Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-skyddar-du-dig-mot-ogonsjukdomar-i-varsolen

Så skyddar du dig mot ögonsjukdomar i solen

De flesta av oss  använder solskyddsfaktor för att skydda huden mot den förrädiskt starka vårsolen. Men inte lika många ser till att skydda ögonen mot UV-strålning –som kan ge sjukdomar i ögat på sikt.

Nu njuter vi  svenskar av att ljuset och värmen äntligen är här igen. Men hur många tänker på att även ögonen tar  stryk av solens skadliga strålar?

 

Inte alla verkar det som eftersom så många som 38 procent av svenskarna inte brukar använda solglasögon under sommarhalvåret, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av optikerkedjan Specsavers. Detta trots att CE-märkta solglasögon med UV-skydd är det bästa skyddet mot solens UV-strålar och likvärdigt med att använda solskyddskräm för huden.

Kanske beror det på att vi helt enkelt inte känner till detta, eller sambandet mellan solens strålar och framtida ögonsjukdomar.

– Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är de två vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: "Ät dig till ditt solskydd!"

Barns ögon extra känsliga
Och det är extra viktigt att skydda barnens ögon som är extra känsliga.

– Deras ögon släpper helt enkelt in mer farlig UV-strålning än vuxnas, säger Caroline Schiller som menar att även barn behöver bära solglasögon och att det då är modeller med märkningarna ”UV380” eller ”100 % UV-skydd” som gäller.

Trots det är det bara en av fem föräldrar som skyddar sina barn med solglasögon, enligt Stora Synundersökningen gjord av Synoptik i samarbete med Novus (2018). Samtidigt som tre av fyra föräldrar använder solskyddskräm till sina barns hud.

LÄS OCKSÅ: Naturliga sätt att bevara god syn

Malignt melanom kan uppstå i ögat
Något som många kanske inte känner till är att malignt melanom kan uppstå i ögonen, vilket kallas okulärt malignt melanom (ögonmelanom). Det är ovanligt, med cirka 80 fall om året, men är ett allvarligt tillstånd. Symtomen är ljusblixtar i ytterkanten av synfältet, en upplevelse av att synfältet blir mindre, som att en tät skugga skymmer en del av synfältet. Eller att synskärpan blir suddig och raka föremål kan se böjda ut.

 

Även Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar solglasögon, kläder och solhatt som det bästa skyddet mot UV-strålning, samt att komplettera med solkräm där kläder inte skyddar.

LÄS OCKSÅ: Torra ögon – hyaluronsyra och ögontröst återfuktar

Optikern Caroline Schillers råd: Så skyddar du dina ögon!

  1. Använd solglasögon! Extra viktigt på sjön, på en sandstrand eller i andra miljöer där solens strålar reflekteras. Ögonen är som mest utsatta för UV-strålning under tidig förmiddag och sen eftermiddag.
  2. CE-märkning av solglasögonen är en garant för fullgott UV-skydd.
  3. Hos en optiker kan du få professionell hjälp och att hitta solglasögon som garanterat skyddar mot UV-strålning, och även solglasögon med rätt styrka för dina ögon, så du ser fortsatt bra.

(Källor: Specsavers, Cancerfonden1177.se)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

 

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.