Annons

”Dra ned på alkoholen och stärk ditt immunförsvar”

I denna tid av självisolering flyttar krogen hem till dig eller din granne genom hemleverans av både mat och alkohol. Men det gör även våld och en ökad ohälsa menar IOGT-NTO:s Emilia Pettersson som i detta debattinlägg varnar för riskerna med en uppluckring av alkohollagar och vårt förhållande till alkohol i spåren av corona.

Redaktionen

30 april, 2020
”Dra ned på alkoholen och stärk ditt immunförsvar”
Dela inlägget

I denna tid av självisolering flyttar krogen hem till dig eller din granne genom hemleverans av både mat och alkohol. Men det gör även våld och en ökad ohälsa menar IOGT-NTO:s Emilia Pettersson som i detta debattinlägg varnar för riskerna med en uppluckring av alkohollagar och vårt förhållande till alkohol i spåren av corona.

För någon vecka sedan fick jag av misstag en länk till ett träningspass på en av flera gruppchattar som jag är med i. Just denna handlade om en överraskningsfest till en gemensam kompis som nu på grund av rådande pandemi fått ställas in.

Träningspasset kom från en väninna som haft flera tumörer och fortfarande behandlas. I skuggan av den rådande pandemin påverkas inte bara de som smittas och de som vill hålla sig friska. De som redan genomgår en behandling vittnar om oro för inställda ingrepp eller avbokade läkarbesök, samtidigt som många av dem automatiskt hamnar i riskgrupp.

LÄS OCKSÅ: Större chans att lyckas med helnykterhet än kontrollerat drickande

Vi behöver rörelse och vi behöver sunda vanor. I tider av isolering verkar dock även de sunda vanorna ha tagit semester och i mitt Facebook-flöde börjar bilderna av digitala sammankomster med vinglaset i högsta hugg bli ganska repetitiva.

Annons

Hur kommer det sig att alkohol som är ett av de ämnen som drabbar immunförsvaret värst fått ett så stort utrymme just nu?

LÄS OCKSÅ: Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

När kroppen bryter ner alkohol bildas acetaldehyd, ett ämne som skadar vårt DNA och orsakar cancer. Är det verkligen det vi signar upp på när vi visar upp vårt vinglas på sociala medier? Skulle vi visa upp en cigarett med samma iver när vi vet att den ger lungcancer? Förmodligen inte.

Det pågår nämligen en parallell kamp från alkoholproducenterna för att på ett kreativt sätt luckra upp alkohollagstiftningar i skuggan av pandemin. Vin- och spritproducenternas lobbyister satsar just nu stora resurser för att du ska ta ett glas vin till middagen, gärna även till lunchen. Det finns ju ingen arbetsgivare som kommer att känna av lukten av alkohol nu när de flesta av oss jobbar hemma. Det har handlat om att tillåta gårdsförsäljning, sänka skatten på alkohol och sist men inte minst att få krogen att leverera hem middagen tillsammans med alkoholen till din dörr. Därmed flyttar krogen hem till dig på fredagskvällen och alla de som aldrig skulle dricka framför sina barn lättar på alkoholreglerna.

LÄS OCKSÅ: Unga dricker allt mindre – har inte tid med alkohol

Annons

Lite vin, lite frånvarande vuxna, lite baksmälla … Vi flyttar på gränsen mellan det publika och det privata och i kölvattnet ser vi hur samtalen till kvinnojourerna ökar, de oroliga barnen ringer Bris och våldet flyttar från krogen hem till dig eller din granne.

Alla super inte till och slåss hemma, men om betydligt fler dricker hemma istället för ute så kommer konsekvent dess baksidor att flytta till hemmet. Och betydligt fler spelar roulett med sin egen hälsa och immunförsvar genom att dricka alkohol. Fylla och bakfylla är som julafton för coronaviruset, vi tappar hämningar, kollen på den sociala distanseringen och den försiktigheten vi är väl medvetna om att vi ska ha när vi umgås bland folk.

Kännedomen om detta har gjort att flera länder, däribland Sydafrika, har slutat sälja alkohol under viruskarantänen och antalet våldsbrott har minskat dramatiskt. Under de nio första dagarna av karantänen mördades 94 personer, jämfört med 326 under samma period förra året och våldtäkterna minskade från 699 till 101.

Nu är alkoholförbud inte en universallösning på allt ont i världen, men helt klart kan en minskad totalkonsumtion leda till positiva effekter och framförallt avlasta vården så att de kan fokusera på att ta hand om virussmittade och slippa fyllebråk.

Emilia Pettersson, politisk sekreterare IOGT-NTO

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Annons
Fakta

Fördelar med att skippa alkoholen

1. Förbättrad fysisk hälsa I form av viktminskning, bättre matsmältning, ökad energi och klarare hy.
2. Underlättar hälsosamma val Som att äta bra mat, dricka mer vatten, träna mer och sova bättre. Gör det lättare att sätta mål som går att leva upp till.
3. Sömnen förbättras
Sömnstörningar minskar oftast och du blir mer utvilad.
4. Immunförsvaret stärks
Alkohol hämmar benmärgens förmåga att bilda försvarsceller som ska skydda kroppen från infektioner och du blir därför lättare sjuk. Att välja bort alkohol har positiva effekter både på lång och kort sikt.
5. Bra för blodtrycket
Alkohol kan orsaka högt blodtryck, genom att avstå kan blodtrycket sjunka.
6. Omgivningen mår bättre
Omgivning blir glad över ditt val, särskilt små barn för vilka kontakt med alkoholpåverkade vuxna kan vara påfrestande.
7. Tänker klarare
En opåverkad hjärna fungerar bättre. Det är lättare att hålla reda på saker, strukturera vardagen och fungera på jobbet.
8. Sparar tid och pengar
Alkoholfria alternativ är billigare. Om du skippar alkoholen så slipper du inte bara bakisångesten dagen efter, du får mer tid att göra saker du verkligen gillar.
9. Piggare och bättre fokus
Hjärnan fungerar betydligt bättre om vi sover ordentligt. Minnet förbättras och förmågan till struktur både privat och i arbetslivet förbättras.
10. Minskad risk för sjukdom och olyckor
Hög alkoholkonsumtion medför ökad risk för olyckor. Även risken för cancer och psykisk ohälsa ökar, dessutom riskerar lever och njurar att skadas.
Källa: IOGT NTO


Emilia Pettersson

Annons