Allt vi äter kan leda till att plack bildas; en slags bakteriefylld klibbig hinna som bidrar till karies och tandköttssjukdomar. Om du ätit något sött så gör sockret att bakterierna kan frigöra syror som angriper tändernas emalj. Och när emaljen bryts ner kan hål utvecklas. Om du inte borstar tänderna eller använder tandtråd, så kan placket stelna och förkalkas till tandsten, som i sin tur kan leda till gingivit (tandköttsinflammation) med blödande, rött och svullet tandkött som följd.
8 värsta livsmedlen för dina tänder
Förutom att borsta tänderna, använda tandtråd och inte hoppa över tandläkarbesöket så kan det vara klokt att dra ner på de livsmedel som vi listar här nedanför. Eller anamma några smarta knep i samband med att du äter dem (läs mer under respektive punkt!). Då ökar dina chanser till en god tandhälsa och starka och friska tänder!
1. Citrusfrukter
Citrusfrukt, som apelsin, citron och grapefrukt, är fullspäckade med antioxidanter som C-vitamin och är dessutom gott! Men såväl de hela frukterna som deras juicer innehåller syra som kan slipa ner emaljen, vilket gör tänderna mer sårbara. Dessvärre gäller detta även när du pressar saften av en citron eller lime i ditt dricksvatten.
Tips: Försök att inkludera citrusfrukter i, eller i anslutning till, en måltid och ät dem med måtta. Skölj ner med vatten efteråt för att få bort syran från tänderna!
2. Torkad frukt
Torkad frukt; som aprikoser, fikon, katrinplommon och russin, är förstås ett bättre snack än godis, eftersom de innehåller både fibrer, vitaminer och mineraler. Men problemet är att många torkade frukter är klibbiga och därför lätt fastnar på eller mellan tänderna och i tandsprickor.
Tips: Skölj munnen med vatten efter att du ätit torkad frukt, och/eller borsta tänderna och använd tandtråd! För tändernas skull är det också bättre att välja färsk frukt, som inte innehåller en lika koncentrerad sockermängd.
3. Sura godisar
Att godis inte är bra för vare sig hälsan i stort eller för tänderna är förstås inget nytt. Men en tråkig nyhet för alla som älskar att unna sig just sura godisar är att dessa innehåller fler och olika sorters syror, vilka är extra tuffa mot dina tänder!
Förutom detta så är surt godis ofta segt, i form av exempelvis vingummin och sura nappar. Dessa fastnar i regel på tänderna en längre tid och kan därmed orsaka mer skada.
Tips: Ett bättre val för den sötsugna är att ta någon ruta choklad, eftersom choklad går snabbare att tugga och enklare kan sköljas bort från tänderna med ett glas vatten.
4. Bröd
Kanske lite förvånande att se bröd på denna lista, men visste du att redan när du tuggar bröd så bryter din saliv ner stärkelsen i brödet till socker? Brödet blir då till en klistrig, pastaliknande substans som lätt fastnar i springorna mellan tänderna, där det kan orsaka hål.
Tips: Om du är brödsugen så är det bästa valet fullkornsbröd som innehåller färre tillsatta sockerarter och som inte bryts ner lika lätt.
5. Potatischips
Chips innehåller, precis som bröd, mycket stärkelse som redan i munnen blir till socker som fastnar på och mellan tänderna, där det matar bakterierna i placket.
Tips: När du har ätit chips, använd helst tandtråd för att få bort sockerresterna som fastnat mellan tänderna.
6. Is
Man skulle kunna tro att is är harmlöst för tänderna eftersom det består av vatten. Men det kan skada emaljen att tugga på ett hårt material och göra att du råkar ut för tandskador, som spruckna tänder eller kronor som lossnar.
Tips: Använd is för att kyla ner drycker om du vill, men låt alltså bli att tugga på dem.
7. Alkohol
Alkohol torkar ut munnen på saliv – och tänderna behöver saliv för att hålla sig friska. Saliven förhindrar nämligen att mat fastnar på tänderna och hjälper till att skölja bort matrester. Det hjälper även till med att reparera tidiga tecken på karies, tandköttssjukdomar och andra infektioner i munnen.
Tips: För att förhindra muntorrhet är det bra att dricka mycket vatten och använda munskölj.
8. Kolsyrade drycker
Läsk är inte bra för tandhälsan (eller hälsan i stort), även om du dricker en ”light”-variant. Förutom att dessa innehåller sötningsmedel som kan påverka tarmfloran negativt, så kan stora mängder läsk skada dina tänder. Kolsyrad läsk gör nämligen så att placken på tänderna producerar mer syra som attackerar emaljen på tänderna. Dricker du läsk under en längre stund så blir med andra ord tänderna täckta med syra.
Mörkfärgad läsk, som cola, kan dessutom missfärga eller fläcka tänderna. Som om inte detta vore nog så torkar läsk, precis som alkohol, ut munnen som därmed får mindre av den skyddande saliven.
Tips: Borsta inte tänderna direkt efter att du druckit läsk, eftersom det till och med kan förvärra skadan.
LÄS OCKSÅ: Friskare tänder med rätt tandkräm
Vänta lite med tandborstningen
Slutligen ett litet tips om tandborstning: vänta helst med att borsta tänderna en timme efter att du ätit något riktigt sött eller surt. Detta eftersom emaljen luckras upp när en syraattack pågår i munnen – och tandborstning sliter då ännu mer på emaljen. Men drick gärna vatten, det hjälper till att skölja tänderna rena!
Källor: Healthline, Solna Dental, Smile tandvård
Mat som är bra för tänderna!
Som tur var finns det annan mat som tvärtom är bra för tänderna då de neutraliserar syra eller sköljer bort den.
- Visste du att många mejeriprodukter, som mjölk, hårdost och yoghurt, neutraliserar syraangrepp?
- Det gäller även nötter som kan ha en neutraliserande effekt.
- Mat som får dig att tugga mycket, som äpple, hårt grovt bröd och morot, stimulerar salivproduktionen och sköljer rent munnen från det socker som fastnat på tänderna.
- Allra bäst att dricka för dina tänder är vatten.
- Om du brukar äta frukt eller dricka juice till mellanmål (som ofta har en hög socker och syrahalt) kan det vara bra att dricka ett glas mjölk eller äta en bit ost direkt efteråt, eftersom det hjälper till att neutralisera syrahalten i munnen snabbt.
Näringsämnen som tänderna gillar
- Kalcium och fosfater hjälper till att återuppbygga emalj som försvunnit genom syraangrepp. De återställer och förstärker även tändernas glans och släthet.
- D-Vitamin ihop med kalcium bidrar till att stärka tänderna.
- C-vitamin håller tandköttet friskt.
- A-vitamin är bra för salivproduktionen, som är viktig för att skydda tänderna.
- Järn, magnesium och folsyra bidrar till att reparera celler i tandköttet.
- Niacin motverkar att tandköttet drar sig tillbaka.