En ny studie visar att blinda är bättre än seende på att uppfatta vad som händer inne i kroppen – i detta fall i form av de egna hjärtslagen.
Resultatet av forskningsstudien, som kommer från Karolinska institutet, visar att de som förlorat ett av sina sinnen blir bättre på att uppfatta och känna kroppens signaler. Tidigare studier har slagit fast att de andra sinnena blir förstärkta hos blinda personer, som ett sätt att kompensera för den uteblivna synen. I dessa studier har man endast undersökt förmågan att uppfatta vad som hörs och sker utanför den egna kroppen. En förmåga som förstås underlättar för blinda att orientera sig i den omgivande miljön.
Men detta är första gången som man tittat på blinda personers förmåga att uppfatta sinnesintryck inifrån kroppen, så kallad interoceptiv förmåga. Och resultaten är spännande!
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot ögonsjukdomar i solen
Jämfördes med seende
Forskarna lät i flera experiment totalt 72 personer av bägge könen, i åldrarna 22 till 45 år räkna sina egna hjärtslag. 36 av dem var blinda och lika många hade synen i behåll. Deltagarna fick inte kontrollera sin egen puls med fingrarna, eller lägga handen på hjärtat.
På samma gång använde sig forskarna av en pulsmätare för att mäta deltagarnas hjärtslag. Sedan analyserade man hur bra deltagarna hade varit på att uppfattat sina hjärtslag. Det visade sig att de blinda deltagarna var mycket bättre än de seende på att känna hjärtats slag.
LÄS OCKSÅ: Bäret som kan rädda din syn
Blinda mest träffsäkra
På en skala där 1,0 betydde alla rätt fick de blinda deltagarna en träffsäkerhet på 0,78, i genomsnitt. Motsvarande siffra bland de seende var 0,63. De blinda deltagarnas resultat var inte bara bättre än de seende i denna studie, utan även bättre än seende personer i flera tidigare studier.
– Det ger oss viktig information om hjärnans formbarhet och hur förlusten av ett sinne kan förstärka andra – i det här fallet förmågan att känna vad som händer i den egna kroppen, säger Dominika Radziun som är doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet.
Hjärta och känslor hänger ihop
Att vara bättre på att förnimma sina kroppsliga signaler kan ge en fördel vid känslomässig bearbetning, menar forskarna. Man har nämligen i tidigare studier kunna koppla den interoceptiva förmågan till hur väl vi bearbetar känslor, både hur man uppfattar sina egna och andras känslor.
– Vi vet att hjärt- och känslosignaler är starkt sammanflätade, till exempel slår hjärtat snabbare när vi blir rädda. Det är möjligt att blindas förstärkta förmåga att uppfatta hjärtats signaler också påverkar deras känslomässiga upplevelser, säger Dominika Radziun.
Källa: Karolinska institutet och studien “Heartbeat Counting Accuracy Is Enhanced in Blind Individuals”.
Av Carolina Eriksson