Annons
Annons

Därför är det viktigt med tillskott när vi blir äldre

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert Fredrik Ölander som är näringsmedicinsk terapeut och sjuksköterska ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

Inger Palm

31 oktober, 2023
Därför är det viktigt med tillskott när vi blir äldre
Dela inlägget

I en perfekt värld så är en näringstät, färgrik och varierad kost alltid att föredra före allt annat. Men när vi blir äldre ökar risken att drabbas av näringsbrister av olika grad. Kanske minns ni att Socialstyrelsen för några år sedan redovisade att det då fanns 40 000 undernärda patienter inom äldrevården och så mycket som 100 000 av de äldre riskerade att hamna där. Många reagerade självklart starkt över de äldres situation. En av dem var seniorprofessorn och geriatrikern Yngve Gustafson som inte skrädde sina ord och beskrev undernäringen som vanvård, svält och nästintill dödshjälp. 

Få åt varm lagad mat

Fredrik Ölander, som är näringsmedicinsk terapeut och sjuksköterska, möter ofta patienter som har näringsbrister, och det oavsett ålder.

– För något år sedan gjorde jag en litteratur-översikt baserat på tre kvalitativa vetenskapliga artiklar som studerat undernäring bland äldre. Vårt resultat visade att undernäring startar i munnen. Många äldre saknar tänder eller en bra protes vilket skapar tugg- och sväljproblem. I alla tre studier visade det sig att matens grundkvalitet var avgörande. Mat som inte anpassas efter patientens förutsättningar ger undernäring. Studierna visade också att en av fyra inte åt en varm lagad måltid per dag. Missnöjet med matens kvalitet, tillagning och uppläggning är en av de anledningar att äldre tappar aptiteten. Även sömn, solljus och om man röker ökade risken för undernäring, säger Fredrik Ölander.

Det finns en hel del rapporter som visar att personer som blir sjuka, hamnar på sjukhus och som blir deprimerade får näringsbrister. Problemen drabbar inte bara äldre, en kost med otillräcklig näring ger sig så småningom till känna i kroppen.

– På sjukhusen ser man att patienter med undernäring ofta har ligg- och trycksår som är svårläkta. Med en näringstätare kost kan sjukhusvistelsen förkortas markant. Trots det satsar inte sjukhusen eller vårdboenden på bättre kost, berättar Fredrik Ölander.

– I studier av receptbelagda näringsdrycker som serverades till äldre har man sett att de innehåller ämnen som maltodextrin, sackaros, raps- och solrosolja samt emulgeringsmedel. Flera av dessa tillsatser är dåliga för tarmen och dess mikrobiom. Man kan alltså göra det värre för en äldre person genom att ge dem dessa drycker istället för en näringstät och näringsrik smoothie. De smakar dessutom inte så bra, vilket gör det ännu mer komplicerat för de som redan har tappat aptiten.

Hur ska man göra för att råda bot på undernäringen hos äldre?
– Försök att äta en så varierad kost som möjligt. Kan man inte uppbringa det så är en näringsrik smoothie riktigt bra och fungerar inte heller det, så finns det näringstillskott att ta till. Tyvärr är ju även här kvaliteten skiftande så fråga gärna någon utbildad näringsterapeut om råd. Välj en multivitamin av hög kvalietet som innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen.

Balansen är något som blir sämre när vi åldras. Ett sätt att motverka detta är att träna  regelbundet. Om din balans är dålig och du misstänker att du är benskör är det viktigt att  tänka på at tillsätta D3-vitamin med K2 för att stärka skelettet, så att du minskar risken för en fraktur vid ett eventuellt fall.

– D-vitamin är ett nödvändigt tillskott för din benstomme och dina tänder men också för att bibehålla en normal muskelfunktion. D-vitamin som egentligen är ett hormon är även viktigt för den kognitiva förmågan. Många äldre som inte kommer ut i friska luften och får sol på kroppen behöver fylla på med ett tillskott, framförallt under den mörkaste tiden av året. I ny forskning har man konstaterat att D-vitamin har en positiv betydelse kopplat till covid-19, säger Fredrik Ölander.

För att bibehålla god tandhälsa kan man tillsätta Q10. Kombineras Q10 med selen så har studier visat att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat med 54 procent.

Europeiska studier har visat att även brist på magnesium, zink och koppar är vanligt bland äldre.

Magnesium fyller många funktioner i kroppen. Till exempel för omsättningen av kalcium, för våra muskler och det motverkar darrningar samt om du har kramper när du ska sova.

Det finns också ett samband mellan magnesium och migrän samt psykiska besvär.

Artros är vanligt när man blir äldre. Det finns en rad olika tillskott för ledsmärta. Nypon, ingefära, gurkmeja, kollagen och tabletter med glukosamin brukar minska smärta och öka rörligheten och viljan att motionera.

Ta bort gluten

Det finns några faktorer som har stor påverkan på vårt åldrande. Inflammation, metabol stress och oxidativ stress. Rätt näringsintag motverkar dessa processer i kroppen. Det finns en hel del studier som visar att bra kostvanor skyddar mot cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– En antiinflammatorisk kost, AIP, kan vara värd att prova om man har inflammation. Men om AIP upplevs som krånglig och svår att följa då kan man istället prova en strikt paleokost under en period. Paleo är ren mat utan innehållsförteckning. Det finns bra recept på nätet och i kokböcker, säger Fredrik som tycker att man ska prova att ta bort all gluten under sex till åtta veckor, även om man inte har celiaki.

– Då kan viss värk försvinna redan efter några veckor och du kan få tillbaka energi och kraft under kommande veckor. Utmaningen är att utesluta gluten ifrån allt. Våra livsmedelsleverantörer har lyckats peta in vetemjöl i det mesta vilket du blir varse när du börjar läsa innehållsförteckningar. Absolut enklast är att bara äta mat som inte har en innehållsförteckning, som kött, fisk, kyckling, grönsaker och bär, det vi kallar paleokost.

– Till sist skulle jag vilja poängtera att om man kan äta sig sjuk så borde man kunna äta sig till en bättre hälsa, det är jag helt övertygad om – även om det är en stor utmaning.

Av Inger Palm

 

Annons
Fakta

De tillskott som Fredrik Ölander har sett mycket bra effekter av är:
Omega-3: Här är det viktigt att välja rätt, många produkter innehåller bara fiskolja. Leta efter en produkt med bra EPA och DHA fettsyra i. Omega-3 fettsyror är viktigt för äldre, speciellt om de äter lite fisk. Fettsyrorna är antiinflammatoriska och kan motverka åldersrelaterade sjukdomar. Omega-3 är bra för både hjärta, ögon och hjärna.
Zink och Selen: Det är två mineraler som vi i Sverige har brist på i våra livsmedel och som kan ge goda effekter på immunförsvarets normala funktioner, normal benstomme, synförmåga och som skyddar mot oxidativ stress.
Q10: Är ett coenzym som vi många gånger glömmer bort. Q10 behöver vi efter 50 års ålder för att bilda energi i mitokondrierna (cellernas kraftverk). Förutom att Q10 ger energi har det betydelse för blodkärlen och tandköttets normala funktioner. Sök efter ett Q10 som har ett bra fungerande upptag, här skiftar det stort.
Magnesium: Kan fungera som kramplösande i ben och vader. Även en trög mage kan få hjälp av rätt sorts magnesium. Tänk på att det finns olika sorters magnesium så du väljer rätt sort för rätt krämpa.

Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.
Annons
Annons