Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

pillerburk på blå bakgrund och norska journalisten Erik Martiniussen

”Coronasituationen kan bli vardag – på grund av köttindustrin och antibiotikaresistens”

Är det en slump att Lombardiet i Italien är en av de värst drabbade områdena i samband med covid-19 – och samtidigt är centrum för den industrialiserade italienska grisproduktionen?
Troligtvis inte, då köttindustrin och antibiotikaresistens hänger ihop med en förvärrad coronakris, skriver den norska journalisten Erik Martiniussen i ett debattinlägg.

Coronakrisen har visat oss att vårt hälso- och sjukvårdssystem är sårbart. Det kan inte rymma ett obegränsat antal patienter. Det är så coronakrisen aktualiserar en större och kanske värre hälsokatastrof: Om antibiotikaresistenta bakterier sprider sig på våra sjukhus kan den akuta situationen vi upplever idag snabbt bli vardag.

 

LÄS OCKSÅ: Chaga – vårt nya penicillin?

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, dör 700 000 människor varje år av multiresistenta bakterier. De koloniserar våra sjukhus och attackerar våra intensivvårdsavdelningar. Med största sannolikhet förvärrar de också coronakrisen. För när coronapatienter vårdas på intensivvårdsavdelningen med ett försvagat immunförsvar ser de multiresistenta bakterierna sin chans att attackera. Det kallas för en sekundär bakterieinfektion, det vill säga en infektion som slår till efter att patientens immunsystem slagits ut. Vanligtvis kan sådana infektioner lätt behandlas med antibiotika, men om bakterien är resistent, såsom VRE och ESBL, kommer patientens sjukdomsförlopp att förvärras.

LÄS OCKSÅ: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Antibiotika är grundläggande för vårt hälsovårdssystem. De små tabletterna håller inte bara tusentals patienter borta från sjukhus varje år, antibiotikan är också hörnstenen i all modern medicinsk vetenskap. Världshälsoorganisationen varnar för att den medicinska vetenskapen kommer att återgå till vad den var för 100 år sedan utan antibiotika. Vi kommer att stå försvarslösa mot vanliga infektioner och enkla ingrepp och transplantationer blir omöjliga att utföra. Utan antibiotika kommer också alla operationer att vara mer riskabla, likaså cancerbehandlingar. Det är därför antibiotikaresistenta bakterier är så farliga. De förstör vår hälso- och sjukvård inifrån. Det finns ingen immunitet och det finns inga vacciner.

Men var kommer bakterierna ifrån? Inte alla är medvetna om den omfattning antibiotika som används för att producera kött i EU, USA och Kina och att antibiotikaresistenta bakterier frodas i köttindustrin.
De första tecknen att denna antibiotikakonsumtion bidrog till multiresistenta bakterier såg man redan 1965. Vid den tiden tog ett stort utbrott av resistent tyfoidfeber orsakas av salmonella typhi, livet av flera patienter i Storbritannien. En kommission undersökte utbrottet och fann att bakterierna härstammade från grisproduktionen.
Det borde ha lett till en stor förändring. Det gjorde det inte. Rapporten hamnade istället i en låda.
Tio år senare legaliserade EU ett nytt antibiotikum som blev mycket populärt bland kycklingodlare: Avoparcin. Antibiotika höll djuren friska och kycklingindustrin exploderade. Så i mitten av 1980-talet rapporterade sjukhus över hela Europa om en typ av resistent bakterie som de inte hade sett tidigare - tarmbakterier som kallades enterokocker som var resistenta mot ett viktigt antibiotikum som kallades vankomycin. Dessa var de första fallen av vancomycin-resistenta enterokocker (VRE).

LÄS OCKSÅ: Multiresistenta bakterier fortsätter öka

Återigen ställdes frågan: Kan användningen av antibiotika i jordbruket bidra till resistenta bakterier? På 1990-talet hittade tyska forskare VRE i köttfärs i flera olika butiker. Samma forskare hittade VRE hos tolv procent av byns befolkning i Sachsen-Anhalt
i Tyskland, ett område som är känt för sin industriella kycklingproduktion. Sedan kom laboratorieexperiment som visade att djur som matades med avoparcin utvecklade bakterier som var resistenta mot vankomycin.
Slutligen agerade myndigheterna. 1995 förbjöds avoparcin som tillväxtpromotor i Norge och Danmark. Två år senare förbjöds det i resten av EU.
Idag är dock VRE etablerat som en allvarlig sjukhusbakterie över hela världen. Enbart USA har 54 000 infektioner orsakade av VRE varje år. VRE har också blivit ett utbrett problem i Norden.
Under de senaste tjugo åren har vi också fått ESBL, bakterier som är resistenta mot en hel grupp med antibiotika. 80 procent av E. colibakterierna i spanska grisar är så kallade ESBL-bakterier, enligt EU:s livsmedelsinspektion EFSA. Motsvarande siffra i Italien är 69 procent. I Norge och Sverige ligger siffran under en procent på grund av vår låga användning av antibiotika i grisproduktionen.

 

LÄS OCKSÅ: “Ge inte djur antibiotika i onödan”

Den höga andelen resistenta bakterier i Italien och Spanien har bidragit till flera dödsfall de senaste åren. Där Sverige i genomsnitt har 167 årliga dödsfall orsakade av multiresistenta bakterier, är samma siffra i Italien så många som 11 000.
Centrum för den industrialiserade italienska grisproduktionen ligger i regionen Lombardiet, som också har upplevt den högsta dödligheten i samband med covid-19. I mitten av april hade Lombardiet 11 000 dödsfall till följd av covid-19. På samma sätt är Katalonien ett centrum för spansk grisproduktion. I Spanien är Katalonien den region utanför Madrid som har haft flest coronarelaterade dödsfall.
Medan primärvården vänder och vrider på varje gram antibiotika, fortsätter köttindustrin att ösa med läkemedlet för att producera kött. Så kan det inte fortsätta. Corona har lärt oss hur sårbart vårt sjukvårdssystem är. Kanske kan coronakrisen öppna våra ögon för den krypande epidemin av multiresistenta bakterier.

Av Erik Martiniussen, journalist och författare till boken ”Bakteriekriget” som har fått stor uppmärksamhet i Norge.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Övrigt

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

 

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

 

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?