Avundsjuka.
En missklädsam känsla vi sällan pratar om.
Men vi borde istället omfamna känslan, menar bokaktuella Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg.
Minns du fortfarande hur det kändes den där gången då din kompis fick en ny cykel och du fick nöja dig med en begagnad?
Eller när du febrilt letade lägenhet och fick höra att en bekant gjort ett riktigt bostadsklipp? I så fall är du inte ensam.
LÄS OCKSÅ: Så bryter du negativa tankemönster
Något vi saknar i vårt liv
Men istället för att se avundsjukan som ett tecken på att ”det är något fel på oss”, kan vi försöka se den som en signal som pekar på något som vi saknar i vårt liv, menar Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg som är aktuella med boken ”Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra”.
– Många av oss har fått lära oss att avundsjukan är en ”ful” känsla som vi inte får lov att känna. Då är det vanligt att vi lägger locket på och trycker undan den. Men känslor som vi inte känns vid försvinner inte, utan likt badbollar som trycks under ytan bubblar de upp när de får chansen. Inte sällan yttrar de sig då som ilska, irritation eller en känsla av skam, säger Anna Eriksson Skarin.
LÄS OCKSÅ: Så hanterar du dina starka känslor
Bli vän med våra känslor
Avundsjuka kan vi istället tolka som att det finns något vi längtar efter. Och genom att se våra känslor som ”svar på stimuli” behöver vi inte lasta oss själva eller andra för att vi känner som vi gör.
Vi kan lära oss att bli vän med våra känslor och utforska deras budskap utan att låta oss styras av dem på ett negativt sätt.
– Men självklart har vi som vuxna människor alltid ett ansvar för våra beteenden, säger Maria-Pia Gottberg.
Avundsjukan har också en kusin som brukar uppfattas som ännu mindre rumsren: missunnsamheten.
– Om avundsjukan pekar på en önskan inom oss själva så säger missunnsamheten att det viktigaste är att den andra personen inte ska få den där löneförhöjningen, behålla sin trevliga partner eller göra det där bostadsklippet, säger Maria-Pia Gottberg.
LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar
Kan kännas obehaglig
Men även om missunnsamhet inte är någon snygg känsla – så är det viktigt att poängtera att den också ska få finnas, menar de.
Känslan kan kännas obehaglig men det smartaste är att möta den hos dig själv, och andra, med nyfikenhet.
– Lyft på locket och utforska vad som ligger under känslan av missunnsamhet. Kanske är det en känsla av besvikelse, ledsenhet eller att du innerst inne känner dig ensam?, säger Anna Eriksson Skarin.
Av Tina Harr
Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg
Gör: Maria-Pia arbetar som föreläsare och författare och Anna jobbar som författare och storytellingkonsult
Ålder: Maria-Pia är 54 och Anna 44
Bor: I Österåker som ligger i södra Roslagen
Familj: Maria-Pia har man och två barn 19 och 32 år (och lilla barnbarnet 1,5 år och hennes pappa som numera också är familj) och Zelda, en Rhodesian Ridgeback. Anna har man och två söner på 12 och 14 och en Jack Russel terrier som heter Cesar.
Så mår vi bra: När vi promenerar i skogen med våra hundar och när vi dricker te och pratar om känslor