Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Yogalärare, ekologisk hudvårsterapeut, botanisk aromapedagog och lymfmassör är några av de titlar Karin Björekgren Jones utbildat sig till. (Foto: Anneli Hildonen)

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Karin Björkegren Jones

Ålder: 56 år.
Gör: Är hälsoprofil, yogalärare och författare.
Bakgrund: Jobbat inom tv-branschen och som journalist under lång tid. Gett ut en rad böcker om yoga och hälsa. Utbildad yogalärare, botanisk aromapedagog, ekologisk hudvårdsterapeut, med mera.
Bor: På sitt lantställe på Björkö, i ett året runt-bonat stort hus som tidigare varit en affär. Och i ”compact living” i Stockholms innerstad, i en hyresrätt.
Familj: Mannen Ray, dottern Mira, 28, från ett tidigare förhållande, bonussonen Ray, 17 år.
Det här äter och dricker Karin för att stärka immunförsvaret:
- Alltid ruccola, en näve per dag.
- I perioder juicar jag sellerijuice eller andra gröna juicer, och gör jag inte det använder jag något grönt pulver eller tillskott.
- Alltid D-vitamin, Q10, E- och C-vitamin, selen, zink.
- Probiotika från Innate respons eller Megafood.
- Eskimo pure’s Omega 3.
- Naturligt sköldkörtelhormon.

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

När vi hörs befinner sig Karin Björkegren Jones, till vardags storstadsbo i en innerstadslägenhet, på sitt landställe på Björkö, en och en halv timme från Stockholm, där hon befunnit sig i lugnet och naturen sedan mars-april då coronapandemin slog till.

– Det har varit otroligt skönt att vara här. Jag skulle gärna bo på landet jämt. Att så lätt kunna komma ut i naturen, se årstidsväxlingarna…Allting är så mycket lättare här, säger Karin över telefonlinjen med en precis så avslappnad röst som man förväntar sig. Och kanske är det inbillning men även jag kan höra fågelkvittret där i hennes skärgårdsoas.

Varit sitt eget forskningsprojekt
På landet där lugnet råder, blir immunförsvaret också bättre, som Karin poängterar. Och immunförsvaret är något hon är expert på idag. Men man kan väl krasst säga att hon har lärt sig allt hon kan (vilket är mycket) den hårda vägen, genom sjukdomar och efterföljande biverkningar efter medicinering och behandlingar. Hon har varit sitt eget forskningsprojekt, eller försökskanin om man så vill, och gått till botten med såväl lymfsystemets roll för vår hälsa som sköldkörtelns. Bland annat.

Något hon aldrig hoppar över för att stärka sitt eget immunförsvar är att äta sin dagliga dos rucola. Det ett enkelt knep, och sådana tycker Karin om.

– Det är så gott, men också extremt nyttigt. Vi behöver äta mer beska saker, det stimulerar tarmarna och hjälper matsmältningen. En näve räcker om dagen, helst före måltiden. Vi var bättre på det förr, då vi åt just mer beska saker.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones är expert på att ta paus

Karin växte upp med en mamma som var kemist, fysiker och matematiker, och mammans kunskaper ledde till en tidig medvetenhet hos Karin om hälsofällorna i vår vardag.

– Mamma hade koll på att man inte skulle laga mat i aluminiumkastruller eller äta mat i konservburkar. När ”Lätta” lanserades till exempel sa mamma direkt att ”det där ska vi inte äta, det är plast i det”. Hon var noga med att köpa äkta råvaror, och att vi skulle ha rejäla skor, sådana grejer. Det var sådant som fastnade i mig och har följt med.

 

Karin gick alltså aldrig på ”light-trenden” och har heller aldrig haft några ”mat-issues”, som många andra kvinnor sorgligt nog dras med.

– Många har rentav tyckt att det varit konstigt, men jag är en matglad person helt enkelt, skrattar Karin. – Jag älskar att äta grönt, men är inte hundra procent vegetarian längre, jag äter även fisk.

Kände inga begränsningar
Som barn och ung var Karin både en vild och utlevande person samtidigt som hon upptäckte yoga tidigt, redan när hon var 14-15 år. Det var runt år 1980, en new age-våg svepte in över Sverige och Karin hängde på sin äldre syster; hon ville också bli vegetarian och hålla på med yoga. Hon beskriver sig som fritt uppfostrad av föräldrar som hade fullt upp med varandra och sig själva.

– Jag har gått i terapi mycket på grund av min barndom som hade många fel, men ingenting är ju helt av ondo och det jag är glad för är att mina föräldrar gav mig fullständig frihet. Jag kände inga begränsningar i vad jag kunde göra i mitt liv, som många kan känna.

Det passade Karin som alltid varit full av energi, det liksom bara rusar på i henne, vilket nog inte kan undgå de som träffat henne ”IRL”.  Hon utstrålar både en slags naturlig pondus blandat med bubblande energi, humor och värme. Och den rusande energin har säkert bidragit till hennes ork och tempo när det gäller att ”tuffa på” – även när hon kanske borde ha dragit i handbromsen.

