Tips!
Det som blir kvar av kokosgrädden när den delat sig kan med fördel användas i en smoothie ellerliknande.
Receptet är skapat av vår fantastiska gastronomvän Maya Dilek.
Superfrukten lucuma har kallats ”inkafolkets guld”. Den är mycket näringsrik och har en smak med toner av äkta vanilj och kola. Därför passar den mycket bra i smoothies och efterrätter. Denna fantastiska glass är nötig och fyllig med smak av chaikryddor.
Ska man äta glass blir upplevelsen bara ännu bättre om glassen är av det nyttigare slaget - men fortfarande god. Visst håller du med?
Då är det här receptet - och Kureras andra nyttiga glassrecept - för dig.
Lucuma finns i pulverform och går att köpa i hälsokostbutiker.
Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker
Ingredienser
1 påse ekologiskt chai-te
1 nypa vaniljpulver
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 dl kokossocker
1,5 dl vatten
2 msk lucumapulver
1 msk agavesirap
1 burk kyld kokosgrädde
200 g blötlagda cashewnötter
Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa
Gör så härBlötlägg cashewnötterna och ställ in kokosgrädden i kylen redan kvällen innan.
Häll i vatten, tepåsen, vaniljpulver, kryddorna och kokossocker i en kastrull och låt koka upp.
Ta av från värmen och låt sedan stå tills lagen svalnat.
När lagen är sval, ta ur tepåsen och tillsätt lucuma-pulvret samt agavesirapen.
Skölj av cashewnötterna.
Ta fram den kylda kokosgrädden som nu har skiktat sig, använd enbart den tjocka vita kokosgrädden som är högst upp i burken.
Mixa kokosgrädden, cashewnötterna och kryddlagen helt slätt.
Häll ner i en glassmaskin.