Filmen “The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har sedan den hade premiär inspirerat många både kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

I höstas hade dokumentärfilmen "The Game Changers" premiär och kan idag ses på iTunes och Netflix. Stora namn som James Cameron, Arnold Schwarzenegger och Jackie Chan har tillsammans producerat filmen. Det bärande budskapet är att vi inte behöver animaliskt protein för att kunna träna hårt. Även hälsovinster av en växtbaserad kost lyfts, liksom vinster för miljön. Högt ansedda läkare, vetenskapsmän och elitidrottare intervjuas. Rörande och inspirerande personliga berättelser varvas med diagram som sammanfattar forskning på området.

Inte oväntat har filmen inspirerat många att äta mer eller helt från växtriket. Aftonbladets Oscar Forsberg och årets Miljöhjälte Magnus Carlson är några som talat offentligt om detta och Therese Alshammar har hyllat filmen. Även Dolph Lundgren äter veganskt efter att ha sett filmen och har talat om alla fördelar han upplevt – bland annat att sexlivet förbättrats. Nyligen gick simstjärnan Sarah Sjöström ut och berättade att hon börjat äta vegetariskt och ständigt slår nya rekord i gymmet. Inspirationen kom i första hand från Lars Frölander och Therese Alshammar.

 

Kunskapen att en helt växtbaserad kost – med tillskott av B-12 – är näringsriktig i alla livets skeden börjar få mer spridning. Ju mer vi äter från växtriket, desto mer gynnas både miljö och hälsa (något du kan läsa mer om här samt här). I ljuset av detta börjar fler känna obehag inför att stödja en industri som avlar sönder kännande varelser, föder upp dem under hemska förhållanden och sedan dödar dem i späd ålder. Budskapet från "The Game Changers" – att vi kan fortsätta att träna intensivt utan att stödja denna industri, är förstås en stor lättnad. Personligen tror jag att filmen kommer vara en milstolpe när historien skrivs om i det gröna kostskifte som nu pågår.

LÄS OCKSÅ: Studie: Växtbaserad kost gav positiva hälsoeffekter

Men vissa reagerar negativt på filmens budskap. I USA är det framförallt en artikel i Men’s Health som fått stor spridning, liksom ett blogginlägg från en tränande näringsfysiolog vid namn Layne Norton. Den förra har fått svar från James Loomis och den andra från Garth Davis, båda läkare och experter som medverkar i "The Game Changers".

I Sverige har det också hörts negativa tongångar. Aftonbladet kallade filmen för en ”veganpredikan” och DN:s recension var i samma stil. LCHF-bloggen Diet Doctor har skrivit två negativa artiklar, en recension och en artikel med kompletterande invändningar mot filmens budskap – invändningar utan sakligt värde enligt min mening .

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

På sin blogg Träningslära har träningsprofilen Jacob Gudiol i en recension kritiserat "The Game Changers". Bloggen är återkommande negativ gentemot vegetariskt i allmänhet och veganer i synnerhet. Organisationen Läkare för framtiden där jag är ordförande lyfter gärna hälsovinster med ett helt växtbaserat ätande. Vi anses vara en ”propagandamaskin för veganism” (Många i Läkare för framtiden är inte veganer men jag är det för den som undrar).

Recensionen lägger en stor textmassa på att visa att proteinintaget minskar, trots att det anses tillräckligt för en vegan samt att det klagas på avsaknaden av praktisk vägledning. Filmens berättare James Wilks beskrivs som en ”random idrottare utan tidigare utbildning inom området” – en beskrivning som skulle kunna passa ganska väl in på Gudiol själv. Det spekuleras att James Wilks inte skulle ha läst några vetenskapliga studier utan bara tittat på youtube-klipp. Det påpekas att de personliga berättelserna i filmen inte är något vetenskapligt bevis trots att ingen har påstått detta. Han spekulerar vidare att test i filmen där blodet blev grumligare efter en animalisk måltid än efter en vegansk skulle vara riggat med mer fett i den animaliska. Testet där nattliga erektioner blev 500 procent fler efter en vegansk måltid än efter en med animalier menar Jacob Gudiol skulle kunna bero på att försökspersonerna var mer vana vid mätutrustningen natt två, även detta långsökta spekulationer.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Personligen råder jag alla att se "The Game Changers", speciellt om du har en ambition att minska mängden animalier i kosten och vill ha lite mer inspiration. Vetenskapen som presenteras i filmen är solid och tolkas korrekt. Alla personliga berättelser kan ge intrycket att en växtbaserad kost ger säkra fördelar vid idrott. Det är värt att poängtera att detta inte är vetenskapligt bevisat. Detta påpekas även i en analys av filmen som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan. Men det är ingen i filmen som påstår detta. I övrigt får det mesta i filmen ett reserverat medhåll i analysen.

 

Litteraturgenomgångar har visat att vegetarisk kost inte försämrar prestation, något som fått bifall av Sveriges olympiska kommitté, eller så indikeras fördelar som i denna studie. Sett till de preliminära data som finns utesluter jag inte att framtida forskning kan komma att visa på ökad prestation till följd av en växtbaserad kost men det återstår att se.

Men om vi åtminstone vet att våra prestationer inte försämras, är inte en växtbaserad kost ett naturligt val även när vi idrottar? Vi vill ju inte försämra vår hälsa, förstöra miljön eller låta oskyldiga varelser komma till skada i onödan. Genom att låta våra måltider vara helt växtbaserade omsätter vi dessa värderingar i handling. Låt oss lyssna mer till dessa värderingar och mindre till de som, ibland högljutt och aggressivt vill verka för fortsatt köttätande till varje pris.

Av David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.