Annons

Nytt beslut från Socialstyrelsen ger minskad insyn i läkemedelsstatistik

Socialstyrelsen begränsar tillgången till statistik och det ska inte längre gå att få ut uppgifter som specifika läkemedels försäljningsvolymer ur myndighetens läkemedelsregister. "Vi ska alltså inte längre kunna ta reda på vad som säljs av de medel som vi, folket, finansierar. Detta är skrämmande och på gränsen till en smygdiktatur!" rasar "Nätverket för integrativ medicin" – en sammanslagning av yrkesföreningarna "Läkarföreningen för integrativ medicin" och "Föreningen för integrativ medicin" som arbetar hälsobefrämjande för en integrativ vård med helhetssyn, ökad öppenhet och kvalitet i Sverige.

Redaktionen

3 mars, 2019
Nytt beslut från Socialstyrelsen ger minskad insyn i läkemedelsstatistik
Dela inlägget

Socialstyrelsen begränsar tillgången till statistik och det ska inte längre gå att få ut uppgifter som specifika läkemedels försäljningsvolymer ur myndighetens läkemedelsregister.
– Vi ska alltså inte längre kunna ta reda på vad som säljs av de medel som vi, folket, finansierar. Detta är skrämmande och på gränsen till en smygdiktatur rasar ”Nätverket för integrativ medicin” – en sammanslagning av yrkesföreningarna ”Läkarföreningen för integrativ medicin” och ”Föreningen för integrativ medicin” som arbetar hälsobefrämjande för en integrativ vård med helhetssyn, ökad öppenhet och kvalitet i Sverige.

Beskedet om statistikbegränsningen gav Socialstyrelsen i ett mejl den 28 januari 2019, som gick ut till bland annat myndigheter och sakkunniga i läkemedelsfrågor.

I mejlet stod bland annat att läsa:
Inskränkningarna berör statistik som visar försäljningsvolymer av specifika läkemedelsprodukter, till exempel varunummer eller produktnamn i kombination med antal förpackningar. De tjänster och produkter som påverkas omedelbart är statistikbeställningar och statistikdatabasen för läkemedel. Framöver kan även presentationer av statistik i olika rapporter komma att påverkas.”

LÄS OCKSÅ: Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel

”Vårt beslut är juridiskt grundat”
Henrik Nordin är statistiksamordnare och handläggare på Socialstyrelsen.
– Detta är ingenting vi ”vill” göra och vi förstår att detta försvårar för många aktörer som använder läkemedelsdata. Men vårt beslut är juridiskt grundat. Det gäller dock inte uttag av läkemedelsdata i forskningssyfte, säger han till Dagens Medicin.

Annons

Nätverket för integrativ medicin: ”På gränsen till smygdiktatur”
Föreningen ”Nätverket för integrativ medicin” är en sammanslagning av de båda yrkesföreningarna ”Läkarföreningen för integrativ medicin” (öppen för läkare och medicinstuderande) och ”Föreningen för integrativ medicin” (öppen för alla legitimerade yrkesgrupper i vården) och arbetar hälsobefrämjande för en hälso- och sjukvård med helhetssyn, öppenhet och kvalitet i Sverige – med en fungerande integrativ medicin* i samklang med internationell praxis och forskning.

Nätverket ser inte med blida ögon på Socialstyrelsens tilltag:
– I januari bestämde Socialstyrelsen enväldigt att de begränsar tillgång till statistik av läkemedelsförsäljning. Det kommer inte längre gå att få ut siffror som visar försäljningsvolymer av specifika läkemedel ur Socialstyrelsens läkemedelsregister. Vi ska alltså inte längre kunna ta reda på vad som säljs utav de medel som vi, folket, finansierar.
– Detta är skrämmande och på gränsen till en smygdiktatur! skriver de på sin Facebooksida.

Tillgång till statistik inte självklar innan heller
Öppenheten har dock haft sina brister redan innan Socialstyrelsens begränsningbeslut.
När till exempel tidningen Dagens Medicin tidigare försökt att få ut information om läkemedelsförsäljning från E-hälsomyndigheten – som samlar alla försäljningssiffror från apotekens terminal­system – har myndigheten i fråga inte velat lämna ut dessa uppgifter.

Nekandet har gjorts med hänvisning till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som säger att: ”sek­retess gäller i sådan särskild verksamhet hos en myndighet som avser framställning av statistik för uppgift som avser en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden och som kan hänföras till den enskilde”.

LÄS OCKSÅ: Läkemedel – vanlig orsak till varför äldre hamnar på sjukhus

Annons

Sålt vidare sekretessbelagd information
Men samtidigt som E-hälsomyndigheten sekretessbelagt information om läke­medels­för­säljning har samma information sålts vidare till olika kommersiella företag, vilka i sin tur – trots tidigare sekretesstämpel – har kunnat lämna ut uppgifterna till dem som har efterfrågat den.
Däribland Dagens Medicin, vilka tidigare alltså nekats informationen i första instansen, på myndighetsnivå.

E-hälsomyndigheten har motiverat förfarandet med att en annan lagparagraf gjort denna försäljningen möljig.

”Om data är hemliga ska de inte säljas till företag”
Sakkunniga inom området läkemedelsstatistik har däremot kommenterat saken som märklig. Däribland Mikael Hoffmann, chef för stiftelsen ”Nätverk för läkemedelsepidemiologi” (Nepi).
– Om data är hemliga för medborgare ska man inte sälja till företag. Sam­tidigt borde medborgare ha rätt att veta vad skattepengar används till. Om regelverket inte tillåter detta så borde regelverket ändras, har han tidigare uttalat sig i Dagens Medicin.

En del av de uppgifter som E-hälsomyndigheten nekat att lämna ut har även gått att enkelt ladda ner från Socialstyrelsens statistikdatabas. Ja, fram till nu vill säga. Nu är det slut med den saken.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin

Socialstyrelsens motivering: Nytt domslut fastslår sekretess
Beslutet om denna nya begränsning motiveras av Socialstyrelsen med att en dom i kammarrätten nyligen fastslagit att sekretess de facto gäller, efter ett dosapotekföretag begärt ut olika försäljningssiffror för läkemedel från E-hälsomyndigheten.
Detta innebär att domslutet har bäring även gällande hur Socialstyrelsen lämnar ut statistik, resonerar Socialstyrelsen.

Läkemedelsindustriföreningen bekymrade
Karolina Antonov, analyschef på Läkemedelsindustriföreningen Lif, är däremot inte alls glad över beskedet.
– Vi är bekymrade över de praktiska konsekvenserna. Inom läkemedelsbranschen är man van vid öppenhet och det är inga företag som drivit på för denna utveckling, säger hon till Dagens Medicin.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård

JO-anmält misstolkning av sekretessparagraf
Men än har sista ordet inte sagts.
En av journalisten på Dagens Medicin har nu JO-anmält E-hälsomyndigheten, med argumentet att myndigheten har misstolkat den aktuella sekretessparagrafen och på felaktiga grunder nekat att lämna ut allmänna handlingar.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Dagens Medicin

* Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons