Visst har vi alla känt att vi mår bra av att umgås med en viss person – och sämre med en annan? Det beror på att vi får ett trygghets- respektive stresspåslag i kroppen av umgänget. Men vad utmärker egentligen en bra respektive dålig relation? Psykologen Katarina Blom förklarar.
Katarina Blom är leg. psykolog och aktuell med boken ”Tillsammanseffekten” (Bonnier fakta), som handlar om vikten av goda relationer för vår hälsa. Katarina har tidigare skrivit en bok om lycka och har blivit nominerad till årets talare två gånger.
– Jag blev frustrerad över att det finns så mycket råd om lycka, men efter att ha föreläst och pratat en massa om mental hälsa och välbefinnande så ville jag ta reda på mer om vad det är som ger smak till livet. Och jag upptäckte att relationer är dynamit, de har en så stark effekt på vår mentala hälsa och vårt välbefinnande, berättar Katarina Blom.
LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande
Stärkande sociala sammanhang viktigast
Hon förklarar vidare att det är lätt tro att den gröna smoothien du drack till frukost är det det nyttigaste du gör under dagen. Men kanske är det inte det, utan det faktum att du småpratar med en annan människa vid brevlådan eller i affären. Den sociala interaktionen är det som gör allra störst skillnad för ditt välmående, ja även för din fysiska hälsa, menar hon.
Stora studier, så kallade meta-analyser, har nämligen visat att det som har allra störst effekt på vår hälsa och chansen att leva ett långt och friskt liv – mer än att motionera, äta en bra kost och sova gott som förstås också är viktiga delar – är att vistas i stärkande sociala sammanhang.
Goda relationer ger dessutom ringar på vattnet inom andra områdena; vi tenderar exempelvis att både träna mer och äta bättre om vi umgås med vänner som gör det.
– Och det räcker med väldigt lite för att få de positiva effekterna, även små sociala interaktioner spelar roll, understryker Katarina Blom.
Stress eller trygghet
Samtidigt är relationer något av det svåraste vi har att göra med. För visst finns det en mörk baksida i form av dåliga relationer, som faktiskt även kan förstöra mycket för oss.
Så vad är egentligen en bra relation? Hur vet man att det är en bra eller dålig relation som man har till sin vän, kollega eller partner?
– Relationer kan översättas i antingen ett stresspåslag i vår biologi, eller i ett trygghetspåslag. Känner du att det känns bra efter att du har pratat eller umgåtts med en annan person, ja då är det bra, förklarar hon.
Här nedanför förklarar Katarina Blom kortfattat vad som kännetecknar en bra respektive dålig relation.
LÄS OCKSÅ: 10 tips för att vårda din relation
Detta kännetecknar en god relation
I en god relation ska du känna dig trygg, accepterad och avslappnad. Denna typ av relation tillåter din kropp att reparera och återhämta sig. För att få goda hälsoeffekter av umgänget ska det kännas tryggt, härligt, förutsägbart bra och som att vi kan lita på varandra i relationen.
– Om vi skulle koka ner vad som kännetecknar en god relation till en enda sak så är det alltså tillit, säger Katarina Blom.
4 hörnpelare till för en god relation:
- Att det finns en ömsesidighet, att vi båda är investerade i relationen. Att vi både får ge och ta emot. Det mår alla bra av
- Att tillbringa tid tillsammans och umgås, att vi känner oss prioriterade och sedda av den andra.
- Att ha roligt tillsammans. Vi behöver uppleva delade positiva känslor för att känna att ”det här är en relation som jag vill söka upp igen”.
- Men allt handlar inte bara om hur kul man har det ihop. Den den sista pusselbiten handlar om sårbarhet och lyhördhet. För att fördjupa relationen är det viktigt att dela med sig av det som skaver – och att det tas emot på ett bra sätt. Det krävs att den andra personen svarar på ett lyhört och inkännande sätt på det du berättar.
LÄS OCKSÅ: Så får du kvinnlig vänskap att hålla
Detta kännetecknar en dålig relation
- Relationer som gör oss otrygga är sådana där det känns opålitligt och oförutsägbart. Som att personen i fråga finns där – men så plötsligt gör den inte det. Eller att vi blir bestraffade för hur vi är; ibland får du höra att du är jättebra och så plötsligt är du jättedålig. Allt detta skapar ett onödigt stresspåslag i kroppen.
- I en relation som skaver känner du av att det är en konstig stämning. Det kan vara att du bävar inför att fira jul med en viss släkting, eller att jobba i en viss arbetsgrupp. Då är det en fysisk signal att ta på allvar, i form av ett stresspåslag. Det är inget som du bara ska vifta bort och tänka att du ska tuffa till dig för att hantera. Nej, det är en dålig relation helt enkelt!
Av Carolina Eriksson