Retorikern och författaren Elaine Eksvärds nya bok kom ut på Internationella kvinnodagen, 8 mars. Här ger hon Kureras läsare några av sina bästa retoriktips – som stärker just kvinnor! Och berättar hur du bemöter en lömsk ”kränklimang”.
Hon är Sveriges mest välkända retoriker med en rad böcker, föreläsningar, poddavsnitt och tv-framträdanden i bagaget. Elaine Eksvärds uppföljare till storsäljaren ”Snacka snyggt”, som kom ut 2014, heter ”Snacka snyggare” (Forum) och släpptes alltså på självaste Internationella kvinnodagen, 2022. I den delar Elaine generöst med sig av egna retoriska ”klavertramp”, ofta på ett humoristiskt sätt – och går sedan igenom smarta retoriska lösningar på dessa. Det handlar om allt från digital presentationsteknik på jobbet, till vardagsretorik som gräl, skryt och konsten att säga nej.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Var tredje kvinna vet inte vad klimakteriet kommer att innebära
Kvinnor ”tränas” i att konkurrera
Ett kapitel är särskilt tillägnat hennes medsystrar – alla kvinnor där ute. Det vill vi förstås höra lite mer om!
Du nämner några vanliga retoriska fällor som vi kvinnor kan hamna i. Vilka av dem anser du själv är värst och hur tycker du att vi ska tackla dem?
– Jag tycker att den största fällan är när samhället ”tränar” oss i att konkurrera med varandra från barnsben med elitistiska frågor som ”är hon din bästis?”. Istället för att låta de vänner vi har vara lika bra. Barn får en inre stress av att vara bästislösa och kan känna sig hotade om en annan kompis blir rankad som bästis framför dem. Vi lär oss också att tjejer inte kan vara kompisar om tre, vilket såklart är nonsens – och dessa saker behöver vi genomskåda. Men kapitlet innehåller också en massa bra knep för trovärdighet och svar på tal mot nedlåtande kommentarer som är vanligt att kvinnor får höra.
LÄS OCKSÅ: “Många tror inte att unga kvinnor klarar av ansvaret”
Ett annat kapitel heter ”Så vågar du ta ordet snyggt”. Finns det vissa råd för detta som tycker att vi kvinnor ska ta till oss lite extra av?
– Det är nog snarare introverta som ska omfamna inställningen att du inte behöver tycka om uppmärksamhet för att ta ordet – du behöver bara tycka om budskapet. Att ta ordet är inte heller att stjäla tid, det är att bidra med tankar. Men när det gäller kvinnor så är det att undvika ord som ”förlåt”, eller ursäktande formuleringar som ”bara lite snabbt” när vi pratar. Tänk ”varsågod”, så snackar du snyggare än genomsnittet bara med den inställningen.
”Kvinnliga kränklimanger”
Elaine myntar ett träffande begrepp i boken, ”kränklimang”, där halva meningen är en komplimang, som sedan blir en kränkning i andra halvan.
Finns det vissa sorters kränklimanger som du märkt att kvinnor får höra oftare än män? Och hur tycker du att vi ska bemöta dem?
– Jag tror att det är när vi kvinnor får överdriven beröm för saker som inte kräver någon större ansträngning. Då känns förväntningarna på ens kapacitet ganska låg. Men sen har vi kränklimanger kvinnor emellan, som ”du är verkligen bra på ditt jobb! Själv prioriterar jag barnen, men det är så olika det där”. Bemöt det genom att berätta hur det personen sa landade, men var också nyfiken på hur hen menade. Att du säger: ”Jag blev så glad när du sa att jag var stilig och vill du att det ska landa ännu bättre, så skippa orden ’för din ålder’ nästa gång.
LÄS OCKSÅ: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande
Skryt snyggt utan superlativ
I kapitlet ”Konsten att skryta snyggt” skriver Elaine att hon rentav kanske är ”för bra på att skryta” och delar med sig av några exempel.
Hur skryter man ”snyggt”, och framhäver sig själv på ett befogat, rättmätigt sätt utan att bli uppfattad som ”oskön”?
– Det är ganska enkelt. Det handlar kort och gott om att beskriva vad man har åstadkommit utan att värdera det med superlativ. Superlativen kan de få tänka när vi beskriver att vi sprang milen under timmen eller landade jobbet vi drömde om.
Av Carolina Eriksson
Elaine Eksvärd om ”Snacka snyggare”:
– ”Snacka Snyggt” var en retorikbok för att ta retoriken från talarstolen och politikerna till folks vardag. ”Snacka Snyggare” är nästa steg – att bli den där personen som känner sig kommunikativt säker i annars ganska osäkra vardagssituationer. Det kan vara löneförhandlingen, arbetsintervjun, våga ta ordet i ett sammanhang där det känns läskigt, eller bara ge feedback till en kompis.