Visste du att prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige? Orsakerna till att cancerceller kan växa till sig okontrollerat och dela sig tills en tumör uppstår är flera. Det handlar till exempel om ärftlighet, miljögifter i form av kemikalier, samt strålning.
Symtom på prostatacancer kan vara ett eller flera av dessa:
- Att du behöver kissa ofta.
- Det dröjer innan urinen kommer när du vill kissa.
- Urinstrålen är svag.
- Det finns blod i urinen.
Ärftlighet och kost är riskmarkörer
Så vilka är riskfaktorerna för att utveckla prostatacancer?
Detta kan påverka:
- Din familjehistorik
I vissa fall ärver man de mutationer som leder till cancern. Om du har prostatacancer i släkten är risken högre att du utvecklar sjukdomen själv, då du kan ha ärvt ”skadad DNA”. Enligt ”The American Cancer Society” är 5-10 procent av alla fall orsakade av ärvda mutationer i flertalet olika gener, som BRCA1, BRCA2, MSH2 och MLH1. - Ålder
Hög ålder (över 60 år) är en av de största riskfaktorerna. Unga män drabbas däremot sällan av prostatacancer. - Din kosthållning
De män som äter mycket rött kött och feta mejeriprodukter kan också löpa större risk att drabbas, enligt vissa studier, även om det behövs mer forskning på området. Män som äter mycket kött och mejeriprodukter har också en tendens att äta mindre av frukt och grönsaker. Mer forskning behövs för att fastslå vad som påverkar cancerutvecklingen mest. - Vart du bor i världen
Ja, vart du är bosatt på jordklotet verkar faktiskt också påverka din risk. I Asien löper män lägst risk att utveckla prostatacancer, och även asiatiska män boende i USA visar sig få sjukdomen i lägre utsträckning än män av annan etnicitet som bor i landet. Enligt ”the American Cancer Society” är sjukdomen vanligast i Nordamerika, nordvästra Europa, Australien och Karibien. Kulturella och miljömässiga faktorer spelar antagligen in i detta.
Norrbor har högre risk
Enligt ”The Prostate Cancer Foundation” i USA, så har män som bor norr om 40 graders latitud en högre risk att dö av prostatacancer än de som bor längre söderut. Något som kan förklaras av den minskade mängden solljus norröver – och därmed D-vitaminbrist, vilket antas öka risken att få prostatacancer.
Som tur var är inte alla cancerfall av den aggressiva formen, som kan leda till metastaser och sprida sig i andra delar av kroppen. Den aggressiva formen skiljer sig åt lite från den mer långsamtväxande formen av prostatacancer.
De främsta riskfaktorerna för den aggressiva formen är:
- Rökning
- Fetma
- Stillasittande livsstil
- Högt intag av kalcium, som exempelvis mjölkprodukter. Enligt föreningen Läkare för framtiden ”nedreglerar det bildningen av aktivt D-vitamin i kroppen vilket ökar cellproliferationen i prostata”. Mjölkkonsumtion leder enligt dem också till höga nivåer av tillväxtfaktorn IGF-1, vilket ökar risken för prostatacancer.
God prognos i alla skeden
Som tur var är de flesta fallen av prostatacancer inte av den aggressiva formen och de flesta män som diagnosticeras med cancerformen i tidigt skede har en god prognos. Även de som upptäcker cancern i ett senare skede kan få goda resultat av behandling.
Källor:
Läkare för framtiden
Healthline
1177