Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Filmen “The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har sedan den hade premiär inspirerat många både kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

I höstas hade dokumentärfilmen "The Game Changers" premiär och kan idag ses på iTunes och Netflix. Stora namn som James Cameron, Arnold Schwarzenegger och Jackie Chan har tillsammans producerat filmen. Det bärande budskapet är att vi inte behöver animaliskt protein för att kunna träna hårt. Även hälsovinster av en växtbaserad kost lyfts, liksom vinster för miljön. Högt ansedda läkare, vetenskapsmän och elitidrottare intervjuas. Rörande och inspirerande personliga berättelser varvas med diagram som sammanfattar forskning på området.

Inte oväntat har filmen inspirerat många att äta mer eller helt från växtriket. Aftonbladets Oscar Forsberg och årets Miljöhjälte Magnus Carlson är några som talat offentligt om detta och Therese Alshammar har hyllat filmen. Även Dolph Lundgren äter veganskt efter att ha sett filmen och har talat om alla fördelar han upplevt – bland annat att sexlivet förbättrats. Nyligen gick simstjärnan Sarah Sjöström ut och berättade att hon börjat äta vegetariskt och ständigt slår nya rekord i gymmet. Inspirationen kom i första hand från Lars Frölander och Therese Alshammar.

 

Kunskapen att en helt växtbaserad kost – med tillskott av B-12 – är näringsriktig i alla livets skeden börjar få mer spridning. Ju mer vi äter från växtriket, desto mer gynnas både miljö och hälsa (något du kan läsa mer om här samt här). I ljuset av detta börjar fler känna obehag inför att stödja en industri som avlar sönder kännande varelser, föder upp dem under hemska förhållanden och sedan dödar dem i späd ålder. Budskapet från "The Game Changers" – att vi kan fortsätta att träna intensivt utan att stödja denna industri, är förstås en stor lättnad. Personligen tror jag att filmen kommer vara en milstolpe när historien skrivs om i det gröna kostskifte som nu pågår.

LÄS OCKSÅ: Studie: Växtbaserad kost gav positiva hälsoeffekter

Men vissa reagerar negativt på filmens budskap. I USA är det framförallt en artikel i Men’s Health som fått stor spridning, liksom ett blogginlägg från en tränande näringsfysiolog vid namn Layne Norton. Den förra har fått svar från James Loomis och den andra från Garth Davis, båda läkare och experter som medverkar i "The Game Changers".

I Sverige har det också hörts negativa tongångar. Aftonbladet kallade filmen för en ”veganpredikan” och DN:s recension var i samma stil. LCHF-bloggen Diet Doctor har skrivit två negativa artiklar, en recension och en artikel med kompletterande invändningar mot filmens budskap – invändningar utan sakligt värde enligt min mening .

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

På sin blogg Träningslära har träningsprofilen Jacob Gudiol i en recension kritiserat "The Game Changers". Bloggen är återkommande negativ gentemot vegetariskt i allmänhet och veganer i synnerhet. Organisationen Läkare för framtiden där jag är ordförande lyfter gärna hälsovinster med ett helt växtbaserat ätande. Vi anses vara en ”propagandamaskin för veganism” (Många i Läkare för framtiden är inte veganer men jag är det för den som undrar).

Recensionen lägger en stor textmassa på att visa att proteinintaget minskar, trots att det anses tillräckligt för en vegan samt att det klagas på avsaknaden av praktisk vägledning. Filmens berättare James Wilks beskrivs som en ”random idrottare utan tidigare utbildning inom området” – en beskrivning som skulle kunna passa ganska väl in på Gudiol själv. Det spekuleras att James Wilks inte skulle ha läst några vetenskapliga studier utan bara tittat på youtube-klipp. Det påpekas att de personliga berättelserna i filmen inte är något vetenskapligt bevis trots att ingen har påstått detta. Han spekulerar vidare att test i filmen där blodet blev grumligare efter en animalisk måltid än efter en vegansk skulle vara riggat med mer fett i den animaliska. Testet där nattliga erektioner blev 500 procent fler efter en vegansk måltid än efter en med animalier menar Jacob Gudiol skulle kunna bero på att försökspersonerna var mer vana vid mätutrustningen natt två, även detta långsökta spekulationer.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Personligen råder jag alla att se "The Game Changers", speciellt om du har en ambition att minska mängden animalier i kosten och vill ha lite mer inspiration. Vetenskapen som presenteras i filmen är solid och tolkas korrekt. Alla personliga berättelser kan ge intrycket att en växtbaserad kost ger säkra fördelar vid idrott. Det är värt att poängtera att detta inte är vetenskapligt bevisat. Detta påpekas även i en analys av filmen som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan. Men det är ingen i filmen som påstår detta. I övrigt får det mesta i filmen ett reserverat medhåll i analysen.

 

Litteraturgenomgångar har visat att vegetarisk kost inte försämrar prestation, något som fått bifall av Sveriges olympiska kommitté, eller så indikeras fördelar som i denna studie. Sett till de preliminära data som finns utesluter jag inte att framtida forskning kan komma att visa på ökad prestation till följd av en växtbaserad kost men det återstår att se.

Men om vi åtminstone vet att våra prestationer inte försämras, är inte en växtbaserad kost ett naturligt val även när vi idrottar? Vi vill ju inte försämra vår hälsa, förstöra miljön eller låta oskyldiga varelser komma till skada i onödan. Genom att låta våra måltider vara helt växtbaserade omsätter vi dessa värderingar i handling. Låt oss lyssna mer till dessa värderingar och mindre till de som, ibland högljutt och aggressivt vill verka för fortsatt köttätande till varje pris.

Av David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.