Lika självklart som att människor blir hungriga och behöver lunchraster, eller kissnödiga och behöver toaletter, bör det vara att ta hänsyn till personers menstruella behov. Därför vill organisationen Mensen – forum för menstruation, menscertifiera våra arbetsplatser.
Trots att frågor som rör menstruation uppmärksammats mer de senaste åren pratas det sällan om mens i relation till just arbete. Hösten 2018 fick organisationen Mensen – forum för menstruation stor uppmärksamhet för vårt projekt “menscertifiering av arbetsplatser”, då vi vill sprida kunskap om mens och ge arbetsgivare verktyg för att kunna skapa mensmedvetna arbetsplatser. Kritiska röster menade bland annat att det inte är en fråga för arbetsgivare, och att det är upp till personer själva att ta ansvar över sin egen mens.
Läs också: Kvinnor mitt i livet oftare sjukskrivna
Det är inte konstigt att det finns en rädsla kring att prata om frågan. Historiskt sett har nämligen mens använts som anledning för att hålla kvinnor utanför arbetsmarknaden – menscykeln har framställts som en kroppsfunktion som gör kvinnor svaga och opålitliga jämfört med män. Idag vet vi att problem snarare riskerar att uppstå, och förvärras, när vi inte pratar om mens.
Sedan projektets start har vi tagit del av olika berättelser, bland annat genom de 800 personer som deltagit vår enkätundersökning. Många bär på upplevelser av att arbetsplatsen inte tar dem på allvar.
Läs också: Därför får du PMS – och så kan du bekämpa eländet!
Det saknas förståelse för att mens kan innebära smärtor och förändrat psykiskt mående. Chefer har ifrågasatt om de verkligen kan ha så ont. En person berättar att kollegorna skämtat om hens PMDS. En del förminskar sina egna besvär genom att känna dåligt samvete om de presterar mindre än vanligt, eller stannar hemma, på grund av exempelvis mensvärk.
Ett annat problem är hög arbetsbelastning som inte lämnar utrymme för toalettbesök. På vissa arbetsplatser saknas ordentliga toaletter.
Många bär på en stress inför att blöda igenom sina mensskydd. Individers hälsa och välbefinnande påverkas negativt av okunskapen och tystnaden kring mens, vilket kan resultera i ekonomiskt bortfall för personerna själva och deras arbetsgivare vid eventuell sjukfrånvaro.
Inom projektet samarbetar vi med appföretaget Forza Football i Göteborg. Dessa kommer bli de första att menscertifieras, vilket i praktiken innebär att vi undersöker situationen på arbetsplatsen, utbildar anställda och ledningen, och ger dem skräddarsydd konsultation kring hur de kan skapa en mer mensmedveten – både fysisk och psykosocial – arbetsmiljö. I framtiden vill vi nå ut till fler aktörer inom olika branscher.
Läs också: Kvinnohälsa: Räddaren vid PMS och hormonstörningar
Lösningar skiljer sig åt mellan olika arbetsplatser. Det kan handla om att förbättra fysiska utrymmen, såsom toaletter och vilorum, eller att erbjuda mensskydd med samma självklarhet som det finns toalettpapper tillgängligt.
Flexibel arbetstid en annan potentiell åtgärd – möjligheten att arbeta ikapp förlorad tid vid senare tillfälle kan innebära att personer med besvär inte behöver sjukanmäla sig en hel dag.
En ytterligare insats är att anpassa arbetsuppgifter, exempelvis genom att planera arbetet med förståelse för att en persons PMS kan innebära att hen inte orkar med sociala aktiviteter under vissa dagar i cykeln.
Lika självklart som det är att människor blir hungriga och behöver lunchraster, eller kissnödiga och behöver toaletter, bör det vara att ta hänsyn till personers menstruella behov – eftersom mens är inget val. Oavsett vilka möjligheter till konkret förändring som finns på just din arbetsplats är det därför viktigt att börja prata om mens som en dimension, av flera, som påverkar människor i arbetslivet.
Klara Rydström, projektledare, Mensen – forum för menstruation
Rebecka Hallencreutz, projektmedarbetare, Mensen – forum för menstruation
Här kan du läsa alla artiklar i artikelserien om mens
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.