Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna läser en bok med en kopp kaffe

Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Att ägna sig åt verklighetsflykt genom att sjunka in i en berättelse kan reducera stress och till och med minska smärta.
Här listar vi några fler anledningar att dyka ner i en god bok.

Att ge sig själv tid att komma ner i varv med en bok kan innebära stora hälsovinster.
Cecilia Pettersson är litteraturvetare vid Göteborgs universitet och har forskat om biblioterapi, vilket är en terapiform där man ägnar sig åt att läsa och samtala kring böckerna. Hon säger till SVT att hon tror att biblioterapin skulle kunna införas i sjukvården och att den i vissa fall skulle kunna ersätta medicinering för de som lider av bland annat psykisk ohälsa.
– Många människor reagerar inte som de ska till exempel på antidepressiva läkemedel så det är mycket möjligt att biblioterapin skulle kunna ersätta viss behandling, men oftast ser man det som ett komplement till antingen medicin eller vanlig samtalsterapi, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Bli ett planeringsproffs – och sänk stressen

Ökad självkännedom och förståelse
I hennes första studie som bygger på en grupp sjukskrivna kvinnor visade det sig att skönlitterär läsning bidrog både till stärkt självkännedom och förståelse, och även till att sjukdomssymtom som smärta försvann när läsarna slappnade av.
Enligt Cecilia Pettersson spelar inte genre så stor roll, däremot menar hon att litteraturen inte bör vara skriven på ett för komplicerat språk eller ha för långa texter.

 

Selmastories har listat fem fördelar med att dyka ner i en feelgood-bok.

  1. Empati
   När du testar att gå i någon annans skor ökar din förmåga till empati. Det finns studier som visar att vissa delar av hjärnan aktiveras till att se nya perspektiv när den får föreställa sig historier och miljöer.
  2.  Motverkar stress
   Att glömma bort nuet för en stund ger en välbehövlig paus. Forskning från universitetet i Sussex visar att läsning är det mest effektiva sättet att motverka stress, som slår såväl att lyssna på musik som att ta en promenad. Enligt denna studie räckte sex minuters läsning. Då gick hjärtrytmen ner och muskler slappnade av upp till 68 procent.
  3. Bättre sömn
   En kvällsritual är ett bra sätt att bygga upp ett hälsosamt sömnmönster. En av nycklarna i rutinen är att minst en av sakerna kopplar bort dig från dagens måsten och göranden.
  4.  Förbättrade relationer
   Livet är komplicerat och många situationer och relationer har inte några enkla lösningar. Där kan böcker ge oss idéer till förändring, visa komplexa känslor och helt nya utgångar.
  5. Du blir lyckligare
   En brittisk studie av 1500 läsare visade att 76 procent av dem tycker att läsningen förbättrar deras liv och hjälper dem att må bra.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!