Annons

Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla.

Redaktionen

17 maj, 2017
Den ultimata veganska burgaren med avokadokräm
Dela inlägget

Grillsäsongen är äntligen här – och du börjar bli sugen på att slänga på en riktigt god burgare på grillen, erkänn? Vad bra för här har du en riktig vinnare.

Den här underbart goda burgaren är inspirerad av matlegenden Jamie Oliver och hans recept The Best Vegan Burger. De är inte busenkla att göra men går alldeles utmärkt att frysa in, så gör
många. Burgarna är dessutom fantastiska att grilla. Ugnsbaka dem alltid först, för de vill inte riktigt hålla ihop annars.

Det här receptet kommer från Erika Frosts väldigt aptitliga bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”.
Kuriosa: Erika Frost ligger även bakom restaurangen Open New Doors, i Bottnaryd och Göteborg.

Receptet ger fyra burgare.

Läs också: Medveten om din hälsa och miljö? Här är grillspecialen för dig!

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Erika Frosts bok ”Rå matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott” (Norstedts förlag).

Portioner: 4

Ingredienser

1–2 hela chipotlechili eller 1–2 msk chipotlepuré
1 stor sötpotatis, eller 2 små 1 burk stora vita bönor (400 g)
1 gul lök
1 röd paprika
5 centimeter purjolök, den gröna delen
Rapsolja
1 näve finhackad persilja
1 näve finhackad färsk koriander (valfritt)
3 msk ajvar, köpt eller gör din egen
3 msk majsmjöl + extra att vända burgarna i
2 msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1/2 citron, zest och juice
salt och peppar

Hamburgerbröd (6 stycken)
1 påse torrjäst (14 g) eller 50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk psylliumhusk
4 1/2 dl glutenfritt havremjöl (Urtekrams är kanon)
2 dl quinoamjöl
1 tsk salt
3–4 msk olivolja
växtbaserad mjölk tillpensling
vita sesamfrön

Läs också: Nyttigt till grillen: Persiko- & portobelloburgare

Avokadokräm (cirka 2 dl)
1/2 klyfta vitlök
1/2 röd chili
2 mogna avokador
limezest
ev färsk koriander
salt och peppar

Annons

Tillbehör:
Skivad tomat och gurka
Salladsblad
Picklad rödlök (se sid 135 i boken ”Rå Matglädje – veganskt, lyxigt och jäkligt gott”)
Ketchup (för raw ketchup, se sid 138 i samma bok)
Ugnsbakad potatis eller sötpotatis

Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Gör så här

Blötlägg hel chipotle i kokhett vatten. Dela potatisen på längden och baka i ugnen på 200 grader tills den är genommjuk och gyllene, 20–25 minuter. Låt ugnen vara på. Låt potatisen
svalna. Gröp sedan ur inkråmet och lägg i en bunke.
Skölj bönorna, låt dem rinna av och blanda med potatisen.
Mosa bönorna, gärna med en träslev eller stötaren till en mortel, men lämna lite bitar så du får en röra som inte är helt slät.
Finhacka lök, paprika och purjolök. Stek i lite olja på medelvärme tills de mjuknat och fått lite färg. Blanda med bönröran och rör i örter, ajvar, mjöl, kryddor, citronzest och citronjuice.
Smaka av med salt och peppar.

Mixa chipoteln slät. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få snurr på bladen i mixern. Smaka så att den mixade chipoteln eller purén inte är galet stark – det kan variera ganska kraftigt – och rör i den mängd du önskar i bönsmeten.
Forma fyra burgare, vänd dem i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 20–25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Bröden går utmärkt att frysa in.

Annons

Avokadokräm

När burgarna är bakade är det en bra idé att steka dem så de får en härlig stekyta. Stek i het panna i några droppar olja. Vänd dem inte mer än en gång, de är ganska sköra. Stek cirka en minut på var sida.

Servera burgarna i hamburgerbröd med avokadokräm, tomat, gurka, någon härlig salladssort, lök, rawketchup och potatis. Voilà!

Läs också: Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget

Hamburgerbröd
Rör ut jästen i vattnet, och se till att vattnet har den temperatur som anges på jästförpackningen. Vispa i psylliumhusken och låt svälla i tio minuter.
Blanda i mjöl och salt och knåda ihop degen ordentligt. Allra sist ska oljan i, och den arbetas in med händerna. Dela upp degen i sex bitar och forma dessa till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt sedan jäsa under bakduk i 45 minuter.
Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön. Baka i 200 grader tills de är gyllene, 8–12 minuter. Låt svalna ordentligt innan du skär i dem. De kan kännas degiga när de ännu är varma men det är helt i sin ordning. Stek gärna de delade hamburgerbröden lätt före servering.

Avokadokräm
Finhacka vitlök och chili. Mixa tillsammans med avokadokött och limezest till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och eventuellt hackad koriander. Det är helt valfritt med koriandern men gillar man koriander är den ett måste.
Testa gärna att byta ut chili, vitlök och koriander mot riven färsk pepparrot. Författaren till receptet gillar att ha i mycket pepparrot så det blir drag i krämen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons