Ärtor har många fina hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.
Många tror att ärtan är en grönsak. Men ärtorna tillhör familjen Fabaceae, vilket är en grupp baljväxter. Även om vi pratar om ärtor som en grönsak, är ärtor faktiskt baljväxter, inte grönsaker.
Ärtor en bra källa till näringsämnen med flera hälsofördelar och en imponerande näringsprofil. De innehåller nästan alla viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver för att stötta viktiga processer i kroppen, för att inte tala om ett högt fiberinnehåll. Men den mest anmärkningsvärda egenskapen hos ärtor är troligen dess höga proteinhalt, vilket gör den till en riktigt bra källa till växtprotein.
LÄS OCKSÅ: Grodda ärtor och lägg i en värmande gryta
Inflammationsdämpande
Denna höga nivå av protein i ärtor har flera fördelar. Det förbättrar benhälsan och muskelstyrkan och har en roll i hälsosam vikthantering genom att aptiten kontrolleras. Tillsammans med den höga fiberhalten bidrar ärtprotein till att hålla aptiten under kontroll. Detta sker genom att nivåerna av aptitreducerande hormoner som leptin, minskar matbehovet.
Ärtor består även av fenoliska föreningar. Det är naturliga antioxidanter som kan vara effektiva mot inflammation.
LÄS OCKSÅ: Kvinnliga veganer visar bättre uthållighet än icke veganer
Ärtor som prebiotika
Den höga fiberhalten i ärtor fungerar som näring åt de goda bakterierna i tarmen och bidrar till att bibehålla tillväxten av dessa, vilket förhindrar att de ohälsosamma bakterierna förökar sig. Ärtor innehåller också en mängd mineraler som kalcium, magnesium och kalium, som stödjer hanteringen av hälsosamma blodtrycksnivåer.
Dessutom innehåller gröna ärtor karotenoider, flavonoider och vitamin C, som alla har visat sig vara bra för vår kardiovaskulär hälsa då dessa ämnen har en cellskyddande förmåga. Ärtor har även egenskaper som kan bidra till att undvika blodsockertoppar. Ärtor ett lågt GI och mat med lågt GI har visat sig vara till hjälp vid blodsockerreglering.
Av Inger Palm
Källa: Holistic