Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Filmen “The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har sedan den hade premiär inspirerat många både kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

I höstas hade dokumentärfilmen "The Game Changers" premiär och kan idag ses på iTunes och Netflix. Stora namn som James Cameron, Arnold Schwarzenegger och Jackie Chan har tillsammans producerat filmen. Det bärande budskapet är att vi inte behöver animaliskt protein för att kunna träna hårt. Även hälsovinster av en växtbaserad kost lyfts, liksom vinster för miljön. Högt ansedda läkare, vetenskapsmän och elitidrottare intervjuas. Rörande och inspirerande personliga berättelser varvas med diagram som sammanfattar forskning på området.

Inte oväntat har filmen inspirerat många att äta mer eller helt från växtriket. Aftonbladets Oscar Forsberg och årets Miljöhjälte Magnus Carlson är några som talat offentligt om detta och Therese Alshammar har hyllat filmen. Även Dolph Lundgren äter veganskt efter att ha sett filmen och har talat om alla fördelar han upplevt – bland annat att sexlivet förbättrats. Nyligen gick simstjärnan Sarah Sjöström ut och berättade att hon börjat äta vegetariskt och ständigt slår nya rekord i gymmet. Inspirationen kom i första hand från Lars Frölander och Therese Alshammar.

 

Kunskapen att en helt växtbaserad kost – med tillskott av B-12 – är näringsriktig i alla livets skeden börjar få mer spridning. Ju mer vi äter från växtriket, desto mer gynnas både miljö och hälsa (något du kan läsa mer om här samt här). I ljuset av detta börjar fler känna obehag inför att stödja en industri som avlar sönder kännande varelser, föder upp dem under hemska förhållanden och sedan dödar dem i späd ålder. Budskapet från "The Game Changers" – att vi kan fortsätta att träna intensivt utan att stödja denna industri, är förstås en stor lättnad. Personligen tror jag att filmen kommer vara en milstolpe när historien skrivs om i det gröna kostskifte som nu pågår.

LÄS OCKSÅ: Studie: Växtbaserad kost gav positiva hälsoeffekter

Men vissa reagerar negativt på filmens budskap. I USA är det framförallt en artikel i Men’s Health som fått stor spridning, liksom ett blogginlägg från en tränande näringsfysiolog vid namn Layne Norton. Den förra har fått svar från James Loomis och den andra från Garth Davis, båda läkare och experter som medverkar i "The Game Changers".

I Sverige har det också hörts negativa tongångar. Aftonbladet kallade filmen för en ”veganpredikan” och DN:s recension var i samma stil. LCHF-bloggen Diet Doctor har skrivit två negativa artiklar, en recension och en artikel med kompletterande invändningar mot filmens budskap – invändningar utan sakligt värde enligt min mening .

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

På sin blogg Träningslära har träningsprofilen Jacob Gudiol i en recension kritiserat "The Game Changers". Bloggen är återkommande negativ gentemot vegetariskt i allmänhet och veganer i synnerhet. Organisationen Läkare för framtiden där jag är ordförande lyfter gärna hälsovinster med ett helt växtbaserat ätande. Vi anses vara en ”propagandamaskin för veganism” (Många i Läkare för framtiden är inte veganer men jag är det för den som undrar).

Recensionen lägger en stor textmassa på att visa att proteinintaget minskar, trots att det anses tillräckligt för en vegan samt att det klagas på avsaknaden av praktisk vägledning. Filmens berättare James Wilks beskrivs som en ”random idrottare utan tidigare utbildning inom området” – en beskrivning som skulle kunna passa ganska väl in på Gudiol själv. Det spekuleras att James Wilks inte skulle ha läst några vetenskapliga studier utan bara tittat på youtube-klipp. Det påpekas att de personliga berättelserna i filmen inte är något vetenskapligt bevis trots att ingen har påstått detta. Han spekulerar vidare att test i filmen där blodet blev grumligare efter en animalisk måltid än efter en vegansk skulle vara riggat med mer fett i den animaliska. Testet där nattliga erektioner blev 500 procent fler efter en vegansk måltid än efter en med animalier menar Jacob Gudiol skulle kunna bero på att försökspersonerna var mer vana vid mätutrustningen natt två, även detta långsökta spekulationer.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Personligen råder jag alla att se "The Game Changers", speciellt om du har en ambition att minska mängden animalier i kosten och vill ha lite mer inspiration. Vetenskapen som presenteras i filmen är solid och tolkas korrekt. Alla personliga berättelser kan ge intrycket att en växtbaserad kost ger säkra fördelar vid idrott. Det är värt att poängtera att detta inte är vetenskapligt bevisat. Detta påpekas även i en analys av filmen som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan. Men det är ingen i filmen som påstår detta. I övrigt får det mesta i filmen ett reserverat medhåll i analysen.

 

Litteraturgenomgångar har visat att vegetarisk kost inte försämrar prestation, något som fått bifall av Sveriges olympiska kommitté, eller så indikeras fördelar som i denna studie. Sett till de preliminära data som finns utesluter jag inte att framtida forskning kan komma att visa på ökad prestation till följd av en växtbaserad kost men det återstår att se.

Men om vi åtminstone vet att våra prestationer inte försämras, är inte en växtbaserad kost ett naturligt val även när vi idrottar? Vi vill ju inte försämra vår hälsa, förstöra miljön eller låta oskyldiga varelser komma till skada i onödan. Genom att låta våra måltider vara helt växtbaserade omsätter vi dessa värderingar i handling. Låt oss lyssna mer till dessa värderingar och mindre till de som, ibland högljutt och aggressivt vill verka för fortsatt köttätande till varje pris.

Av David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!