Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

hej hälsobloggare colting

Colting: “Jag skriver bäst i affekt”

Han har aldrig legat i en hängmatta men varvar gärna ner med ekokött och rödvin. Provokatören, triatleten och bloggaren Jonas Colting tipsar om Sveriges mest underskattade författare och förklarar varför han spenderar fem sommarveckor i kallt, öppet vatten.

Han befinner sig just nu i vattnet, någonstans mellan Stockholm och Göteborg, envetet simmande till förmån för Wateraid.  Men 600 km simning är bara en i raden av alla utmaningar som denna supertriatlet tagit sig an. På sin ”Barnförbjunda blogg om konditionsträning” delar han med sig av både träningsäventyr och engagerade debattinlägg om kost och träning. Han har exempelvis kritiserat svensk idrotts spannmålsfixering och har kallat svenska dietistister för ”Livsmedelsverkstrogna margarintalibaner”. Och ja, han gillar att provocera. Hej hälsobloggare, Jonas Colting!

Vad är det viktigaste som du vill förmedla med din blogg?
– Jag har min blogg som en ventil för min kreativa ådra och som ett forum för att uttrycka mina åsikter i varierande frågor. Därför handlar min blogg långt ifrån bara om hälsa, träning eller mat. Jag skulle inte ens vilja kalla det för en hälsoblogg utan snarare en heltäckande reflektion av det som berör mig. Målsättningen är att prestera välskrivna, välformulerade och engagerade texter med en stor portion av min personlighet i varje blogginlägg. Jag skriver bäst i affekt med halva texten från hjärtat och halva från hjärnan. Dessutom med tydliga åsikter. Jag är inte ett dugg intresserad av att förmedla en vare-sig-eller-både-och text. Det provocerar ju en hel men engagerar desto fler.

 

 Vad är sommarens utmaning för dig?
– Jag ska simma mellan Stockholm och Göteborg. 60 mil på sex veckor. Det är ett välgörenhetsprojekt för Rent Vatten som jag driver och målet är att samla in 600 000 kr (1 krona per meter) till WaterAid och deras arbete med att tillhandahålla rent dricksvatten och sanitet i tredje världen.

 Ditt bästa mattips?
– Ät mycket rött ekologiskt kött. Så blodigt som möjligt.

 Hur tränar du i sommar?
– Simning, simning, simning. Och lite styrka och löpning.

 Vad är en riktigt life saver för dig?
– Lugn och ro och ett glas rött vin.

Årets lektyr i hängmattan?
– Jag har aldrig legat i en hängmatta men jag har en hel hög med böcker jag tänkte läsa i sommar. Bland annat Richard Fords "Kanada" och alla böcker av Sture Dahlström, Sveriges mest underskattade författare. 

En visdom som livet lärt dig?
– Att jag en dag kommer att dö och att varje dag på vägen dit är för värdefull för att slösa bort.

Av: Maja Sönnerbo

Följ Jonas Coltings Sverigesimning här!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.