Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.
Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?
Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i infektionssjukdomar.
Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?
I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.
Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?
Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra. Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi spjälkar proteinerna i maten.
Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast – att man har för mycket eller för lite?
Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.
Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?
Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.
Vad är nackdelar med för lite magsyra?
Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.
Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?
Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på 1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.
Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?
Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt. Vatten med lite salt i är också bra.
Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit ”lurade” gällande att vi ska äta massa fibrer?
Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är både godare och nyttigare.
Vad är candida och vad beror det på?
Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter. Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.
Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?
Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.
Kan man bli av med candida på naturligt sätt?
Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av mögelsvamp.
Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?
Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår, bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd, bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.
Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?
Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra, hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av tabletter som heter Hypochylin.
Av Redaktionen