Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök.
Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa.
– Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Många älskar champinjoner, bland annat för att de innehåller få kalorier och är goda. Men få vet att det kan vara farligt att champinjoner – oavsett om de är råa eller tillagade.

 Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar

 

Budskapet har haft svårt att nå ut
Att vanliga odlade champinjoner kan orsaka cancer är egentligen inget nytt – men varningen har haft svårt att nå ut, skriver Aftonbladet.
– Jag blir så besviken när jag besöker en restaurang som serverar råa champinjoner, säger svampkonsulenten Monica Svensson i Bollnäs, till tidningen.
Hon fortsätter:
– Av någon underlig anledning når vi inte ut till konsumenter, handlare, restauratörer och odlare med vårt budskap: Champinjoner ska inte ätas råa – och överkonsumera inte.

Bör inte konsumera mer än 100 gram i månaden
Tidigare rekommendationen från Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet var att inte äta mer än två hekto champinjoner per månad. Nu är gränsen sänkt till hundra gram i månaden, för både vuxna och barn.
– Gränsen är satt efter de känsligaste grupperna, där barn ingår, säger Victoria Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Orsakar cancer hos möss
Både de odlade vita trädgårdschampinjonerna och de bruna portabello-champinjonerna innehåller svampgiftet agaritin, ett ämne som ingår i en grupp kemiska substanser som kallas fenylhydraziner.
Vid försök på möss har agaritin, när bryts ned i kroppen, visat sig kunna orsaka cancer.

Varnar för överkonsumtion
Att samma skulle gälla för människor är inte klarlagt men såväl Livsmedelsverket som Nordiska ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan, varnar numera för att äta för mycket av svampen.
Att äta ett hekto eller mindre i månaden är ingen risk men ”skulle du äta den mängden en gång i veckan under lång tid finns risk för effekter på hälsan”, skriver Livsmedelsverket.

► Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln

Rå svamp mest riskfyllt
Varningen gäller både råa och tillagade champinjoner – men mest gift innehåller de råa champinjonerna.
Det finns egentligen ingen svamp som bör ätas rå, skriver Aftonbladet. Färsk, rå svamp kan nämligen innehålla bakterier och mikroorganismer i jorden som våra magar inte tål. Ändå äter många råa champinjoner, både i hemmet och på restaurang där det inte sällan serveras i salladsbuffén. Ändå serveras fortfarande råa champinjoner på många ställen – inte minst hemma.

Giftet minskas vid tillagning
Livsmedelverket har inte gått ut med någon avrådan från att äta råa champinjoner. Nordiska ministerrådet rekommenderar däremot alla konsumenter att tillaga svampen innan den äts. Vid tillagning minskar nämligen agaritin i svampen, har forskningsförsök visat.

Läs också: Guide: Så tar du hand om svampen

Tillagningssättet påverkar också gifthalten
Champinjoner på burk innehåller bara fem eller tio procent av mängden agaritin som finns i de råa svamparna, såvida man inte använder lagen i burken. Halten agaritin minskar också vid infrysning och sedan tining, skriver Aftonbladet och berättar att forskare kommit fram till att 65 procent av agaritinet försvinner när man steker svampen i olja, som därför anses vara det bästa för tillagning. Steks champinjonerna i smör försvinner nämligen bara häften så mycket.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegansk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.