Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken.
Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.
Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många.
Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.
Den 6 juli inträffar varje år den Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN.
Under dagen pågår kysstävlingar, massaktioner och fester runt om i världen.
Men även om du inte deltar på något kyssevent eller liknande gör du rätt i att visa din kärlek lite extra idag.
Och gärna alla andra dagar.
Gör oss tryggare
Att kyssas har många terapeutiska effekter på kroppen. Inte minst frigör det hormonet oxytocin, som har många hälsofördelar och hjälper oss på flera sätt. Bland annat förstärker oxytocinet våra relationer och gör att vi får lättare att känna gemenskap, bilda par, att känna omvårdnadskänslor och att följa sociala normer. Vi blir tryggare och mer tillfreds med tillvaron och en ökad oxytocinmängd ger också ökad tillit och minskar vår benägenhet att känna oss aggressiva och ångestfyllda.
LÄS OCKSÅ: Fem steg till läckra läppar
Kyssar – ett komplement till parterapi
Och för de par som har en liten fnurra på tråden är det kanske extra viktigt att ändå försöka komma ihåg att kyssas. Se det som ett komplement till parterapi. Men en ökad halt oxytocin i kroppen främjas nämligen vår tillgivenhet för varandra, vilket kan bidra till att relationen får åtminstone en liten skjuts i rätt riktning.
– Om du ger människor oxytocin i nässpray blir de är mer tillgivna och känner mer förtroende för sin partner, säger den amerikanske neurologen David Linden, som författat boken ”The Compass of Pleasure”.
Ett effektivt motgift mot stress
Flera studier har visat att en så enkel handling som att sträcka armen för att ta på någon innebär fysiska fördelar som långsammare puls, lägre blodtryck och gör att en tillfrisknar snabbare vid till exempel muskelsjukdom, enligt forskning från University of California, vilket Kurera tidigare skrivit om.
Oxytocin ökar även den autonoma hjärtkontrollen, vilket i sin tur gör oss bättre på att hantera stress. Så hångla mer för guds skull. Stress är ett gift och kyssar och närhet ett effektivt motgift.
Vi tröttnar på smaker och dofter – men inte beröring
Till skillnad mot smaker och dofter är fysisk kontakt inte heller något vi tröttnar på så lätt. Det har tidigare svensk forskning visat.
– Även om det är samma slags beröring hela tiden tar det väldigt lång tid innan människor tröttnar på det, har Uta Sailer, professor vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, uttalat sig tidigare.
Kysskompatibla – eller inte?
Katia Loisel menar att vikten av en bra kyss inte nog kan understrykas.
– Utöver att en bra kyss kan ge oss känslan av att vara i sjunde himlen har forskning visat att bra kyssar kan förbättra hur tillfredsställande ett par upplever själva förhållandet. Bra kyssar kan även minska stress samt boosta vårt immunsystem, säger hon och tillägger:
– Under en het, passionerad kyss väcks alla våra sinnen till liv och förmedlar information om vår genetik och kompatibilitet. Denna information hjälper oss att ta ett undermedvetet beslut om huruvida den vi kysser är en passande partner eller inte.”
En dålig kyss kan vara en deal breaker
När psykologiprofessorn Gordon Gallup undersökte saken fann hann att 66 procent av kvinnorna och 59 procent av männen som deltog i undersökningen hade gjort slut med någon på grund av att personen i fråga inte var tillräckligt bra på att kyssas. Enligt uppgift från sajten e-Darling.
LÄS OCKSÅ: Så lindrar du herpes naturligt
Vikten av hud mot hud
Den optimala hastigheten för en smekning är ungefär fem centimeter i sekunden. Det rapporterar forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Förutom hastigheten spelar också temperaturen en roll. Strykning med kall och varm temperatur ger lägre aktivitet, medan en hudtempererad strykning ger störst respons.
– För att få de positiva effekterna av en beröring räcker det alltså inte att bli berörd av vilket mjukt föremål som helst. För att ge den starkaste känslan av välbehag och trygghet krävs att beröringen sker mellan människor, hud mot hud, har Rochelle Ackerley, forskare vid Sahlgrenska akademin, tidigare uttalat sig.
Läs mer om internationella kyssdagen här.
Källor: e-Darling.se
Av Isabelle G Hedander
Fem exempel på mindre uppskattade kyssar
Den slaskiga kyssen:
Enligt uppgift är det vanligare att män kör denna typ av slaskiga kyss med öppen mun, eftersom detta påstås frisätta testosteron. Vilket i sin tur kan hjälpa kvinnor att komma i rätt stämning… men försök att inte gapa efter för mycket.
Den döda fisken:
Få hångelsituationer är lika avtändande som när en råkar ut för den döda fisken. Att kyssas är bäst när det är två personer som deltar, det vill säga inte om ena personen bara sitter där. Så frambringa lite entusiasm och låt din partner veta att du faktiskt tycker om det.
Tungan ner i halsen: Hur oemotståndlig den du kysser än är, försök att inte omvandla ert hångel till en tävling för att se vem som kan stoppa ner tungan djupast – och hålla andan längst.
Den snabba tungan: Att sticka din tunga in och ut, in och ut likt en ormtunga kommer troligtvis inte ge dig en andra dejt. Studier visar att många rankar tungkyssförmåga högt – så vill du fortsätta träffa personen i fråga – don´t just keep it moving – utan försök alternera mellan intensiva kyssar och ömma, mer långsamma sensuella kyssar.
Den hårda kyssen: Undvik att dyka in i den hårda kyssen – vilken inte sällan ackompanjeras av ett visst dragande av hår samt att bli upptryckt mot en hård yta – om du inte testat vattnet först, och vet att den uppskattas.
Källa: Kyss- och kroppsspråksexperten Katia Loisel
Oxytocin (som frigörs när man pussas och kysser)…
• skapar bindning mellan individer, särskilt mellan mor och barn men också i andra relationer.
• höjer smärttröskeln och minskar rädsla och aggressivitet.
• dämpar oro och verkar avslappnande.
• dämpar smärta och minskar inflammation.
• dämpar stress.
• stimulerar läkning och tillväxt.
Källa: Kurera