Annons

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 april, 2020
Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna angripa resistenta bakterier.

Vi har alla bakterier både på och inom oss. Bakterier finns runt omkring oss, och faktiskt i hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss friska. Bakterier vill liksom vi människor leva och överleva. Bakterier är faktiskt väldigt smarta.

Bakterier är biologins minsta fritt levande organismer. De hjälper till med exempelvis matsmältningen och är egentligen viktigare för allt liv på jorden än vad vi människor är. Men ibland kan de påverka vår hälsa negativt då vi även kan bli sjuka av dem.

Antibiotika upptäcktes av en slump 1928 av Alexander Fleming.

Annons

Man vidareutvecklade upptäckten så att det sen kunde ges till människor på 1940-talet. Men överanvändning av antibiotika i många länder har skapat resistenta bakterier. Så nu måste forskarna hitta nya ämnen som kan motverka dessa bakterier.
I UR-programmet som jag länkat till ovan tittar man på lysiner.
Jag tycker att det är så väldigt intressant då man redan vet att lysin har enorm positiv verkan och god effekt på att motverka herpes vilket ju är ett virus.
Läs mer här: så lindrar du herpes naturligt
L-lysin är en essentitell aminosyra och är viktig för bland annat omsättningen av proteiner i kroppen och även elasticiteten i artärer, vener, kapillärer och vävnader är beroende av lysin.
Här kan du läsa mer om Aminosyran lysin

Bakteriofagterapi
Bakterier är som sagt väldigt smarta små rackare. De kan använda sig av många olika metoder för att överlista de antibiotikamolekyler som används för att behandla infektionssjukdomar. En anledning till att bakterier snabbt kan bli resistenta mot ny antibiotika är att enzymer kan mutera och lär sig att inaktivera flera olika antibiotikaenzym. Läs mer om det här .
Därför har man nu börjat forska på alternativa metoder till antibiotika.
Man har börjat forska på att ta människors egna enzym och skapa ett nytt, alternativt läkemedel som ska fungera som antibiotika.
Bakteriofager är ett virus som finns överallt och som attackerar elaka bakterier men faktiskt lämnar nyttiga bakterier i fred.
I bakeriofagterapi använder man bakteriofager som ett läkemedel. Enzymer sätter sig på ytan av bakterien och skickar in sitt DNA som i sin tur skapar kopior av sig själva. När kopian ska ta sig ur bakterien producerar de lysin- ett enzym som tuggar sönder bakterien inifrån. Lysiner bryter väldigt snabbt ner bakteriens cellvägg så att det går hål på den och bakterien dör. Man har även sett att lysiner går på bakterier som sover, vilket sällan antibiotika gör.

Visst är det intressant?

Mia

26 mars, 2020 0
Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

I ett inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall i sjukdomen-( data från sajten Worldometer) och kopplat det till rapporterade pollenhalter genom data från väderappen Weather.com. Man hittar då en stor skillnad i antal rapporterade fall av Covid-19-infektion och andelen dödsfall mellan olika länder och regioner. De data de fick fram gör det svårt att blunda för ett samband mellan höga pollenhalter och en ökning av dödsfall i covid-19.

Att man misstänker att höga pollenhalter kan leda till allvarligare covid-19-infektion beror på att när pollen hamnar på slemhinnorna i näsan läcker det ut proteiner och lipider. Vissa av dessa proteiner är allergener som påverkar allergiker. Men även de som inte är allergiska påverkas av pollen då pollen innehåller immunmodulerade ämnen som leder till ett sämre försvar mot virus. Det beror på att pollen även innehåller proteaser som genom sin påverkan leder till ökad genomsläpplighet över slemhinnan i näsan.

Här föreslår man också att alla, även icke-allergiker bör följa de råd som allergiker får för att minska sin exponering för pollen.

Annons
Dela inlägget
Annons
24 mars, 2020 0
Alternativ egenvård i blåsväder

Jag har varit dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag!

I helgen läste jag en artikel i Expressen som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här
Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar hälsoprofiler bluffmakare! Det gör mig arg på riktigt. Den som inte vet någonting om hur man renoverar ett badrum sågar ju inte badrumsexpertens arbete eller lägger sig i kirurgens, trots att personen inte vet något alls om operationer?
Det är trist att så mycket kunskap som finns inom det alternativa ska framstå som humbug.

Bland annat har Expressens reportrar utgett sig för att vara oroliga kunder och använt dold kamera för att ”avslöja” personal i hälsokostbutiker och kända hälsoprofiler och förlöjliga dem.

Annons

I Sverige får man nämligen inte ge vissa hälsopåståenden. Det är förbjudet.
Brott mot läkemedelslagstiftningen kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.
(
Det borde också vara förbjudet och ett brott att använda dold kamera kan jag tycka).

Det innebär att alla i hälsobranschen är försatt med munkavel!
Man får inte ge några hälsopåståenden alls, trots att det ligger flera tusen års beprövad erfarenhet bakom. Myndigheter tittar inte utanför boxen. Jag själv tycker att det är dags att sjukvården och alternativvården samarbetar.
Att inta immunhöjande preparat, för det är vad artikeln handlar om, är inte fel! För det är ju ändå immunförsvaret som tar bättre hand om exempelvis en förkylning om försvaret är på topp. Hur kan det vara humbug?
Jag förstår heller inte att man som läkare, (en läkare läser näringslära endast ca tolv timmar under sin utbildning), kan uttala sig om hur vitaminer och örter fungerar i kroppen och kalla det Mumbo Jumbo! Vi har ju använt oss av naturen för att läka sjukdomar och brister i årtusenden. I artikeln uttalar sig dessutom läkaren om att det är livsfarligt att ge C-vitamin intravenöst då det är som att pumpa in syra i blodet. Varför ger man då C-vitamin intravenöst både i Kina och USA med bra resultat?

