Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson Foto: Ylva Sundgren

Du är inte galen – du har PMS!

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Namn: Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson
Gör: TV-producent och copywriter
Bor: I Stockholm
Familj: Charlie är ensamstående med tre barn i åldrarna 8-17, Jenny lever med man och två barn
Ålder: 43
Så mår vi bra: När vi lever efter och accepterar vår cykel. Vilket inte är det lättaste! Men vi får ett nytt försök varje månad!

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

När vi växte upp på 1980–talet drömde vi om att se ut som antingen Krystle eller Alexis i TV–serien Dynastin. Krystle var blond, vansinnigt vacker, mjuk, intagande och glittrande god. Alexis var mörkhårig, manipulativ, gapande gränslös och sexig. Deras gemensamma nämnare var Blake, en man som tidigare varit gift med Alexis, men som sedermera abdikerade till Krystles eviga kärlek. Valet var lika svårt varje lördagskväll när vinjetten drog igång.

 

LÄS OCKSÅ: Så försvann Sarahs PMS

Vem av dem ville vi helst vara som? Vilka “slags” kvinnor skulle vi bli när vi växte upp? Vi tänkte så våra hjärnor höll på att explodera. Skulle vi bli onda eller goda? Vansinniga eller fromma? Skulle vi sitta snällt och vänta på att få ordet, eller skulle vi höja våra röster – och ta det!
Någonstans där somnade vi oftast under vardagsrumsbordet med ett gäng nonstop i mungipan, men vi tänker att den där antingen–eller–bilden av oss själva lever kvar i våra 43–åriga kvinnojag. Vår kvinnokostym känns fortfarande svintrång och vi har bara två stycken trötta, daterade och patriarkala modeller, o som i ond eller g som i god, att välja mellan. Kanske är det just det som ställer till det extra mycket för oss som lider av PMS.

LÄS OCKSÅ: Kan nattljusolja hjälpa mot min PMS?

När den slår till har vi inget val längre. All vår (sorgliga) anpassning till att passa in som kvinnor raseras på ett nanosekund när

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson Foto: Ylva Sundgren

vår inre Alexis exploderar och högljutt deklarerar att ALLA ÄR IDIOTER OCH MÅSTE HÅLLA KÄFTEN INKLUSIVE MINA BARN!! Vi smäller i dörrar, vrålar av vansinne och skickar sms så elaka att vi borde få straffpåföljd för att sekunden efter vrida oss i ångest i den sömnlösa natten. “Såhär skulle Krystle aldrig ha gjort”, tänker vi och gråter. Först tyst, sedan högre och högre. Hulkande, med händerna för ansiktet förbannar vi oss själva, för tusende gången, för att vi inte klarar av att vara “goda” kvinnor. När gråten lugnat sig en aning möter vi vårt trötta ansikte i spegeln. Med ångeststel blick stirrar vi på den rödgråtna och sköra kvinnan som är vi och viskar: “Sluta grina nu, så skulle Alexis aldrig gjort!”

LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Här skulle vi såklart bara kunna bestämma oss för att vi får vara PRECIS som vi vill. Mjuka, hårda, arga, ledsna, kåta, trötta, rädda, modiga, vansinniga, vidriga och ljuvliga i en enda stor göttig blandning. Men det är inte så enkelt alla gånger. Särskilt inte när man lider av PMS.
Varje vecka lyssnar tiotusentals kvinnor på vår podd PMS-podden, där vi blandar wallraffande av behandlingar, den senaste forskningen, cykelsynkning och sekretskola med rädslan av att inte räcka till i rollen som kvinna och mamma, längtan efter förståelse och det magiska pillret. Allt i hopp om att hitta nyckeln till att må bättre cykliskt. Att slippa PMS:en.

Men din menscykel är också en källa till enorm potential! Lika dåligt som vi kan må före mens, lika extraordinär är vår kraft och energi runt ägglossning! Tyvärr utgår vi kvinnor ofta från att ständigt prestera på samma nivå, oavsett var i cykeln vi befinner oss. Vi skulle må så sjukt mycket bättre om vi kunde anpassa livet efter kroppens hormonella förutsättningar.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens tips för dig med PMS!

Men det är lättare sagt än gjort, eftersom den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS. Då har vi följande råd; mixa upp Krystle och Alexis i en stor fet cocktail och smaksätt den med allt som är du. Skit i om ingen annan gillar smaken! Ta alla dina supergoda och vrålonda egenskaper och rita ett eget mönster. Slutresultatet kommer bli den mest frasiga och storslagna state–of–the–art–haute–couture–yours–for–a lifetime–människokostym du någonsin burit.
Och den kommer passa dig perfekt.

Av Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Namn: Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson
Gör: TV-producent och copywriter
Bor: I Stockholm
Familj: Charlie är ensamstående med tre barn i åldrarna 8-17, Jenny lever med man och två barn
Ålder: 43
Så mår vi bra: När vi lever efter och accepterar vår cykel. Vilket inte är det lättaste! Men vi får ett nytt försök varje månad!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.