Varannan kvinna drabbas någon gång av akut urinvägsinfektion och var tredje kvinna drabbas av återkommande infektioner.
Många tänker automatiskt på antibiotika som den givna behandlingen men det finns mycket du kan göra själv både för att förebygga och behandla lindrigare infektioner.
Vi har samlat tipsen.
Typiska symtom vid urinvägsinfektion är trängningar, sveda när man kissar, frusenhet och värk från nedre delen av magen. Urinvägsinfektion behandlas ofta med antibiotika som inte bara slår ut de onda bakterierna utan även kroppens goda bakteriesystem. Drabbas man upprepade gånger eller av relativt lindriga infektioner finns det goda möjligheter att behandla och förebygga med egenvård.
Förebyggande behandling med naturliga preparat kan pågå under längre perioder utan risk för biverkningar och utan att påverka kroppen negativt. Att undvika onödig antibiotikabehandling ger flera vinster, både för kroppen och för att minska risken för antibiotikaresistens i samhället. Antibiotikabehandling ökar även risken att drabbas av candida, svampinfektion.
► Läs också: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge
Kan sprida sig till njurarna
Om symtomen redan från början är mycket svåra eller plötsligt förvärras kan urinvägsinfektionen ha spridit sig från urinblåsan till njurarna och njurbäckenet. Symtom på njurbäckeninflammation är till exempel urinvägsinfektionssymtom i kombination med feber, frossa, sjukdomskänsla och smärta från sidorna av magen och ländryggen. Om så är fallet bör man omgående söka vård.
Drick – men surt och sockerfritt!
Oavsett svårighetsgrad på infektionen är det alltid gynnsamt att dricka mycket för att underlätta för kroppen. Bäst är att dricka surt och sockerfritt som till exempel lingonjuice, tranbärsjuice eller citronvatten. Att undvika socker och sötade drycker är viktigt då bakterier använder socker som föda, vilket gör att de frodas.
► Läs också: Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem
Bra egenvårdstips
Vill du bekämpa din urinvägsinfektion på naturlig väg eller slippa drabbas av återkommande infektioner? Vi har samlat sex bra tips och sex bra egenvårdsmedel.
6 knep för att slippa drabbas
● Torka dig alltid framifrån och bak när du varit på toaletten. Då minskar du risken för att bakterier från ändtarmen sprids till urinröret.
● Använd milda produkter när du tvättar underlivet, annars kan slemhinnorna blir irriterade och känsliga. En omtyckt produkt är Nova TTO sulfatfri tvål. Den rubbar inte den naturliga ph-balansen och innehåller naturligt antiseptisk Tea Tree-olja.
● Kissa alltid efter samlag.
● Håll underlivet varmt och torrt.
● Tvätta underkläderna i minst 60 grader för att säkerställa att de blir rena.
● Töm blåsan helt vid toalettbesök. Är det svårt att tömma blåsan helt kan du resa dig upp från toaletten och gå runt lite och sedan försöka kissa igen.
Tranbär
Tranbär fungerar både förebyggande och behandlande. Vid aktiv urinvägsinfektion minskar tranbär tillväxten av E-colibakterier i urinröret. E-colibakterier tros ligga bakom 80-90 procent av alla urinvägsinfektioner. Dessutom så skapas en sur miljö i urinen som bakterierna inte trivs i.
Förebyggande har bäret en prebiotisk verkan och stimulerar tillväxten av så kallat ”nyttiga” bakterier, vilka skyddar vår hälsa.
Äter du blodförtunnande behöver du vara försiktig med mängderna tranbär du konsumerar då de har en milt blodförtunnande effekt.
► Läs mer om Tranbär i Kureras Näringsguiden
Lingon
Lingon är ett välanvänt knep vid urinvägsinfektion. Lingon har en desinficerande verkan på urinvägarna, är starkt bakteriehämmande effekt och milt urindrivande effekt. Lingon innehåller även höga halter av tanniner som visat sig effektiva för att motverka och behandla urinvägsbesvär. Tanniner har en inflammationshämmande effekt på urinvägarnas slemhinnor och förhindrar att bakterierna fäster.
Cran Cure
I Cran Cure har man kombinerat traditionella urinvägsstärkare som tranbär, lingon, björkbladsextrakt, åkerfräken och gullris med mer nyupptäckta som probiotiska mjölksyrebakterier och D-vitamin. Probiotika och vitamin D3 har båda en positiv inverkan på det immunologiska systemets funktion. Extrakten från tranbär och lingon innehåller proantocyanidiner vilka anses kunna skydda mot antibiotikaresistenta colibakterier och även göra att bakterier inte kan fästa vid urinvägarnas slemhinna. Tillsammans angriper de olika komponenterna både bakterierna lokalt i urinvägarna och fungerar urindrivande samtidigt som immunförsvaret stärks.
Probiotika
Tillskott med probiotika kan hjälpa mot återkommande urinvägsinfektioner eftersom mjölksyrabakterier av typen Lactobacillus acidophilus och Lactobacillus rhamnosus producerar naturligt antibakteriella ämnen. De antibakteriella ämnen som bildas av probiotikan minskar risken för att skadliga bakterier som orsakar urinvägsinfektion får fäste i kroppen. Perfekt som förebyggande och stärkande tillskott.
► Läs också: 17 fakta och forskning om goda bakterier
Havtornsolja
Många som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner drabbas på grund av sina torra och därmed sköra slemhinnor. Särskilt efter klimakteriet, då slemhinnornas funktion försämras för många, finns ofta ett samband. När underlivets slemhinnor blir torra får man ofta problem med irritation och klåda, det kan även uppstå hudsprickor och sår och det kan det svida när man kissar. Andra symtom kan vara flytningar, slidkatarr och samlagssvårigheter. Den rubbade balansen och funktionen i slemhinnorna medför också en ökad risk för att bakterier och svamp ska få fäste.
Havtornsolja är naturligt rikt på omega-7 som normalt tillverkas i kroppen. Omega-7 är en viktig komponent för att slemhinnorna ska kunna upprätthålla en normal funktion. Med åren minskar kroppens egen produktion, vilket i kombination med den sänkta östrogennivån efter klimakteriet, gör att kroppens slemhinnor kan bli torra och extra mottagliga för infektioner. Buckthorn är ett preparat framtaget specifikt för att stimulera slemhinnornas funktion där basen är ekologiska havtorn.
► Läs också: Havtornsolja – naturlig hjälp vid torra slemhinnor
Mjölon
Mjölon har använts som medicinalväxt i nordeuropa ända sedan medeltiden. Den har traditionellt använts för sin urinvägsdesinficerande och urindrivande effekt. Mjölonblad innehåller naturligt ämnena arbutin och metylarbutin. I kroppen bildas de antiseptiskt verksamma föreningarna hydrokinon och metylhydrokinon när arbutin och metylarbutin bryts ned i njurarna. Resultatet är en närvaro av antiseptiska ämnen i urinen och urinvägarna. Behandling med och intag av mjölon bör begränsas till kortare perioder då de aktiva ämnena som bildas är giftiga i för stora mängder.
Av Therese Hagberg
Källor: Kurera.se, Alternativmedicin.se och Tena.nu
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!