Annons

Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Ett varmare klimat är inte bara dåligt för planetens hälsa, utan också för vår egen. Här förklarar vi hur – från en ökad mängd allergier och folksjukdomar till näringsfattigare grödor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 oktober, 2021
Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Ett varmare klimat är inte bara dåligt för planetens hälsa, utan också för vår egen. Här förklarar vi hur – från en ökad mängd allergier och folksjukdomar till näringsfattigare grödor.

Inför FN:s stora klimatkonferens i slutet av oktober uppmanar forskare att politiska ledare världen över ska ta hänsyn till de negativa hälsoeffekter som kan bli följden av klimatförändringarna. Enligt Sir Andrew Haines, som är en av världens mest framstående experter inom klimat och hälsa, kommer klimatförändringarna att ha långtgående och potentiellt katastrofala effekter på vår hälsa, både direkt och indirekt. Forskare och beslutsfattare behöver därför samordna sina åtgärder för att minimera dessa effekter.

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

5 sätt som klimatet påverkar vår hälsa

  • Hälsoeffekterna kan vara direkta och resultatet av extrem värme. Som ökade vektorburna sjukdomar, alltså sådana som sprids av värddjur som malariamyggan och fladdermöss.
  • Eller vara indirekta på grund av utarmning av våra jordar och klimatflykt som påverkar befolkningsmängden i olika delar av världen.
  • Störningar i våra ekosystem skapar allergier och astma. De kan även leda till sjukdomar som sprids genom mat och vatten eller via insekter.
  • Den ökande mängden koldioxid i atmosfären minskar näringsämnena i våra grödor. Omkring 2 miljarder människor lider för närvarande av mikronäringsbrist, vilket påverkar deras hälsa negativt.
  • Andra samhälleliga problem; som undernäring, förändringar i arbetskapacitet, samt konflikter och psykiska sjukdomar kommer dessutom att göra att fler människor drivs till att leva i fattigdom.

LÄS OCKSÅ: Så ska frukt och grönt förvaras för att hålla längre – och minska svinnet

Klimathotet skapar mental hälsa

Redan idag finns bevis för att klimatförändringar påverkar vår hälsa, understryker professor Haines. En minskad produktion av grönsaker, baljväxter och frukter ökar exempelvis risken för folksjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Och klimathotet påverkar även den mentala hälsa hos den yngre delen av befolkningen, som överväger att inte skaffa barn på grunda av rädsla inför framtiden.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Fossilfritt samhälle mer hälsosamt

”Det är en ganska oroande bild men det finns lösningar”, säger professor Haines. En väg att gå menar han är att vi människor anpassar oss till klimatförändringarna, vilket vi kan göra till en viss gräns. Men vi måste också mildra effekterna av dem. Att vi ser till att nå Parisavtalets mål om att drastiskt minska utsläppen så att den genomsnittliga globala temperaturökningen begränsas till max 2 grader, är helt avgörande för att förhindra hälsoriskerna, menar han.

En omställning till fossilfria samhällen kan inte minst innebära stora positiva effekter på folkhälsan. ”Om vi bygger om våra städer så att promenader, cykling och kollektivtrafik blir mer attraktivt, kommer det ge stora fördelar för vår hälsa tack vare den ökade fysiska aktiviteten”, säger Andrew Haines.

Av Carolina Eriksson

Källa: Andrew Haines föreläsning på temat klimat och hälsa i september, anordnad av Kungliga Vetenskapsakademien, Stockholm Environmental Institute och Stockholms universitet. Läs mer på Stockholm Environment Institutes hemsida!

Annons

Annons