I behov av något riktigt smarrigt och trösterikt att krypa ner i soffan med på årets första dag, eller vilken annan dag som helst i vintermörkret? Lägg en vegomacka i våffeljärnet och fyll den med en massa godsaker, som gör gott för både kropp och själ. Grädda och njut av en fullkomlig smakexplosion!
”Dödligt goda våffelmackor som ärligt talat slinker ner vilken tid på dygnet som helst. Kombinationen smakrik västerbottensost, söt grillad paprika och marinerad portabellosvamp är oslagbar och en riktig umamibomb! Perfekt ”dagen efter” eller då man allmänt behöver fylla på med något som får en att stå stabilt på jorden igen.”, så skriver Agnes Gällhagen. Hon är författare av boken ”Comfort food” (Norstedts) som är full av recept som värmer både hjärttrakten, magen och humöret när det känns tungt och mörkt.
Ingredienser
4 mackor
4 portabellosvampar (ca 250 g)
2 msk rapsolja
2 1⁄2 msk tamarisoja 1 msk lönnsirap
3/4 msk äppelcidervinäger 1 vitlöksklyfta
1/2 stor rödlök, picklad eller rå
200 g strimlad,
grillad paprika på burk
3 dl riven västerbottensost 8 skivor osötat fullkorns- formbröd
40 g färsk spenat
nymalen svartpeppar
Gör så här
Vispa ihop rapsolja, soja, lönnsirap, vinäger, pressad vitlök och rikligt med peppar i en stor, vid skål. Skär svampen i 6–7 mm tunna skivor och lägg i marinaden. Blanda så att alla bitar får marinad på sig.
Stek hälften av svampen med hälften av marinaden tills den fått ordentligt med färg och all marinad kokat in. Upprepa med resten av svampen. Låt rinna av på hushållspapper.
Skiva löken tunt. Pickla den enligt receptet eller låt den vara rå. Häll bort så mycket olja som möjligt från paprikan.
Lägg ost på fyra brödskivor, ca 3⁄4 dl per macka. Spara lite att toppa med. Fortsätt bygga mackorna med svamp, lök, paprika, spenat och slutligen resten av osten. Lägg på resten av brödskivorna så att du har fyra dubbelmackor.
Lägg en macka i taget i våffeljärnet, tryck till det lätt och låt våffelmackan gräddas med järnet lite öppet. När mackorna är klara, låt dem gärna ”sätta sig” i någon minut innan du delar dem på diagonalen. Servera genast.
LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s snickersbollar
Av Carolina Eriksson