Kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppen. Det är en viktig komponent i ditt kollagen och stärker även hud, hår, naglar och ledsna magar.
Här får du veta mer om ämnet och om varför du behöver tillföra extra kisel.
Kisel behövs till mycket, bland annat för att bibehålla normal uppbyggnad av bindväv och kollagen. Bindväv finns i hela kroppen och omsluter muskler, vävnader och organ. Kollagen är ett protein som finns i bindväven och som delvis består av kisel. Kollagenets uppgift är att fungera som ett klister som håller ihop kroppens vävnader.
Man pratar ofta om C-vitamin när man pratar om kollagenbildning men vad många inte vet är att C-vitamin bara fungerar som en katalysator i kollagentillverkningen medan kisel däremot utgör en byggsten i kollagenet. Kisel kan därför främja bildandet av kollagen i din kropp.
► Läs också: Knepen för starkare naglar (plus tjockare hår och finare hy) – naturligt!
Mängden minskar med åldern
Kisel finns naturligt i kroppen men inte alltid i tillräckliga mängder. När vi åldras minskar nivåerna av kisel i vår kropp kraftigt, vilket ger tunnare hår och skörare naglar. Vid normala kiselnivåer blir håret tjockare, volym och lyster ökar. Naglarna växer snabbare, blir starkare och skivar sig mindre.
Kisel hjälper dig att:
• behålla hudens elasticitet
• stärka svaga naglar
• säkerställa normalt bildande av benvävnad
• förebygga åderförfettning
• behålla kroppens blodkärl elastiska
• få ett starkt hår som växer bättre
• skydda kroppen från att bli skadad av aluminium
• bilda kollagen
• lindra ballongmage och IBS
• lindra magkatarr och halsbränna
• kan skydda mot Alzheimers enligt forskare
► Läs också: Sura uppstötningar? Här är knepen som hjälper mot halsbränna
Att tillföra kisel – ett effektivt skönhetsknep
När kiselnivån minskar både elasticiteten och återhämtningsförmågan i hudens bindväv och hudens förmåga att binda vatten. Tillför du kisel ökar du hudens förmåga att binda vatten igen, vilket får en positiv inverkan på hudens cellförnyelse. För att bibehålla lika god funktion i kollagenet som tidigare behövs därför extra kisel tillsättas via kosten eller tillskott.
Stärker hud, hår och naglar
Hår och naglar består till stor del av proteiner som keratin, kollagen och elastin. För att bygga upp dessa proteiner behövs bland annat kisel.
I en klinisk studie på produkten Original Silicea, där man undersökt naglarnas struktur och kvalitet, såg man efter tre månader att räfflade naglar förbättrats med 13 procent, mjuka naglar med 72 procent och sköra naglar med 127 procent. Förbättringarna började synas efter tre veckors användande av kiseltillskottet.
► Läs också: Kisel effektivt mot håravfall
Läker och lindrar magproblem
Flytande kiselgel kan användas både vid akuta och kroniska magproblem där bakomliggande, allvarlig sjukdom uteslutits. Gelen lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmfloran. Det kan därför hjälpa vid såväl ballongmage och matförgiftning som diarré, kräkningar och magkatarr. Eftersom kiselgelen binder andra ämnen bör man ta eventuella läkemedel två timmar innan eller efter intag av kisel. Detta för att säkerställa att upptaget av läkemedlet inte påverkas. Kiselgel för magbesvär skiljer sig från kiseltillskott för hud, hår och naglar då partikelstorleken är anpassad för att behålla kiselgelen så länge som möjligt i mag-tarmsystemet.
► Läs också: Aldrig mer magtrassel med kisel
Bästa källorna till kisel
Råris
Bladgrönsaker
Rödbetor
Paprika
Sojabönor
Oraffinerade och hela sädeskorn
Bambuskott
Nässlor
Nötter
Frön
Maskros
Selleri
Åkerfräken
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Kroppens upptag av kisel ur kosten och tillskott är generellt lågt. Bäst upptag i tillskott uppnås vid intag av finfördelat, mineraliskt kisel, så som i Original Silicea. Många tillskott innehåller kiseldioxid och det är idag även ett vanligt fyllnadsmedel i tabletter men i en form som kroppen inte kan ta upp. Kiseldioxiden i Original Silicea är 2000 gånger mer finfördelad och därmed lättare för kroppen att ta upp. Ett kontinuerligt intag av Original Silicea ger bäst effekt.
Kombinera gärna kisel med vitamin B5, svavel, selen, cystein och biotin då de fungerar bäst tillsammans. Även extra C-vitamin kan vara bra för att ytterligare stärka bildandet av kollagen.
Bearbetad och raffinerad mat har ett lågt innehåll av kisel. Vi får normalt i oss runt 20-50 milligram per dag genom kosten. Ris, spannmål och vegetabilier är vanliga källor.