Samtidigt som det tar flera veckor att komma ner i varv, är vi ofta tillbaka i samma stressnivåer i princip första dagen på jobbet.
Varför är det så – och hur kan vi behålla semesterlugnet lite längre?
Här har vi listat några tips.
Knappt har solbrännan börjat lägga sig innan vi är precis lika stressade och uppe i varv som innan semestern. Men det finns en förklaring.
LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?
Lättare att slå på stressystemet
Stresscoachen och Kureras bloggare, Caroline Norbelie, menar att vi har lättare att slå på stressystemet än lugn och ro-systemet då kroppen tror att hotet – det vill säga stressen och kraven – vi upplever är rent av livsfarligt och därför agerar direkt. Därför är det viktigt att smyga igång vardagen i små steg.
– Det är lätt att ryckas med och tro att allt ska hinnas med på en gång. Men om du har mycket på jobbet direkt efter semestern, se till att inte pressa in mer saker i kalendern. Låt dig själv få tid att komma in i rutinerna.
LÄS OCKSÅ: 7 övningar för att hålla igång kroppen på hemmakontoret
Oroliga inför prestation och arbete
Och det viktigaste vi behöver jobba med är vår inställning.
– Ofta spänner vi oss och är oroliga inför prestation och arbete. Men försök, i den mån det går, att se världen med ett mjukare filter.
Här ger Caroline Norbelie några tips hur du behåller semesterlugnet långt in på hösten.
-
- Fortsätt unna dig. Sommaren behöver inte vara slut bara för att semestern är det. Åk och bada efter jobbet, ät en glass eller ta en långpromenad på lunchen. Gör saker som påminner dig om den härliga ledigheten, det sänker dina stressnivåer.
- Håll kvar “semesterperspektivet”. Ofta hittar vi ett sundare perspektiv och har lättare att njuta och sätta vad som är viktigt i centrum när vi är på semester, då jobb och prestation inte är allt. Känner du att du inte presterar och inte räcker till så fort du är tillbaka på kontoret är det viktigt att ta tag i det. Öva på att ta åt dig när andra berömmer eller säger positiva saker om dig, släpp tanken på att vara perfekt och våga göra misstag – se det som tillfällen att träna på det som är svårt.
- Gör mer av det som ger energi. Fundera över vad som ger dig energi och vad som tar energi. Att hantera stress handlar om att skapa balans.
Något som tar ens energi på jobbet är ofta ett otydligt ledarskap, när du inte vet när uppgifterna ska vara klara eller om det du har gjort är bra eller dåligt. Ett tips är att ställa mer frågor som gör det tydligt. När ska det vara klart? Vad förväntas av mig? Och om du tycker att din arbetsroll känns otydlig, ta upp det med din chef. Be om ett möte där ni pratar om din arbetsbeskrivning och vad som förväntas av dig och sätt upp mål inför framtiden. - Ha något att se fram emot. Många upplever det som stressande att titta i kalendern och inse att det är en evighet kvar tills man slipper vardagen och den stress som det innebär. Om du har möjlighet, boka in en härlig höstweekend tillsammans med någon som ger dig energi.
Av Tina Harr