Livet fick nämligen en abrupt vändning när Karin diagnosticerades med aggressiv hormonell bröstcancer år 2012. När hon reflekterar över varför just hon fick cancer nämner hon sitt dåvarande levnadssätt, präglat av stress. Hon gjorde entré i tv-branschen som 23-åring och blev kvar där, både bakom och till sist, motvilligt, framför kameran. Året var 1995 och debattprogrammet hette ”Men hallå”.

– Jag var en person som jobbade mycket, hade svårt att sätta stopp och var dessutom väldigt social. Jag bara körde på. Jag har växt upp i kulturen av att man var lite speciell om man hade många bollar i luften, alltid var lite stressad.

Under den tiden fanns alltså ingen stressmedevetenhet i Karins liv, att säga att hon var i balans är en grov överdrift. Karin berättar om skrivbordsluncher eller en macka på stående fot, i ett skyhögt tempo. Konceptet ”9 till 5” existerade inte.

–Men efter cancern har jag blivit allergisk mot stress, klarar inte mer än två möten på en dag. Det märks direkt.

Idag är hon därför noga med sina vardagliga pauser och bjuder även på guidade meditationer i en podd vid just namnet ”Paus” för att hjälpa andra att komma ner i varv.

– Men att bara gå ut i skogen och känna in träden och vistas där är också ett sätt att meditera som får dig att stoppa det negativa tankesnurret, tillägger Karin.

Läkte naturligt
År 2018, fem år efter den sista av flera tuffa cancerbehandlingar, då hela hennes högerbröst och 17 lymfnoder i armhålan togs bort, blev Karin friskförklarad. Men kampen var och är inte helt över för det, hon drabbades nämligen av biverkningar i form av lymfödem och hjärtsvikt.

– Hjärtsvikten läkte jag naturligt med hjälp av Q10, trots att min läkare på kardiologen ville att jag skulle ta olika mediciner. Men det skulle ha gett andra biverkningar, trots att jag var där på grund av just biverkningar, så det ville jag inte. Jag blev tipsad om en utländsk studie som visade att Q10 hjälpte mot hjärtsvikt, men det var inget som läkaren kände till. Icke-svenska studier smäller inte så högt i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: Så sätter du fart på lymfsystemet

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones är en hälsoinspiratör som vill ha testat och upplevt det hon själv skriver om, (Foto: Anneli Hildonen.)

Karin har alltid känt driften att både utbilda sig själv och skriva böcker inom ämnen som hon tycker det saknas kunskap om hos allmänheten, ibland även hos den konventionella sjukvården, och som det saknas böcker om hos bokhandlarna. Sköldkörteln och lymfsystemet är två sådana, som bägge varit väldigt viktiga för hennes eget tillfrisknande och hälsa idag. Och yogalärare, ekologisk hudvårsterapeut, botanisk aromapedagog och lymfmassör är bara några av de titlar hon utbildat sig till genom åren.

Drivet bakom denna ständiga utvecklingsvilja, kunskapstörst och upplysningsdrift kommer även från en vilja att ta reda på saker för att förmedla det vidare

–Jag är en hälsoinspiratör som vill ha testat och upplevt det jag skriver om, annars blir det inte äkta. För mig är det superviktigt att det finns något som bottnar i mig själv.

Karins engagemang för just kvinnors hälsa har funnits med hela livet. När låten ”Åh tjejer” och föreställningen Tjejsnack kom på 1970-talet, gjorde den djupt intryck på Karin. Hon var bara tio år när hon åkte in till Grupp 8:s lokaler i Stockholm och sa att hon ville bli medlem i deras feministiska organisation. Men de tyckte att hon var alldeles för ung.

– Jag kommer ihåg hur jag sa saker som ”Det är så orättvist, varför finns det så få kvinnliga chefer?”, skrattar Karin.

LÄS OCKSÅ: 21 dagar till ett friskare liv

Orättvisor gör fortfarande Karin galen, inte minst inom hälso- och sjukvården. Så vad är den viktigaste frågan i dag som rör kvinnors hälsa?

– Att förlossningsvården inte prioriteras, att vi har så höga siffror vad gäller förlossningsskador. Att unga tjejer med vestibulit och vaginism får gå länge med underlivsproblem av alla dess slag. Att kvinnor fortfarande måste skrika för att höras och bli tagna på allvar när vi kommer med sköldkörtel- och klimakterieproblem. Bara det faktum att om en kvinna och en man kommer in med samma sjukdom till akuten så tas mannens sjukdomstillstånd mer på allvar än kvinnans.

Och när Karin vintern 2012, bara några månader före sin cancerdiagnos, sökte vård för sina pms-problem gjordes inte en grundlig undersökning.

– Läkaren skrev bara ut antidepressiva till mig. Jag tog det i någon månad, men blev inte bättre. Sedan svullnade bröstet upp i juni samma år, berättar Karin.

År 2016 tog Karin på eget bevåg ett Werlabs-test och upptäckte att hon mycket riktigt hade hypotyreos, och antagligen hade haft det länge.

