Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stora mängder tillsatser och rester av bekämpningsmedel i vin

Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Lådviner har för många gått om de traditionella vinflaskorna i populäritet. Konsumentsajten Testfakta har låtit analysera innehållet i tio av Systembolagets populäraste boxar och har bland annat undersökt innehållet av konserveringsmedlen sorbinsyra och svaveldioxid samt resthalter från bekämpningsmedel.

De testade vinerna visade sig innehålla mer eller mindre stora mängder sulfiter och konserveringsmedel, även rester av det kontroversiella bekämpningsmedlet Rondup hittades i flera av vinerna varav ett ekologiskt.

 

Svaveldioxid kan ge svåra allergiska reaktioner
Mest anmärkningsvärt är halterna av svaveldioxid eller sulfiter i vinerna, skriver Testfakta på sin hemsida. För någon som väger 60 kilo räcker det med ett par glas för att komma upp gränsvärdet för hur mycket sulfiter vi bör få i oss per dag utan risk för hälsoeffekter. Ämnet kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till dig som vill ta ett alkoholstopp

Värre för astmatiker och allergiker
Medan astmatiker och överkänsliga kan reagera på ännu lägre halter. Därför måste alla livsmedel som innehåller över 10 milligram sulfiter per liter eller kilo märkas på förpackningen. Alla testade viner deklarerar sulfiter på etiketten, men att det rör sig om så höga halter som 100 till 170 milligram per liter framgår inte.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner

Professor kräver märkning
Testfakta har talat med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, som säger att han blir förvånad över att halterna i vin verkar vara så höga generellt. Han menar att det vore rimligt att producenterna skulle tvingas deklarera det faktiska innehållet. Han säger att de flesta brukar klara 10 milligram per liter men att den som är överkänslig bör undvika halter över 100 milligram. Christer Janson anser att så höga halter borde märkas ut på förpackningen.

Flera av vinerna innehåller även höga halter sorbinsyra. Sorbinsyra anses inte vara farligt att förtära men kan ge röda utslag runt munnen.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Ingen märkning på gång i nuläget
Livsmedelsverket uppger till Testfakta att myndigheten efterfrågat en märkning av exakt sulfitinnehåll i vin från tillverkarna, men att detta är svårt då innehållet kan förändras över tid. Någon regeländring är inte aktuell i nuläget, men EU-kommissionen granskar halterna av sulfiter och reglerna kan komma att ses över i framtiden.

 

"Känns både onödigt och otidsenligt"
Anledningen till att vintillverkarna tillsätter så mycket konserveringsmedel i sina viner är enligt Dick Samuelsson, vinkemist med ett förflutet på Vin och Sprits laboratorium att det behövs på grund av att man tillsätter socker. ”Tillsätter du socker i vin behöver du även tillsätta sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa en gång till. Finns det då bakterier i vinet kan sorbinsyran omvandlas till ett ämne som doftar pelargon. Och för att förhindra detta tillsätter man mer svaveldioxid som hämmar bakterierna”, säger Dick Samuelsson som numera utbildar sommelierer till Testfakta. Att tillsätta socker och konserveringsmedel känns både onödigt och otidsenligt, menar han.

Rester av bekämpningsmedel även i ekovin
Testfakta analyserade även för rester av bekämningsmedel bland andra det omstridda ogräsmedlet glyfosat som av Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerats som troligen cancerframkallande. Halterna var generellt låga i de testade vinerna, men anmärkningsvärt är att rester av glyfosat även hittades i ett ekologiskt vin. Där det absolut inte ska finnas, fyndet stämmer dock väl överens med ett amerikanskt test som nyligen visade att rester av glyfosat återfanns i del flesta vanliga amerikanska öl och vinsorter – inklusive de ekologiska.

Av redaktionen


Fakta

Svaveldioxid
Finns naturligt i vin men kan även tillsättas som konserveringsmedel för förhindra oxidering samt hämma tillväxt av bakterier. Kan ge allergiska reaktioner och andningsbesvär. Särskilt astmatiker bör vara försiktiga.
Gränsvärdet för sulfiter i vin är 150 mg/liter i röda och 200 mg/liter i vita.
Gränsvärdet för hur mycket sulfiter man bör få i sig på en dag är 0,7 mg per kilokroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså inte överskrida 42 mg per dag. Motsvarar 2-3 glas av vinerna i testet.
Sorbinsyra
Tillsätts för att förhindra en andra jäsning av vinet.
Kan ge röda utslag kring munnen.
Histaminer
Förekommer naturligt i vissa livsmedel bland annat röda viner, särskilt de som lagrats länge på fat. Halterna i de testade vinerna får betraktas som mycket låga.
Histaminer kan ge migrän och rodnad hos känsliga personer.

Källa: Testfakta och Kurera

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.