Kanel anses både gott och nyttigt, men vad många inte vet är att det är viktigt att inte äta för mycket – och att välja rätt kanel.
Fel kanel i för stora mängder kan nämligen vara giftigt.
– De som använder mycket kanel bör gå över till ceylonkanel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.
Förr såldes på apotek för sina antibakteriella egenskaper och var en erkänd läkeväxt. Idag är kryddan populär på nytt, inte minst för att dess påstådda förmåga att hålla blodsockret i schack och kunna öka förbränningen.
► Läs också: Hälsoeffekterna hos julens kryddor
Många olika sorter
Men – det finns många sorters kanel och både smak och färg skiljer sig åt mellan sorterna. Ceylonkanel från Sri Lanka är till exempel känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner, medan den vietnamesiska kusinen saigonkanel ofta prisas för sin rena, klara, peppriga smak, skriver Icakuriren.
Men det handlar om mer än smak. Fel sorts kanel i större mängd än en tesked dagligen kan nämligen vara skadligt för kroppen.
Kassiakanelen vanligast – men kan göra skada
Många uppfattar ceylonkanel som en nykomling i kanelfloran medan den gamla läkekryddan med sina gulbruna, spröda stänger och sina papyrustunna lager, istället är pånyttfödd. Tidigare kallades sorten för apotekskanel, eftersom det var denna sort som förr hittades just där. I början av 1900-talet konkurrerades dock ceylonkanelen ut av kassiakanelen från Kina, som är betydligt billigare, brunare och mer grovbarkad. Idag är det kassiakanel, även kallad kökskanel, som dominerar i butikernas kanelburkar. Och den blir bara mer och mer populär, sedan studier antytt att kanel kan hålla blodsockret i schack. Många strör den till exempel över gröt, har i yoghurt eller i smoothie eller som en extra touch i sitt dagliga citronvatten.
► Läs också: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten
Höga halter kumarin skadligt
Kanelanvändandet väcker dock viss oro sedan mätningar visat att den vanliga ”kökskanelen” innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Enligt finska livsmedelssäkerhetsverket Evira rymmer den mellan 2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram.
Kanelfaran uppmärksammad även i EU och USA
EU har tagit fram nya regler för hur mycket kumarin livsmedel som kanelbullar, kakor och halvfabrikat får innehålla. I USA marknadsförs den kumarinfattiga ceylonkanelen med orden ”ultralow coumarin”. Rådet från det svenska Livsmedelsverket är att äta som högst en tesked kassiakanel om dagen.
– De som använder extremt mycket kassiakanel bör gå över till ceylonkanel för att känna sig helt på den säkra sidan, säger Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, till Icakuriren.
Max en tesked även av saigonkanel
Även saigonkanel, som bland annat varit trendigt inom LCHF-rörelsen och i träningskretsar – där många till exempel blandar kanel i kaffet i hopp om att kryddan ska öka och förlänga förbränningen – kvalar in bland de mer kumarinrika kanelsorterna, skriver tidningen. Mätningar gjorda i USA visar att den sorten innehåller till och med mer kumarin än kassiakanel.
Även den ska man alltså vara försiktig med.
– Att använda den som krydda är ingen fara, men man bör inte få i sig mer än en tesked om dagen, säger Ulla Beckman Sundh.
► Läs också: Läsarfråga: Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar
Ceylonkanel – en skonsammare sort och populär läkekrydda
Ceylonkanel säljs numera i många hälsokostbutiker och passar bra i framförallt vegetariska och indiska masalarätter. Kryddan piffar även upp smaken på teer, drycker och bakverk.
På hemön Sri Lanka har den även en given plats i husapoteken. Kanelen ordineras ofta mixad med lite honung som en kur som anses stärka immunförsvaret av ayurvediska läkare. Många ses även tuggandes på en ceylonkanelstång som sägs kunna ta kål på munbakterier. Även tandpetare gjorda av kanelens bark är populära och i förkylningstider serveras ofta kanelte spetsat med färsk ingefära, som är en annan läkekrydda känd för sina många hälsoeffekter.
► Läs också: Därför ska du äta ingefära
Mer kryddrelaterad läsning?
• 8 anledningar att äta mer kanel
• Saffran lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar
• Därför ska du äta gurkmeja
• Det visste du inte om kryddor
• Örter, kryddor och växter för detox
• Heta kryddor satte fart på viktnedgången
• Läsarfråga: Är kryddor bäst som tillskott eller i färsk form? Experten svarar
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Fyra sorters kanel
1. Kassiakanel
Även kallat ”kökskanel”. Den vanligaste sorten som dominerar innehållet i svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.
2. Ceylonkanel
Kallas även ”äkta kanel”. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili. Innehåller lägst halter av ämnet kumarin, som kan vara skadligt vid intag över en tesked om dagen.
3. Dalchinikanel
Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.
4. Saigonkanel
Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi. Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel. Sätter piff på lammrätter, mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i ”Bombay Hot Toddy”, en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.
Källa: Icakuriren