagit krafttag som får fördelar för både miljö och sjukvård.

LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Får effekt även utanför EU
De nya lagarna innebär att även kött som importeras till EU måste ha samma standard som inom EU. Det gör att även de länder som vill exportera till EU bland annat måste förbjuda antibiotika till friska djur i tillväxtfrämjande syfte, på så sätt får beslutet effekt även utanför EU.

Av redaktionen

Källa: DN och Regeringen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.