Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.
Johanna Bjurström är Kureras expert på hudvård. Hon är inte bara hudterapeut, utan också naturläkare – och en förespråkare för ekologiska skönhetsprodukter.
– Jag brukar säga att det du sätter på huden ska du också kunna äta, säger Johanna.
Helt enkelt för att både våra egna kroppar och miljön runt om oss måste hantera det som finns i hud- och skönhetsprodukterna. Det är nämligen en veritabel cocktail av kemikalier som vi utsätter oss bara genom en enkel vardaglig dusch, rengöring, insmörjning av huden och tandborstning – sådant som vi alla gör varje dag.
– Vi vet inte hur vi reagerar på dessa ämnen, eller vad som händer när de blandas, säger Johanna Bjurström.
LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Det hänger på håret del 1 | Kurera.se
Två kilo kemikalier
I genomsnitt räknar man med att kvinnor utsätter sig för två kilo kemikalier per år, män hälften så mycket, ett kilo. Lagstiftningen för vad hudvårdsprodukterna får innehålla har hårdnat på senare år. Vem minns inte larmen om mikroplaster för bara ett par år sedan? Nu har flera länder, däribland Sverige, förbjudit mikroplaster i hudvårdsprodukter som är tänkta att sköljas av, sådana där mikroplasterna alltså sköljs rakt ut i avloppen – och hamnar i haven, eftersom de är för små för att fångas upp av våra reningsverk. Det är ett steg i rätt riktning, men räcker inte på långt när ur miljösynpunkt.
För att ta nästa steg i rätt riktning för både vår egen hälsa och för miljön rekommenderar Johanna att vi väljer ekologiska produkter för hudvård. Helst ska det vara sådana som inte är testade på djur och inte heller innehåller animaliska produkter, för att ha minsta möjliga påverkan på miljön. Ett bra hudvårdsmärke tar ansvar hela vägen, menar Johanna, från innehåll, till förpackning och transport.
LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Serum
Börja med rengöringsprodukterna
Den kanske viktigaste omställningen är att börja med rengöring, för duschar och tvättar håret gör de flesta av oss varje dag. Börja alltså där, och välj bort duschkrämer, tvål, shampoo, balsam och rengöringslrämer som innehåller syntetiska kemikalier.
– Som ett första steg kan du titta på vad rengöringsprodukterna som du använder idag innehåller, säger Johanna. Sedan kan du successivt, allt eftersom de tar slut, börja byta ut dem mot produkter som innehåller färre kemikalier.
LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer
Se upp för lödderämnen
Tensider är en av de största miljöbovarna i shampoo. Det är tensiderna som gör att shampoot skummar och löddrar. Håll utkik efter ord som sodium laureth sulfate, SLS eller sodium lauryl ether sulfate eller SLES.
– Dessa är varken bra för dig eller för miljön, säger Johanna.
I miljön påverkar tensiderna vattenlevande organismer när de följer med ut i avloppsvattnet, och belastar miljön i våra sjöar och vattendrag. Trots våra reningsverk har man sett att vatten som ska vara ”rent” innehåller kemikalierester som inte rensats bort under reningsprocessen. Det gäller speciellt ämnen som bryts ner väldigt långsamt eller inte alls. Kemikalierna i konventionella produkter påverkar inte bara miljön, utan även oss människor.
– Främst påverkas det endokrina systemet och körtelsystemet, säger Johanna, något som kan leda till bland annat oregelbundna menstruationer.
LÄS OCKSÅ: Grön omställning: ”Byt ut dina rengöringsprodukter”
Fett löser fett
Så hur ska vi tänka istället? Johanna menar att det är viktigt att en hudvårdsprodukt inte är uttorkande för huden – och det är en fördel om den har en bas som består av aloe vera eller naturligt fett. Det finns en rad ekologiska varumärken att välja mellan, från exklusiva till de som är snällare mot den tunna plånboken. En del hittar man numera i vanliga livsmedelsbutiker. Det har faktiskt aldrig varit enklare än nu att välja eko även för huden. Och det behöver varken vara dyrt eller krångligt att hitta ekologiska alternativ till rengöring av huden.
– Fett löser fett och det går till och med att använda sig av något så enkelt som ekologisk kokosolja, säger Johanna.
Av Maria Eriksson
Källa: Happy FoodVill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
4 värstingar att se upp med
1. SLES/SLS har som uppgift att skapa lödder i produkten, och är ett samlingsnamn för syntetiska avfettare. Håll utkik efter sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, ammonium laureth sulfat i innehållsförteckningen.
2. Triklosan är ett bakteriedödande ämne och konserveringsämne som är vanligt i bland annat tvålar. Ämnet kan inte rensas bort i vattenverken utan hamnar i våra vatten.
3. DEA, TEA, MEA och ETA är syntetiska emulgeringsämnen och avfettare som är vanligt förekommande i tvål, schampo och balsam men även i hårfärgningsmedel, kroppslotion, rakkräm och make-up. Dessa ämnen anses vara cancerframkallande när de reagerar med andra ingredienser. De går under namn som Diethanolamine (dea), Triethanolamine (tea), Monoethanolamine (mea) och Ethanolamine (eta).
4. PEG används som återfettare i bland annat flytande tvål. Det är ett allergiframkallande ämne som kan bilda formalehyd vid sin nedbrytning.