Klementinter och apelsiner är julens stora säljsuccé i fruktväg.
Men – är du gravid eller har små barn hemma bör du vara måttlig med intaget/inköpen.
Danska forskare menar nämligen att dessa frukter kan vara skadliga för hjärnans utveckling, rapporterar tidningen Søndagsavisen.
De är små, goda och inte sällan när man tänkte att man bara skulle äta en eller max två inser man att man plötsligt satt i sig sju, åtta stycken. Men det bör man vara försiktig med, lyder nu rådet.
Ett nytt larm från Danmark gör nämligen gällande att de små citrusfrukterna kan vara skadliga att äta i för stora mängder.
► Läs också: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom
► Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel
Ät med måtta – eller välj ekologiskt
Julen är högsäsong för clementiner och apelsiner och vi svenskar närmast frossar i dessa frukter. Men – innan du och familjen sätter tänderna i en konventionellt odlad citrusfrukt bör du du bekanta dig med vad som faktiskt gömmer sig i frukten, i alla fall om man väljer konventionellt odlade frukter, skriver danska Søndagsavisen.
► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko
Innehåller neurotoxiner
De saftiga frukterna innehåller nämligen bekämpningsmedel tillhörande gruppen organiska fosforföreningar. Det handlar om något så skrämmande som neurotoxiner, alltså nervgifter.
– Organofosfater är insekticider och paralyserar djurens nervsystem och även om vi inte är insekter har de i princip samma effekt på oss, säger Helle Raun Andersen, docent i miljömedicin, till tidningen.
► Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk
Oro för fosterskada och outvecklad hjärna hos små barn
”Helle Raun Andersen fortsätter:
– Vad som är oroande är vilken effekt organiska fosforföreningar har på foster och små barn – eftersom de påverkar det centrala nervsystemet. Hos de små bildas många nya hjärnceller och detta sker i en bestämd följdordning. Dessa kan inte bildas senare i livet, om processen blir störd, eftersom nervgift påverkar signalsubstanser i hjärnan.
► Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska
Av Isabelle G Hedander