Sverige är ett u-land när det kommer till alternativ medicin. I många länder inom EU jobbar sjukvården jämte och tillsammans med alternativvården. Men inte Sverige.

Jag läste dock en mer positiv artikel i Vetenskapsradions nyheter på sverigesradio.se.
Världshälsoorganisationen WHO gick i februari ut med rekommendationer om att inte röka eller använda dubbla munskydd eller traditionell örtmedicin mot covid-19. Här motiverade man det med att åtgärderna är ineffektiva och kanske till och med skadliga.
Ja att röka är ju skadligt. Det vet man ju.

Kinas högsta ledare uppmanar sjukvården att använda traditionell örtmedicin
Däremot Kinas högsta ledare XI Jinping uppmanade sjukvården i Kina att använda just traditionell kinesisk örtmedicin i kampen mot coronaviruset SARS CoV-2. Och den 7 mars kom Kinas hälsomyndighet med nya riktlinjer för att bekämpa viruset och där man uppmuntrar till att använda traditionell kinesisk medicin.

Annons

Den 8 mars ändrades då rekommendationerna på världshälsoorganisationen WHO:s sida. Rekommendationen att inte använda traditionell örtmedicin försvann. I Kina av så kallad kinesiskt medicin strarkt politiskt stöd, trots att veteskapligt bevisad effekter ofta saknas.
Världens idag mest effektiva behandling mot malaria är substansen artemisinin som isolerades ur en traditionell kinesisk läkeört av Nobelpristagaren och forskaren Tu Youyou på 70-talet.
Mot det nya coronaviruset finns än så länge ingen vetenskaplig beprövad medicin eller vaccin, men Kina har en stark ställning till WHO skriver sverigesradio.se

Läsa Vetenskapsradions artikel här

Här kan du läsa artikeln om C-vitamin ska testas mot coronavirus

Och Patienter med covid-19 får C-vitamin intravenöst

Dela inlägget
Annons
19 december, 2019 0
Grönsakspatè med örtig sås
Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat.
Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga.
Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart.
Ha det bäst!
// Mia
Grönsakspaté med örtig sås
Annons
Grön rand:
200 g grönkål
200 g broccoli
1/2 purjolök
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Vit rand:
300 g palsternacka
150 g selleri
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Orange rand:
400 g morot
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Örtsås:
2 dl cream fraiche (ev havre)
1 dl majonäs
35 g frysta franska örter provencale
1 msk citronsaft
1 krm svartpeppar
1 krm havssalt
Gör så här:
Skala och koka grönsakerna mjuka var för sig i lättsaltat vatten. Grönsakerna i den orange randen för sig och den vita och gröna för sig. Häll av vattnet från grönsakerna och låt dem rinna av. Pressa ur vattnet från grönkålen. Mixa de olika grönsakerna var för sig och tillsätt grädde, ägg och kryddor. Kör till en jämn smet. Klä en avlång brödform (1,5 l)med bakplåtspapper. Häll ner den gröna grönsaksblandningen jämt i botten av formen. Fortsätt med den vita grönsaksblandningen och överst den orange.
Ställ formen i en plåt i ett hett vattenbad och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader. i ca 45-60 minuter. Känn med en sticka om patén har stannat. Ta ut och låt svalna och kallna i kylskåp. Stjälp upp patén på ett serveringsfat och dekorera med exempelvis coctail-tomater och gröna blad. Blanda ihop alla ingredienser till örtsåsen.
Servera.
Dela inlägget
Annons
18 december, 2019 0
Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton.

Denna kola gjord på kokossocker, kokosolja och kokosmjölk är försvinnande god. Så om jag nu skjuter upp det jag ska göra till helgen vill jag ju ändå dela med mig av receptet för jag har gjort den tidigare jular och har receptet i bloggen.

Ha det fint!

Mia

Annons

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i en form klädd med smörpapper. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

 

Foto: Mia Hagenmalm

SALTY CARAMEL ca 15 st:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Annons

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
16 december, 2019 0
Griljerad Julkålrot
Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot.
Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade julskinkan något, i alla fall till utseende och så är det väldigt enkelt att göra. Ta bara en kålrot och koka den i kryddig grönsaksbuljong och när den är klar, griljerar du den ett tag i ugnen. Sen är det klart att skivas upp och servera med senap till potatisen eller på en bit bröd om man så vill. Det är tradition hemma hos mig att koka julskinkan och griljera sent på kvällen dagen innan julafton. Men i år blir det alltså kålrot istället.
Ha det fint//Mia
Kokt, griljerad kålrot
1 st kålrot ca 500 g
1-2 liter grönsaksbuljong
Annons
5 st vitpepparkorn
5 st nejlikor
3 lagerblad
1 tsk liquid smoke

2 msk tomatpuré

Griljering:
1/2 dl skånsk senap, grovkornig
1 msk honung
1 äggvita
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja
1/2 dl glutenfri panko
Gör så här:
Koka kålroten i buljongen med kryddor, lagerblad, liquid smoke och tomatpuré i ca 1 timme så den är fast, men ändå lätt att skära upp. Ta upp och låt svalna något.
Blanda senap, äggvita och honung tillsammans med de torkade örterna. Täck kålroten med griljeringsröran. Låt kålroten griljeras i ca 20-30 minuter på ca 225 grader. (Akta så den inte bränns)
Skär upp och servera med senap.
Dela inlägget
Annons
Annons