Annons
Annons

Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

Redaktionen

19 juli, 2019
Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin
Dela inlägget

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

De testade vinerna visade sig innehålla mer eller mindre stora mängder sulfiter och konserveringsmedel, även rester av det kontroversiella bekämpningsmedlet Rondup hittades i flera av vinerna varav ett ekologiskt.

Svaveldioxid kan ge svåra allergiska reaktioner
Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid eller sulfiter i vinerna, skriver Testfakta på sin hemsida. För någon som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till dig som vill ta ett alkoholstopp

Värre för astmatiker och allergiker
Medan astmatiker och överkänsliga kan reagera på ännu lägre halter. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner

Professor kräver märkning
Testfakta har talat med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, som säger att han blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han menar att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet. Han säger att de flesta brukar klara 10 milligram per liter men att den som är överkänslig bör undvika halter över 100 milligram. Christer Janson anser att så höga halter borde märkas ut på förpackningen.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra anses inte vara farligt att förtära men kan ge röda utslag runt munnen.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Ingen märkning på gång i nuläget
Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin från tillverkarna, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring är inte aktuell i nuläget, men EU-kommissionen granskar halterna av sulfiter och reglerna kan komma att ses över i framtiden.

”Känns både onödigt och otidsenligt”
Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson som numera utbildar sommelierer till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Rester av bekämpningsmedel även i ekovin
Testfakta analyserade även för rester av bekämningsmedel bland andra det omstridda ogräsmedlet glyfosat som av Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerats som troligen cancerframkallande. Halterna var generellt låga i de testade vinerna, men anmärkningsvärt är att rester av glyfosat även hittades i ett ekologiskt vin. Där det absolut inte ska finnas, fyndet stämmer dock väl överens med ett amerikanskt test som nyligen visade att rester av glyfosat återfanns i del flesta vanliga amerikanska öl och vinsorter – inklusive de ekologiska.

Av redaktionen

Annons
Fakta

Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Annons
Annons