Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Huden är vårt största organ – och mår inte huden bra så mår inte vi bra. Vare sig det yttrar sig som torr eller fet hy så är det svårt att få en fin solbränna med obalans i huden. För att hjälpa och förbereda huden för solen så är det bra att tänka skydd från två håll, både inifrån och utifrån.
– Vi som bor häruppe i Norden behöver sol för att må bra, men vi måste vara försiktiga så vi inte bränner oss. Därför är det bra att äta sig till sitt solskydd, säger Johanna Bjurström, hudvårdsexpert på Kurera.

Allt vi stoppar i oss påverkar huden. Det gör också infektioner, allergier och inflammationer. Så med ett bra immunförsvar och en kropp som mår bra så mår också huden bra.
– Jag tycker att man ska undvika det vita; mjölkprodukter, vitt mjöl och socker. Och hårt stekt mat. Allt det gör att vi eldar på inflammationerna i vår kropp och det mår inte huden bra av. Ät mer grönsaker och tugga maten väl. För att få ut all näring så tugga minst trettio gånger, säger Johanna Bjurström.

 

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

För låga nivåer av D-vitamin
Det ack så viktiga D-vitaminet är a och o för att huden ska må bra. Om man har svårt att bli brun så kan man ha för låga nivåer av D-vitamin.
– Har vi för låga värden så blir vi känsligare och har lättare att bränna oss. Det är bra om att ta tillskott av både D-vitamin och magnesium för de hjälper varandra, säger hon.

Johanna Bjurström rekommenderar även extra betakaroten för att jobba upp pigmentet inför sommaren. Betakaroten är en antioxidant som förutom att den underlättar för den som vill få en finare solbränna även skyddar huden inifrån.
– Får vi en sommar som liknar den förra med många soldagar så kan vi sitta i 20 minuter i solen och tanka sol, men helst inte mitt på dagen när solen är som starkast.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att välja bort kemiska solskydd

 

Hudvårdssexperten Johanna Bjurström

Ämnen som stärker huden
Det finns fler ämnen som stärker huden genom att bygga upp och skydda dess celler, många antioxidanter skyddar till exempel cellerna mot nedbrytning och inflammation. Båda är ett resultat vid för kraftig exponering för solens UV-strålar. Vid ett tillräckligt intag av antioxidanter blir huden därmed inte bränd lika lätt i solen.
– Förutom betakaroten så är även selen, E-vitamin, C-vitamin och lykopen antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden. Även omega-3 är bra då det hämmar inflammationer, berättar Johanna Bjurström.

Betakaroten finns framförallt i gröna och orangea grönsaker, bland annat är spenat och morötter rika källor. Lykopen hittar vi i tomater i alla former och i vattenmelon. C-vitamin finns det rikligt med i frukt och grönsaker medan E-vitamin främst finns i nötter, frön och avokado. Omega-3 finns i fet fisk som lax och makrill.
– För den som är känslig för solen eller vet att den ska spendera mycket tid i solen kan det vara bra att bygga upp det ”inre” solskyddet med rätt näringsämnen inför sommaren. Förutom genom kosten så kan även näringstillskott hjälpa till att skydda huden. Man kan äta näringstillskott inför en solsemester men vill man så går det även att äta året om.

 

LÄS OCKSÅ: Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd

Glöm inte solkrämen
För att skydda huden utifrån finns numera både kemiska och fysikaliska solskyddskrämer. Skillnaden mellan de två typerna av solskydd ligger i hur de reflekterar bort solens UV-strålningen från huden. De kemiska, alltså de traditionella krämerna, absorberar strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning. De fysikaliska innehåller zinkoxid eller titandioxid som istället reflekterar bort strålningen.
– Det finns studier som visar att innehållet i de kemiska ämnena går in i huden och ut i kroppen. När man har analyserat urin hos de som använt kemiska solskydd så har man sett att de ligger kvar i kroppen i flera dagar, säger Johanna Bjurström.

De fysikaliska går inte in i kroppen utan lägger sig som ett lager utanpå, vilket gör att de kan vara lite kladdigare att stryka på.

LÄS OCKSÅ: Aloe vera – en effektiv lindring vid solsveda (och mycket annat!)

Flera sätt att lindra solsveda
Om man ändå bränt sig i solen så finns det flera sätt att lindra solsvedan, också det både inifrån och utifrån. Goda bakterier gör att kroppen snabbare kan ta hand om den brända huden och läka den.
– Prebiotika, kombucha och syrade grönsaker innehåller massor av goda bakterier som kan hjälpa. Prebiotika gynnar de goda bakterierna att föröka sig. Att dricka gurkmeja är också väldigt bra eftersom det är så antiinflammatoriskt, säger Johanna Bjurström.

Utifrån är det bäst att smörja in sig med vårdande och svalkande krämer, som naturlig aloe vera.

Av Jessika Devert


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.