Annons
Annons

Filmen ”The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

Redaktionen

26 januari, 2020
Filmen ”The Game Changers” – en milstolpe i det gröna kostskiftet
Dela inlägget

Dokumentärfilmen ”The Game Changers” har sedan den hade premiär inspirerat många både kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

I höstas hade dokumentärfilmen ”The Game Changers” premiär och kan idag ses på iTunes och Netflix. Stora namn som James Cameron, Arnold Schwarzenegger och Jackie Chan har tillsammans producerat filmen. Det bärande budskapet är att vi inte behöver animaliskt protein för att kunna träna hårt. Även hälsovinster av en växtbaserad kost lyfts, liksom vinster för miljön. Högt ansedda läkare, vetenskapsmän och elitidrottare intervjuas. Rörande och inspirerande personliga berättelser varvas med diagram som sammanfattar forskning på området.

Inte oväntat har filmen inspirerat många att äta mer eller helt från växtriket. Aftonbladets Oscar Forsberg och årets Miljöhjälte Magnus Carlson är några som talat offentligt om detta och Therese Alshammar har hyllat filmen. Även Dolph Lundgren äter veganskt efter att ha sett filmen och har talat om alla fördelar han upplevt – bland annat att sexlivet förbättrats. Nyligen gick simstjärnan Sarah Sjöström ut och berättade att hon börjat äta vegetariskt och ständigt slår nya rekord i gymmet. Inspirationen kom i första hand från Lars Frölander och Therese Alshammar.

Kunskapen att en helt växtbaserad kost – med tillskott av B-12 – är näringsriktig i alla livets skeden börjar få mer spridning. Ju mer vi äter från växtriket, desto mer gynnas både miljö och hälsa (något du kan läsa mer om här samt här). I ljuset av detta börjar fler känna obehag inför att stödja en industri som avlar sönder kännande varelser, föder upp dem under hemska förhållanden och sedan dödar dem i späd ålder. Budskapet från ”The Game Changers” – att vi kan fortsätta att träna intensivt utan att stödja denna industri, är förstås en stor lättnad. Personligen tror jag att filmen kommer vara en milstolpe när historien skrivs om i det gröna kostskifte som nu pågår.

LÄS OCKSÅ: Studie: Växtbaserad kost gav positiva hälsoeffekter

Men vissa reagerar negativt på filmens budskap. I USA är det framförallt en artikel i Men’s Health som fått stor spridning, liksom ett blogginlägg från en tränande näringsfysiolog vid namn Layne Norton. Den förra har fått svar från James Loomis och den andra från Garth Davis, båda läkare och experter som medverkar i ”The Game Changers”.

I Sverige har det också hörts negativa tongångar. Aftonbladet kallade filmen för en ”veganpredikan” och DN:s recension var i samma stil. LCHF-bloggen Diet Doctor har skrivit två negativa artiklar, en recension och en artikel med kompletterande invändningar mot filmens budskap – invändningar utan sakligt värde enligt min mening .

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

På sin blogg Träningslära har träningsprofilen Jacob Gudiol i en recension kritiserat ”The Game Changers”. Bloggen är återkommande negativ gentemot vegetariskt i allmänhet och veganer i synnerhet. Organisationen Läkare för framtiden där jag är ordförande lyfter gärna hälsovinster med ett helt växtbaserat ätande. Vi anses vara en ”propagandamaskin för veganism” (Många i Läkare för framtiden är inte veganer men jag är det för den som undrar).

Recensionen lägger en stor textmassa på att visa att proteinintaget minskar, trots att det anses tillräckligt för en vegan samt att det klagas på avsaknaden av praktisk vägledning. Filmens berättare James Wilks beskrivs som en ”random idrottare utan tidigare utbildning inom området” – en beskrivning som skulle kunna passa ganska väl in på Gudiol själv. Det spekuleras att James Wilks inte skulle ha läst några vetenskapliga studier utan bara tittat på youtube-klipp. Det påpekas att de personliga berättelserna i filmen inte är något vetenskapligt bevis trots att ingen har påstått detta. Han spekulerar vidare att test i filmen där blodet blev grumligare efter en animalisk måltid än efter en vegansk skulle vara riggat med mer fett i den animaliska. Testet där nattliga erektioner blev 500 procent fler efter en vegansk måltid än efter en med animalier menar Jacob Gudiol skulle kunna bero på att försökspersonerna var mer vana vid mätutrustningen natt två, även detta långsökta spekulationer.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Personligen råder jag alla att se ”The Game Changers”, speciellt om du har en ambition att minska mängden animalier i kosten och vill ha lite mer inspiration. Vetenskapen som presenteras i filmen är solid och tolkas korrekt. Alla personliga berättelser kan ge intrycket att en växtbaserad kost ger säkra fördelar vid idrott. Det är värt att poängtera att detta inte är vetenskapligt bevisat. Detta påpekas även i en analys av filmen som publicerades i Svenska Dagbladet i veckan. Men det är ingen i filmen som påstår detta. I övrigt får det mesta i filmen ett reserverat medhåll i analysen.

Litteraturgenomgångar har visat att vegetarisk kost inte försämrar prestation, något som fått bifall av Sveriges olympiska kommitté, eller så indikeras fördelar som i denna studie. Sett till de preliminära data som finns utesluter jag inte att framtida forskning kan komma att visa på ökad prestation till följd av en växtbaserad kost men det återstår att se.

Men om vi åtminstone vet att våra prestationer inte försämras, är inte en växtbaserad kost ett naturligt val även när vi idrottar? Vi vill ju inte försämra vår hälsa, förstöra miljön eller låta oskyldiga varelser komma till skada i onödan. Genom att låta våra måltider vara helt växtbaserade omsätter vi dessa värderingar i handling. Låt oss lyssna mer till dessa värderingar och mindre till de som, ibland högljutt och aggressivt vill verka för fortsatt köttätande till varje pris.

Av David Stenholtz, bitr. överläkare onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Annons
Annons