Att snarka är dåligt för sömnen, både för den som snarkar och den som sover bredvid. Det finns många olika anledningar till att vi snarkar, inte minst när vi blir äldre. För kvinnor kan det höra samman med låga hormonnivåer. Kureras expert förklarar hur!
Tillhör du dem som legat sömnlös och vridit dig i sängen medan din partner eller familjemedlem sover i godan ro – högljutt snarkande? Då vet du hur frustrerande och irriterande det kan vara. Och hur trött du blir dagen efter.
Eller snarkar du själv och möts av ilska puffar under natten eller irriterade blickar på morgonen från din partner? Då har du säkert känt det dåliga samvetet över att hålla en annan person vaken, och samtidigt inte vakna upp särskilt utvilad själv. Att snarka innebär nämligen sämre sömnkvalitet även för snarkaren själv, som blir trött dagtid och kan få svårt med koncentration och ork.
I värsta fall kan snarkning leda till obstruktiv sömnapné, alltså uppehåll vid inandning. Något som är en riskfaktor för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar. Så varför snarkar vi?
Övervikt vanlig orsak till snarkning
Många som snarkar gör det på grund av övervikt och bukfetma vilket gör att det blir för trångt i svalg och kring tungan, förklarar Zarah Öberg, naturläkare och Kureras expert.
Utöver övervikt, vilka är de främsta anledningarna till att man snarkar?
– Andra orsaker kan vara läkemedelsanvändning, ökat alkoholintag och nästäppa på grund av födoämnesintoleranser eller allergier. Kvinnor med låga nivåer av östriol (en av tre östrogener, reds.anm), kan uppleva känsliga slemhinnor. Dessa kan i sin tur bidra till nästäppa och snarkning. Generellt kan man säga att snarkningar beror på att det är svårt att andas fritt i näsa och svalg. Vissa patienter upplever även ökad snarkning vid stress, orolig sömn, sömnapne och/eller rökning.
LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med mer sömn
Svaga muskler ger värre snarkning
En del har väldigt trånga andningsvägar i näsan, vilket också kan påverka utan att det behöver förekomma övervikt, förklarar Zarah Öberg.
Varför är det vanligt att börja snarka med åldern, även de som inte har snarkat tidigare?
– Snarkning kan bli sämre med åren, mycket på grund av att musklerna inte är lika spänstliga när man blir äldre. Många äldre har ofta tendens till övervikt, kan sova mer oroligt och påverkas av klimakteriet. Hos kvinnor efter menopaus, som inte lider av övervikt, skulle jag först och främst undersöka om slemhinnorna är känsliga och torra. Detta eftersom torra slemhinnor ofta beror på låga nivåer av östriol. Detta gör man genom att mäta kroppens bioaktiva hormoner i ett labrixtest och sedan balansera upp de obalanser som finns. Särskilt vid återkommande nästäppa och vid känsliga slemhinnor på andra ställen i kroppen, som i underlivet, återkommande urinvägsinfektioner, bihåleinflammationer och tarmbesvär.
Hur påverkas sömnkvaliteten av att snarka?
– Snarkning kan höra samman med sömnapne, och det innebär sämre och mer ytlig sömn vilket påverkar dina energnivåer under dagen. Dock så ska man komma ihåg att snarkning exempelvis ökar vid intag av alkohol, så man kan också tänka tvärtom. Det vill säga att orolig sömn kan ge snarkning. Om man lider av snarkning, så hade jag alltså både sett över orsaken till snarkning, men också sett över sömnen generellt. Jag hade även sett över livsstilen, såsom kosten och eventuell övervikt, men även om problemet är relaterat till stress eller andra livsstilsfaktorer.
LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn
Nästäppa kan vara allergi
Om du har problem med återkommande nästäppa, eller om den är kopplad till förkylning, så är det även bra att undersöka om du har någon allergi eller födoämnesintolerans.
– Intoleranser är inga allergier, utan överkänslighet mot vissa födoämnen eller inhalatorer. Det kan man mäta i ett födoämnestest hos exempelvis en naturläkare. Vid misstanke om allergi, så kan man antingen undersöka det hos en naturläkare eller hos vårdcentralen, säger Zarah Öberg.
LÄS OCKSÅ: Ashwaganda – örten som kan ge hormonell balans och bättre sömn
Av Carolina Eriksson
Varför låter snarkning så mycket?
När de övre luftvägarna i svalget eller i näsan blir trånga blir det svårare för luften att passera. Då uppstår vibrationer i gommen och svalget som ger snarkningsljuden.