Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin | Kurera.se

Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

De testade vinerna visade sig innehålla mer eller mindre stora mängder sulfiter och konserveringsmedel, även rester av det kontroversiella bekämpningsmedlet Rondup hittades i flera av vinerna varav ett ekologiskt.

 

Svaveldioxid kan ge svåra allergiska reaktioner
Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid eller sulfiter i vinerna, skriver Testfakta på sin hemsida. För någon som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till dig som vill ta ett alkoholstopp

Värre för astmatiker och allergiker
Medan astmatiker och överkänsliga kan reagera på ännu lägre halter. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner

Professor kräver märkning
Testfakta har talat med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, som säger att han blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han menar att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet. Han säger att de flesta brukar klara 10 milligram per liter men att den som är överkänslig bör undvika halter över 100 milligram. Christer Janson anser att så höga halter borde märkas ut på förpackningen.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra anses inte vara farligt att förtära men kan ge röda utslag runt munnen.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Ingen märkning på gång i nuläget
Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin från tillverkarna, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring är inte aktuell i nuläget, men EU-kommissionen granskar halterna av sulfiter och reglerna kan komma att ses över i framtiden.

 

"Känns både onödigt och otidsenligt"
Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson som numera utbildar sommelierer till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Rester av bekämpningsmedel även i ekovin
Testfakta analyserade även för rester av bekämningsmedel bland andra det omstridda ogräsmedlet glyfosat som av Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerats som troligen cancerframkallande. Halterna var generellt låga i de testade vinerna, men anmärkningsvärt är att rester av glyfosat även hittades i ett ekologiskt vin. Där det absolut inte ska finnas, fyndet stämmer dock väl överens med ett amerikanskt test som nyligen visade att rester av glyfosat återfanns i del flesta vanliga amerikanska öl och vinsorter – inklusive de ekologiska.

Av redaktionen


Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.