Filmen “The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har sedan den hade premiär inspirerat många både kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

I höstas hade dokumentärfilmen "The Game Changers" premiär och kan idag ses på iTunes och Netflix. Stora namn som James Cameron, Arnold Schwarzenegger och Jackie Chan har tillsammans producerat filmen. Det bärande budskapet är att vi inte behöver animaliskt protein för att kunna träna hårt. Även hälsovinster av en växtbaserad kost lyfts, liksom vinster för miljön. Högt ansedda läkare, vetenskapsmän och elitidrottare intervjuas. Rörande och inspirerande personliga berättelser varvas med diagram som sammanfattar forskning på området.

Inte oväntat har filmen inspirerat många att äta mer eller helt från växtriket. Aftonbladets Oscar Forsberg och årets Miljöhjälte Magnus Carlson är några som talat offentligt om detta och Therese Alshammar har hyllat filmen. Även Dolph Lundgren äter veganskt efter att ha sett filmen och har talat om alla fördelar han upplevt – bland annat att sexlivet förbättrats. Nyligen gick simstjärnan Sarah Sjöström ut och berättade att hon börjat äta vegetariskt och ständigt slår nya rekord i gymmet. Inspirationen kom i första hand från Lars Frölander och Therese Alshammar.

 

Kunskapen att en helt växtbaserad kost – med tillskott av B-12 – är näringsriktig i alla livets skeden börjar få mer spridning. Ju mer vi äter från växtriket, desto mer gynnas både miljö och hälsa (något du kan läsa mer om här samt här). I ljuset av detta börjar fler känna obehag inför att stödja en industri som avlar sönder kännande varelser, föder upp dem under hemska förhållanden och sedan dödar dem i späd ålder. Budskapet från "The Game Changers" – att vi kan fortsätta att träna intensivt utan att stödja denna industri, är förstås en stor lättnad. Personligen tror jag att filmen kommer vara en milstolpe när historien skrivs om i det gröna kostskifte som nu pågår.

LÄS OCKSÅ: Studie: Växtbaserad kost gav positiva hälsoeffekter

Men vissa reagerar negativt på filmens budskap. I USA är det framförallt en artikel i Men’s Health som fått stor spridning, liksom ett blogginlägg från en tränande näringsfysiolog vid namn Layne Norton. Den förra har fått svar från James Loomis och den andra från Garth Davis, båda läkare och experter som medverkar i "The Game Changers".

I Sverige har det också hörts negativa tongångar. Aftonbladet kallade filmen för en ”veganpredikan” och DN:s recension var i samma stil. LCHF-bloggen Diet Doctor har skrivit två negativa artiklar, en recension och en artikel med kompletterande invändningar mot filmens budskap – invändningar utan sakligt värde enligt min mening .

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

På sin blogg Träningslära har träningsprofilen Jacob Gudiol i en recension kritiserat "The Game Changers". Bloggen är återkommande negativ gentemot vegetariskt i allmänhet och veganer i synnerhet. Organisationen Läkare för framtiden där jag är ordförande lyfter gärna hälsovinster med ett helt växtbaserat ätande. Vi anses vara en ”propagandamaskin för veganism” (Många i Läkare för framtiden är inte veganer men jag är det för den som undrar).

Recensionen lägger en stor textmassa på att visa att proteinintaget minskar, trots att det anses tillräckligt för en vegan samt att det klagas på avsaknaden av praktisk vägledning. Filmens berättare James Wilks beskrivs som en ”random idrottare utan tidigare utbildning inom området” – en beskrivning som skulle kunna passa ganska väl in på Gudiol själv. Det spekuleras att James Wilks inte skulle ha läst några vetenskapliga studier utan bara tittat på youtube-klipp. Det påpekas att de personliga berättelserna i filmen inte är något vetenskapligt bevis trots att ingen har påstått detta. Han spekulerar vidare att test i filmen där blodet blev grumligare efter en animalisk måltid än efter en vegansk skulle vara riggat med mer fett i den animaliska. Testet där nattliga erektioner blev 500 procent fler efter en vegansk måltid än efter en med animalier menar Jacob Gudiol skulle kunna bero på att försökspersonerna var mer vana vid mätutrustningen natt två, även detta långsökta spekulationer.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Personligen råder jag alla att se "The Game Changers", speciellt om du har en ambition att minska mängden animalier i kosten och vill ha lite mer inspiration. Vetenskapen som presenteras i filmen är solid och tolkas korrekt. Alla personliga berättelser kan ge intrycket att en växtbaserad kost ger säkra fördelar vid idrott. Det är värt att poängtera att detta inte är vetenskapligt bevisat. Detta påpekas även i en analys av filmen som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan. Men det är ingen i filmen som påstår detta. I övrigt får det mesta i filmen ett reserverat medhåll i analysen.

 

Litteraturgenomgångar har visat att vegetarisk kost inte försämrar prestation, något som fått bifall av Sveriges olympiska kommitté, eller så indikeras fördelar som i denna studie. Sett till de preliminära data som finns utesluter jag inte att framtida forskning kan komma att visa på ökad prestation till följd av en växtbaserad kost men det återstår att se.

Men om vi åtminstone vet att våra prestationer inte försämras, är inte en växtbaserad kost ett naturligt val även när vi idrottar? Vi vill ju inte försämra vår hälsa, förstöra miljön eller låta oskyldiga varelser komma till skada i onödan. Genom att låta våra måltider vara helt växtbaserade omsätter vi dessa värderingar i handling. Låt oss lyssna mer till dessa värderingar och mindre till de som, ibland högljutt och aggressivt vill verka för fortsatt köttätande till varje pris.

Av David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.