Nu står naturen i full blom. Trots torkan finns det mycket man kan plocka och äta enligt kocken Niki Sjölund. Men var på din vakt och var noga med att undvika sådant som kan vara giftigt.
Niki Sjölund kom härom året ut med boken ”Vildplockat” där den nyfikne kan lära sig mer om vad som är ätbart i naturen. Där kan läsaren lära känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som går att äta och använda i matlagning. Det finns mycket gott att plocka och äta bara man har rätt kunskap.
Viktigt med kunskap
Kunskap är A och O när det kommer till att plocka och äta vilda växter, ett misstag kan bli ödesdigert. Många växter är giftiga och det kan sluta illa men för den som tar sig tid att lära sig hur ätliga växter ser ut och smakar finns det ett helt skafferi därute. Det finns också kurser att gå för att vara på den säkra sidan.
Var hittar man lättast ätbara växter?
– Generellt finner man mer av de olika ätbara växterna i natur som inte innefattar massa blåbärsris och liknande. På ängsmarker, parker och i trädgården är det väldigt lätt att hitta ett stort mångfald.
LÄS OCKSÅ: Upptäck den svenska naturens exotiska smaker
Vad kan man finna i den egna trädgården?
– Det är helt och håller beroende på hur ens trädgård ser ut, var i landet man bor. Men att hitta luktviol, tusensköna och brännässlor är klassiskt i många delar av landet. Tar vi Mälardalen där jag huserar så hittar man ofta,våtarv, vårlök, brännässla, tusensköna, kirskål, kärleksört och löktrav. De är några riktigt vanliga och användbara växter.
LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter
Vad kan man plocka nu och framåt?
– Just nu i den rådande torkan så är det framförallt bär jag plockar, passar på innan de torkar bort. Blåbär, vildhallon, hjortron, åkerbär är några favoriter. Men det är även många härliga blommor som i rent försvar blommar ut även fast det är full torka för att säkra sin fortlevnad så den kan fortplanta sig. Johannesört och cikoria är några blommor som finns gott om i slutet av juli.
Själv väntar Niki på att regnet ska börja ösa ner så att svampen kommer.
– Än har jag bara hittat några enstaka som poppat upp.
LÄS OCKSÅ: 7 sorters ätbara blommor
Vad bör man vara försiktig med?
– Det är viktigt att alltid vara säker på vad man äter. Ha en bra bok med dig, använd dig av mobilen för att söka och fråga även kunniga vänner om tips och råd. Men ät aldrig något som du inte är säker på är ätligt.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Niki Sjölund
Yrke: Kock och författare till boken ”Vildplockat”.
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.
Du som vill lära dig lära dig mer om ätliga växter och komma i kontakt med likasinnade kan gå med i Facebookgruppen ”Vilda ätliga växter i Sverige”
Det finns även en app som heter Plantsnap som kan hjälpa till att identifiera växter.rel=”noopener”>Vildplockat”.
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.