Selleri är inte allas favorit men den borde vara.
Selleri innehåller nämligen en hel rad nyttigheter, bland annat en antioxidant fytokemikalie vid namn apigenin, som i flera studier visat sig effektiv mot cancer.
Selleristavar med dipp, selleri i grön-smoothien, selleribitar i salladen eller, för den som har juicecentrifug hemma, en enkel liten sellerishot på morgonen. Där har du fyra förslag på hur du får i dig denna nyttiga grönsak.
LÄS OCKSÅ: Recept på god selleribaserad grönjuice
Kan motverka cancer
Ämnet har i flera vetenskapliga studier visat sig kunna hjälpa mot olika typer av cancer, bland annat bröstcancer, lungcancer och cancer i bukspottskörteln.
Apigenin finns förutom i selleri också i riklig mängd i persilja. Det finns även i andra vegetabiliska produkter som bland annat äpplen, apelsiner och nötter.
Näringsrik och kan framkalla celldöd
Selleri är väldigt näringsrikt. Grönsaken innehåller bland annat fibrer, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, folat, B-vitaminer (B1, B2, B3 och B6), fosfor, kalcium, magnesium, kalium, selen och zink.
Dessutom innehåller selleri apigenin som är en antioxidant fytokemikalie som i flera studier visat sig effektiv mot cancer. Effekten verkar bero på flera intressanta mekanismer. Bland annat motverkar apigenin oxidativ stress och skador på DNA. Dessutom verkar ämnet hämma inflammation och framkalla apoptos, det vill säga programmerad celldöd, samt autofagi när detta behövs.
LÄS OCKSÅ: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
Saktar ner cellförökning
I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cancer Prevention står bland annat att läsa:
”Flera studier har visat att de anticarcinogena egenskaperna hos apigenin sker genom reglering av cellulärt svar på oxidativ stress och DNA-skada, undertryckande av inflammation och angiogenes, försening av cellförökning samt framkallande av autofagi och apoptos.”
Minskar tumörtillväxten
I en annan studie som publicerades i Cancer Prevention Research och utfördes av professorer vid universitetet i Missouri-Columbia College of Veterinary Medicine and Dalton Heart Research Center visade det sig att apigenin kunde stoppa tillväxt av vissa former av bröstcancertumörceller. I studien fick en testgrupp råttor med viss typ av bröstcancer äta tillskott av ämnet apigenin. De råttor som fick apigenin utvecklade avsevärt mindre tumörer och fick även långsammare tumörutveckling jämfört med de råttor som inte fick ämnet.
LÄS OCKSÅ: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln
Höga kopparnivåer kan påverka tumörbildning negativt
Ett av ämnets fördelar är att det blockerar nybildning av blodkärl, vilket gör att tumörens tillväxt minskar.
Andra saker som kan påverka tumörbildningen är höga kopparhalter, vilket till skillnad mot apinenin tvärtom ökar nybildningen av blodkärl, skriver Natural News. Även sockerrik kost, ett lågt pH-värde i kroppen samt låg syresättning kan inverka, eftersom tumörer lever på socker och i syrefattiga miljöer.
Välj ekologiskt
Det är dock viktigt att välja ekologisk selleri. Selleri är nämligen en väldigt besprutad grönsak och intar en femte plats på listan över de mest besprutade livsmedlen. Överst hamnar oftast jordgubbar.
Du hittar listan här.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!
Mer läsning:
• Journal of Cancer Prevention (2016): ”Role of Apigenin in Cancer Prevention via the Induction of Apoptosis and Autophagy”
• Natural News: ”Celery may help kill cancer”
• Natural Health 365: ”4 ways celery will destroy cancer cells”
• Get Holistic Health: ”Celery Boosts Your White Blood Cells and Starves Cancer”
• Huffington Post: ”Apigenin Found In Celery And Parsley, Could Help Fight Breast Cancer”
• Get cancer cure: ”This Could Save Millions of Lives: Study Finds That Celery Destroys 86% of Lung Cancer Cells”
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Selleri förekommer i två former, stjälkselleri och rotselleri. Den förstnämnda anses nyttigare än den andra.
Stjälksellerin hör till familjen grönsaker och är lång, grön och krispig med karaktäristisk smak. Den innehåller många viktiga mineraler; kalium, zink, järn, fosfor, magnesium, B-vitamin, PP, E och provitamin A.
Näringsinnehåll för 100 gram stjälkselleri:
Energi: 11kcal/46,2 kJ
Vatten: 95 g
Protein: 0,7 g
Fett: 0,1 g varav mättat: 0,02 g, enkelomättat: 0,02 g, fleromättat: 0,04 g, kolesterol: 0 mg
Kolhydrater: 1,8 g varav sockerarter: 1,2 g
Fibrer: 1,8 g
Vattenlösliga vitaminer: C: 7 mg, folat: 9 mcg, niacin: 0,5 mg, B2: 0,08 mg, B1: 0,04 mg, B6: 0,09 mg
Fettlösliga vitaminer: Karoten (A-vit): 170 mcg, alfa-tokoferol (E-vitamin): 0,2 mg
Mineraler: Fosfor: 26 mg, järn: 0,4 mg, kalcium: 70 mg, kalium: 320 mg, magnesium: 8 mg, natrium: 62 mg, selen: 1 mcg, zink: 0,4 mg.
Selleri sägs även
… kunna minska nivåerna av stresshormoner i kroppen.
… vara muskelavslappnandegör att musklerna slappnar av.
kunna ta bort gifter och tungmetaller ur kroppen (detoxa) samt verka renande.
… vara rik på C-vitamin, som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen ta upp järn.
…innehålla stora mängder vatten
…innehålla noll procent fett och inget kolesterol.
… fungera bra mot smärta orsakad av artrit, neurit och reumatism.
… verka blodtryckssänkande på personer med högt blodtryck.
… förbättra blodcirkulationen och ha en positiv effekt på hjärta och blodkärl.
… ha en lugnande effekt på nervsystemet och normalisera ämnesomsättningen.
… ha en tillnyktrande effekt och är ett motgift mot alkohol.
… vara en bra källa till kumarin som kan minska risken för cellmutationer och därmed även risken att utveckla cancer.
… vara naturligt rik på lutolin och disomin som kan reducera risken för demens och bidra till att bekämpa Alzheimers.
… vara jobbig för kroppen att ta hand om och bryta ner, varför vår kropp förbränner fler kalorier under matsmältningen än vad som tillförs när vi äter sellerin.
… tillsammans med en matsked honung före måltiden kunna dämpa aptiten, förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret.