Nässelutslag, urtikaria, är en vanlig hudsjukdom. Men vad beror utslagen på och hur kan man lindra besvären? Och hur hänger de ihop med histaminintolerans? Vi frågade Kureras expert, naturläkaren Zarah Öberg.
Nässelutslag har, som vi tidigare skrivit om i Kurera, visat sig vara ett vanligt symtom på covid-19, liksom det kan vara ett tecken på andra virus. Men utslagen kan beror på många andra saker, alltifrån födoämnen till stress. Så det kan vara vettigt att utreda alla möjliga livsstilsfaktorer för att kunna ringa in vad problemen beror på.
Kureras expert Zarah Öberg har i sitt yrke som naturläkare och näringssexpert ofta stött på nässelutslag som symtom hos sina patienter.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Tarmfloran förändrad hos patienter med covid-19
Vilka är de vanligaste orsakerna till att urtikaria, nässeutslag, uppstår?
– Nässelutslag kan bero på många olika saker, såsom för mycket värme eller kyla, läkemedelsreaktioner, histamintolerans, födoämnesintoleranser, obalans i tarmfloran, läckande tarm med mera. Sen är det viktigt att veta att nässelutslag ofta har med intoleranser och allergier att göra och att det lättare uppstår vid stress. Så man bör alltid undersöka orsaken till problemet och se om det förekommer intoleranser från något man ätit eller om man exempelvis använder hudkräm som irriterar huden eller lever på ett mindre bra sätt. Särskilt om besvären är återkommande. Nässelutslag är utslag som orsakas av förhöjt histamin och de uppkommer ofta snabbt och klingar sedan av inom ett par veckor.
Hör ihop med intolerans och allergier
Det är ofta sammankopplat med allergiska reaktioner eller födoämnesintoleranser, eftersom det är den typ av reaktioner som ger histaminökningar. Anledningen till att det kan bli ett långvarigt besvär, är om man till exempel har födoämnesintoleranser som gör att histamin ökar, och om man sedan inte har de bakteriestammar i tarmen som krävs för att bryta ner histamin, förklarar Zarah Öberg.
– Det är också viktigt att känna till att nässelutslag kan uppstå vid infektioner, såsom i luftvägar eller urinvägar. För att förklara enkelt hur det fungerar, så beror utslagen på att ämnen, som exempelvis histamin, transporteras ut i vävnaderna vilket gör att blodkärlen vidgas och vatten ansamlas varvid det uppstår en svullnad. De nässelutslag som är allergiska beror på allergier, icke-allergiska är knutna till infektioner, intoleranser för födoämnen eller andra överkänslighetsreaktioner. Det tredje är fysikaliska nässelutslag som kan orsakas av till exempel kyla eller värme.
LÄS OCKSÅ: Kemikalier i smink och tvättmedel orsak till astma hos barn
Är det större risk att drabbas om man har känslig hy, med benägenhet att få eksem och andra hudbesvär?
–Ja, det finns sannolikt en koppling, eftersom torr hy och problemhy är känslig överlag och när jag möter patienter så märker jag ofta en koppling mellan torr och känslig hy och tendens till olika hudreaktioner. Men det har som sagt väldigt mycket med tarmen att göra, både kopplat till födoämnesintoleranser och hur man bryter ner histamin. Alla människor har olika svagheter som syns när vi stressar eller inte är i balans. För vissa är det huden medan det för andra kan vara tarmen eller hjärtat.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg
Vad innebär begreppet histaminintolerans, och hur vanligt är det som orsak till urtikaria?
– Vid nässelutslag ökar histaminnivåerna, och histamin frisätts ut i vävnaderna vilket orsakar utslagen, se min mera konkreta förklaring innan.. Histamin frisätts när man utsätts för en intoleransreaktion eller allergisk reaktion och det ska sedan brytas ner av enzymer i tarmen. Denna nedbrytning är även beroende av bakteriestammar. Vid histaminintolerans ser man att histamin ligger högt, medan de stammar som bidrar till god nedbrytning av histamin ligger lågt. Sen kan man ha brist på de enzymer som bryter ner histamin, som diaminoxidas, som också är beroende av god tarmflora. Det finns dock flera parametrar som hör samman med histamin. Såsom enzymerna MAOB, NAT2, HNMT som i sin tur är beroende av vissa näringsämnen, som folat, B12, B2, B5 och mineraler som järn.
Kan bli ett långvarigt problem
Detta innebär att om du äter något som du är intolerant emot, så ökar histaminfrisättningen. Om du bryter ner histamin korrekt så återgår kroppen snabbt i balans. Om du däremot inte bryter ner histamin korrekt, så blir det ett långvarigt problem, det vill säga histaminintolerans, berättar Zarrah.
– Vid histaminintolerans som medför hudreaktioner eller andra besvär, så brukar jag rekommendera att man mäter histamin i ett test för signalsubstanser då histamin även är en signalsubstans. Man bör som sagt även göra ett födoämnestest och mikrobiomtest. Om det påvisar att man saknar de bakteriestammar som behövs för nedbrytning av histamin, så blir man oftast väldigt mycket bättre när man tillför de bakterier som saknas.
Av Carolina Eriksson
Zarah Öbergs tips för att minska besvären
*Det viktiga är att undersöka varför det förekommer nässelutslag, och se om det finns kopplingar till det du äter eller om det alltid kommer efter kontakt med vissa ämnen.
*Om det inte går att finna tydliga kopplingar så är födoämnesintoleranstest och mikrobiomtest väldigt bra, då de visar om det förekommer histaminintolerans och om det finns födoämnen du reagerar på. *Jag brukar också rekommendera att använda naturliga, parfymfria och rena, ekologiska hud- och hårvårdsprodukter, att man är noga med att göra egna, naturliga hushållsprodukter och ätarent och ekologiskt.
*Komplettera gärna med kosttillskott som är bra för huden och immunförsvaret, såsom zink, magnesium (helst i sprayform för bästa upptag), omega 3. gärna från algolja (ej fiskolja som är rik på gifter och tungmetaller), och drick mycket vatten.
*Ta gärna hand om din tarmflora och ät gott om probiotisk kost och probiotika.
*Vid histaminintolerans finns särskild probiotika att använda, men generellt är det bra att förstå att problemet är att de bakteriestammar som behövs för nedbrytning av histamin saknas. Om man tillför de stammar som saknas, så klarar man ”vanlig probiotika igen”. Om detta och vilka stammar som är att rekommendera har jag skrivit på zarahssida.se