Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

De testade vinerna visade sig innehålla mer eller mindre stora mängder sulfiter och konserveringsmedel, även rester av det kontroversiella bekämpningsmedlet Rondup hittades i flera av vinerna varav ett ekologiskt.

 

Svaveldioxid kan ge svåra allergiska reaktioner
Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid eller sulfiter i vinerna, skriver Testfakta på sin hemsida. För någon som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till dig som vill ta ett alkoholstopp

Värre för astmatiker och allergiker
Medan astmatiker och överkänsliga kan reagera på ännu lägre halter. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner

Professor kräver märkning
Testfakta har talat med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, som säger att han blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han menar att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet. Han säger att de flesta brukar klara 10 milligram per liter men att den som är överkänslig bör undvika halter över 100 milligram. Christer Janson anser att så höga halter borde märkas ut på förpackningen.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra anses inte vara farligt att förtära men kan ge röda utslag runt munnen.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Ingen märkning på gång i nuläget
Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin från tillverkarna, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring är inte aktuell i nuläget, men EU-kommissionen granskar halterna av sulfiter och reglerna kan komma att ses över i framtiden.

 

"Känns både onödigt och otidsenligt"
Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson som numera utbildar sommelierer till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Rester av bekämpningsmedel även i ekovin
Testfakta analyserade även för rester av bekämningsmedel bland andra det omstridda ogräsmedlet glyfosat som av Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerats som troligen cancerframkallande. Halterna var generellt låga i de testade vinerna, men anmärkningsvärt är att rester av glyfosat även hittades i ett ekologiskt vin. Där det absolut inte ska finnas, fyndet stämmer dock väl överens med ett amerikanskt test som nyligen visade att rester av glyfosat återfanns i del flesta vanliga amerikanska öl och vinsorter – inklusive de ekologiska.

Av redaktionen


Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.