Annons
Annons

Champinjoner kan orsaka cancer

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Redaktionen

21 mars, 2017
Champinjoner kan orsaka cancer
Dela inlägget

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök.
Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa.
– Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Många älskar champinjoner, bland annat för att de innehåller få kalorier och är goda. Men få vet att det kan vara farligt att champinjoner – oavsett om de är råa eller tillagade.

Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar

Budskapet har haft svårt att nå ut
Att vanliga odlade champinjoner kan orsaka cancer är egentligen inget nytt – men varningen har haft svårt att nå ut, skriver Aftonbladet.
– Jag blir så besviken när jag besöker en restaurang som serverar råa champinjoner, säger svampkonsulenten Monica Svensson i Bollnäs, till tidningen.
Hon fortsätter:
– Av någon underlig anledning når vi inte ut till konsumenter, handlare, restauratörer och odlare med vårt budskap: Champinjoner ska inte ätas råa – och överkonsumera inte.

Bör inte konsumera mer än 100 gram i månaden
Tidigare rekommendationen från Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet var att inte äta mer än två hekto champinjoner per månad. Nu är gränsen sänkt till hundra gram i månaden, för både vuxna och barn.
– Gränsen är satt efter de känsligaste grupperna, där barn ingår, säger Victoria Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Orsakar cancer hos möss
Både de odlade vita trädgårdschampinjonerna och de bruna portabello-champinjonerna innehåller svampgiftet agaritin, ett ämne som ingår i en grupp kemiska substanser som kallas fenylhydraziner.
Vid försök på möss har agaritin, när bryts ned i kroppen, visat sig kunna orsaka cancer.

Varnar för överkonsumtion
Att samma skulle gälla för människor är inte klarlagt men såväl Livsmedelsverket som Nordiska ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan, varnar numera för att äta för mycket av svampen.
Att äta ett hekto eller mindre i månaden är ingen risk men ”skulle du äta den mängden en gång i veckan under lång tid finns risk för effekter på hälsan”, skriver Livsmedelsverket.

Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln

Rå svamp mest riskfyllt
Varningen gäller både råa och tillagade champinjoner – men mest gift innehåller de råa champinjonerna.
Det finns egentligen ingen svamp som bör ätas rå, skriver Aftonbladet. Färsk, rå svamp kan nämligen innehålla bakterier och mikroorganismer i jorden som våra magar inte tål. Ändå äter många råa champinjoner, både i hemmet och på restaurang där det inte sällan serveras i salladsbuffén. Ändå serveras fortfarande råa champinjoner på många ställen – inte minst hemma.

Giftet minskas vid tillagning
Livsmedelverket har inte gått ut med någon avrådan från att äta råa champinjoner. Nordiska ministerrådet rekommenderar däremot alla konsumenter att tillaga svampen innan den äts. Vid tillagning minskar nämligen agaritin i svampen, har forskningsförsök visat.

Läs också: Guide: Så tar du hand om svampen

Tillagningssättet påverkar också gifthalten
Champinjoner på burk innehåller bara fem eller tio procent av mängden agaritin som finns i de råa svamparna, såvida man inte använder lagen i burken. Halten agaritin minskar också vid infrysning och sedan tining, skriver Aftonbladet och berättar att forskare kommit fram till att 65 procent av agaritinet försvinner när man steker svampen i olja, som därför anses vara det bästa för tillagning. Steks champinjonerna i smör försvinner nämligen bara häften så mycket.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons