Cashewglass med chai och lucuma | Kurera.se

Foto: Maya Dilek

Cashewglass med chai och lucuma

Tips!

Det som blir kvar av kokosgrädden när den delat sig kan med fördel användas i en smoothie eller
liknande.

Receptet är skapat av vår fantastiska gastronomvän Maya Dilek.

Superfrukten lucuma har kallats ”inkafolkets guld”. Den är mycket näringsrik och har en smak med toner av äkta vanilj och kola. Därför passar den mycket bra i smoothies och efterrätter. Denna fantastiska glass är nötig och fyllig med smak av chaikryddor.

Ska man äta glass blir upplevelsen bara ännu bättre om glassen är av det nyttigare slaget - men fortfarande god. Visst håller du med?
Då är det här receptet - och Kureras andra nyttiga glassrecept - för dig.

 

Lucuma finns i pulverform och går att köpa i hälsokostbutiker.
Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

Portioner: 4

Ingredienser

1 påse ekologiskt chai-te
1 nypa vaniljpulver
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 dl kokossocker
1,5 dl vatten
2 msk lucumapulver
1 msk agavesirap
1 burk kyld kokosgrädde
200 g blötlagda cashewnötter

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Gör så här

Blötlägg cashewnötterna och ställ in kokosgrädden i kylen redan kvällen innan.
Häll i vatten, tepåsen, vaniljpulver, kryddorna och kokossocker i en kastrull och låt koka upp.
Ta av från värmen och låt sedan stå tills lagen svalnat.
När lagen är sval, ta ur tepåsen och tillsätt lucuma-pulvret samt agavesirapen.
Skölj av cashewnötterna.
Ta fram den kylda kokosgrädden som nu har skiktat sig, använd enbart den tjocka vita kokosgrädden som är högst upp i burken.
Mixa kokosgrädden, cashewnötterna och kryddlagen helt slätt.
Häll ner i en glassmaskin.

Tips!

Det som blir kvar av kokosgrädden när den delat sig kan med fördel användas i en smoothie eller
liknande.

Receptet är skapat av vår fantastiska gastronomvän Maya Dilek.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.