Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.
Det forskas mycket kring näringsämnen. Varje år publiceras tusentals studier av varierande kvalitet och med varierande resultat. Detta är i grunden positivt och alla forskningsstudier som syftar till att stärka människors hälsa är viktiga. Mycket kunskap om kostens betydelse för vårt välmående kommer från forskningen.
Överskott av C-vitamin försvinner ur kroppen
LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”
Professor Martin Bergö är en forskare på Karolinska Institutet som med jämna mellanrum uppmärksammas i svensk media. Artiklarna med Bergö kommer alltid till samma slutsats; det är onödigt och kan rentav vara skadligt att äta kosttillskott. Lyssnar man på Bergös slutsatser är han inte lika enkelspårig. Han ser fördelar med vissa kosttillskott men tycker att andra är onödiga. Det har han all rätt att tycka.
Martin Bergös forskning är viktig. Allt som kan förhindra cancer och hjälpa cancerpatienter är välkommet. Bergö undersöker bland annat hur cancerceller utvecklas när de tillförs antioxidanter.
Genom att injicera antioxidanter i cancertumörer på möss eller i cellodlingar dras slutsatsen att dessa antioxidanter påskyndar cancercellernas delning och sprider sig snabbare. Det är säkert helt riktigt. Om man av detta kan dra några slutsatser om kosttillskott på människor är långt ifrån självklart.
Kan verkligen injektioner i cancertumörer likställas med oralt intag av en tablett? I fallet C-vitamin, där överskottet försvinner ut ur människokroppen med urin, torde den slutsatsen vara svår att dra.
Vid tidigare studier har Bergö uttalat liknande slutsatser om E-vitamin som han nu gör om C-vitamin. Då fick professor Bergö hård kritik för att han använde sig av en kemisk variant av E-vitamin som varken förekommer i naturen eller i kosttillskott.
Tyvärr väljer professor Bergö att först tala med kvällstidningar och TV-soffor innan han publicerar resultaten i vetenskaplig tidskrift. Det gör det omöjligt att analysera forskningsresultaten. Det är synd för det finns väldigt mycket forskning som leder till rakt motsatta slutsatser än de som Martin Bergö presenterar.
Vem ska man tro på?
LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: ”C-vitamin är livsviktigt”
Flera läkare förespråkar just intravenös vitamin C behandling för att bekämpa cancer. National Cancer Institute i USA skriver om detta.
Den väl ansedda vetenskapliga tidskriften Nature skriver om hur vitamin C kan hjälpa vid behandling av äggstockscancer.
I flera vetenskapliga tidskrifter (bland annat Antioxidants och Sage Journals) presenteras systematiska reviewartiklar om studier som gjorts om intravenös vitamin C behandling vid cancer. De preliminära slutsatserna som dras är att fler högkvalitativa studier behövs inom området men att aktuell forskning indikerar att vitamin C kan ha positiva effekter vid behandling.
Vilka ska man tro på? Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor.
Det ska för säkerhets skull understrykas att Svensk Egenvård alltid följer de vetenskapliga rönen och agerar i enlighet med dessa. Det är dessutom så att kosttillskott är komplement till ordinarie kost och inte läkemedel. Cancerpatienter ska naturligtvis följa sina läkares rekommendationer.
Av Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se