Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

De testade vinerna visade sig innehålla mer eller mindre stora mängder sulfiter och konserveringsmedel, även rester av det kontroversiella bekämpningsmedlet Rondup hittades i flera av vinerna varav ett ekologiskt.

 

Svaveldioxid kan ge svåra allergiska reaktioner
Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid eller sulfiter i vinerna, skriver Testfakta på sin hemsida. För någon som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till dig som vill ta ett alkoholstopp

Värre för astmatiker och allergiker
Medan astmatiker och överkänsliga kan reagera på ännu lägre halter. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner

Professor kräver märkning
Testfakta har talat med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, som säger att han blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han menar att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet. Han säger att de flesta brukar klara 10 milligram per liter men att den som är överkänslig bör undvika halter över 100 milligram. Christer Janson anser att så höga halter borde märkas ut på förpackningen.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra anses inte vara farligt att förtära men kan ge röda utslag runt munnen.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Ingen märkning på gång i nuläget
Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin från tillverkarna, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring är inte aktuell i nuläget, men EU-kommissionen granskar halterna av sulfiter och reglerna kan komma att ses över i framtiden.

 

"Känns både onödigt och otidsenligt"
Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson som numera utbildar sommelierer till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Rester av bekämpningsmedel även i ekovin
Testfakta analyserade även för rester av bekämningsmedel bland andra det omstridda ogräsmedlet glyfosat som av Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerats som troligen cancerframkallande. Halterna var generellt låga i de testade vinerna, men anmärkningsvärt är att rester av glyfosat även hittades i ett ekologiskt vin. Där det absolut inte ska finnas, fyndet stämmer dock väl överens med ett amerikanskt test som nyligen visade att rester av glyfosat återfanns i del flesta vanliga amerikanska öl och vinsorter – inklusive de ekologiska.

Av redaktionen


Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Hälsa

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.