Läkaren skulle självfallet ha kollat hennes sköldkörtel, menar Karin som idag undrar om hennes sköldkörtelbesvär hängde ihop med bröstcancern.

– En kvinnokropp är ju komplex, det är ett sådant finlir. Det är så många parametrar som ska funka i en kvinnas kropp och allt hänger ju ihop i hormonsystemet, från sköldkörteln till underlivet. Det är därför jag blir galen på att vi behandlas och bemöts med ett sådant ointresse.

 

När Karin sedan skrev sin senaste bok ”Balans” (Semic) om just sköldkörteln och gjorde research till den upptäckte hon att det inte alls var bra att ta humörhöjande medicin, som serotonin, när man har sköldkörtelbesvär.

Karin hade dessutom själv en hög serotoninproduktion. Hon var alltså en person som lätt går upp i spinn – så hon behövde inte mer av den varan i form av antidepressiva läkemedel.

– Tar du mer kan du istället bli deprimerad av tillskottet. Sånt här kan jag bli galen på! Man måste ta tester på patienter innan man skriver ut antidepressiva, och se till att de inte redan har sköldkörtelbesvär eller högt serotonin.

LÄS OCKSÅ: 4 yogaövningar för din sköldkörtel

Önskar ett mer kvinnligt tänk
Vi har inte den preventiva hälsovården här och man skulle önska att det fanns ett lite mer kvinnligt tänk, menar Karin som själv blev engagerad i komplementär, alternativ vård under sin rehabtid efter cancern på antroposofiska, nu nedlagda Vidarkliniken i Järna.

– I husläkarsystemet kommer man aldrig fram till en expert, man får bara höra att det beror på åldern eller klimakteriet, att det är naturligt, och skickas hem och fortsätter må dåligt. Det är ett system där kvinnofrågorna inte är upphöjda.

Vi kvinnor måste helt enkelt vara mycket tuffare tycker Karin, som önskar att det skulle inrättas ett landstingsanslutet center för alla kvinnorelaterade hälsofrågor.

–Vi måste våga kräva allt från säker förlossningsvård till att bli tagna på allvar i allt från vestibulit till sköldkörtelproblem.

Karin Björkegren Jones, med sitt ständigt brinnande engagemang och sin aldrig sinande nyfikenhet, som lett till att hon utbildat sig till en hel lista med hälsorelaterade titlar, vill aldrig sluta vara just nyfiken.

– Men kanske måste jag sätta stopp någon gång med utbildningarna, skrattar hon självironiskt.

Men i dagarna har hon planterat i sina första pallkragar där ute på Björkö. Kanske blir det en trädgårdsbok härnäst, frågar jag? Då skrattar hon och säger:

– Ja kanske det.

 Av Carolina Eriksson


Karin Björkegren Jones

Ålder: 56 år.
Gör: Är hälsoprofil, yogalärare och författare.
Bakgrund: Jobbat inom tv-branschen och som journalist under lång tid. Gett ut en rad böcker om yoga och hälsa. Utbildad yogalärare, botanisk aromapedagog, ekologisk hudvårdsterapeut, med mera.
Bor: På sitt lantställe på Björkö, i ett året runt-bonat stort hus som tidigare varit en affär. Och i ”compact living” i Stockholms innerstad, i en hyresrätt.
Familj: Mannen Ray, dottern Mira, 28, från ett tidigare förhållande, bonussonen Ray, 17 år.
Det här äter och dricker Karin för att stärka immunförsvaret:
- Alltid ruccola, en näve per dag.
- I perioder juicar jag sellerijuice eller andra gröna juicer, och gör jag inte det använder jag något grönt pulver eller tillskott.
- Alltid D-vitamin, Q10, E- och C-vitamin, selen, zink.
- Probiotika från Innate respons eller Megafood.
- Eskimo pure’s Omega 3.
- Naturligt sköldkörtelhormon.

5 saker som får mig att må bra!

1. Yoga
Det är en sorts avstämning för mig när jag ställer mig på mattan. Jag utövar ashtanga, en form av hathayoga. Det är inte roligt varje gång, men man gör det bara. Jag checkar in med mig själv, och allt blir lugnare efteråt. Många gör yoga svårare än det är. Att man måste kunna sanskrit och rabbla saker, men jag vill att folk ska känna till vad kärnan i yoga är.

2. Promenera
Jag fullständigt älskar naturen och träden. Det är det bästa jag vet, att gå i skärgårdsskogar med skiftande vegetation. Särskilt efter att regn har fallit är det som att gå i klorofyll.

3. Mina relationer
Att både få dryfta problem och glädje är viktigt med mina vänner. Älskar att skratta och tramsa med vänner samtidigt som jag behöver tryggheten med familjen.

4. Torrborstning
På grund av mina biverkningar så måste jag väcka min kropp varje morgon. Det gör jag genom att torrborsta kroppen och dricka min sellerijuice.

5. Infraröd bastu.
Vi har en infraröd bastu på landet som jag badar i varje dag. Man orkar sitta mycket längre i den än en vanlig bastu, och värmen går djupare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.